Τράπεζες: Η ρευστότητα μην μείνει στα χαρτιά

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πολιτεία μαζί με τις τράπεζες να κάνουν πράξη την πραγματική διοχέτευση ρευστότητας κεφαλαίων στην οικονομία

Η απόλυτη αισιοδοξία, βεβαιότητα όλων των διοικητικών και επιτελικών στελεχών των ελληνικών τραπεζών συγκλίνει ότι οι τράπεζες μας βρίσκονται ήδη στην επόμενη ημέρα.

Η βεβαιότητα αυτή αποτυπώθηκε από όλους τους ομιλητές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάππειο.

Μετά από τιτάνιες προσπάθειες οι διοικήσεις των τραπεζών μαζί με την καθοριστική συμβολή της πολιτείας και του νομοθέτη κατάφεραν κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο. Πέτυχαν ένα άθλο: να εξασφαλίσουν την μείωση των κόκκινων δάνειων σε μονοψήφιο αριθμό και κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο μέχρι του χρόνου! Άθλος πραγματικός.

Άθλος πραγματικός είναι και η ρευστότητα που έχουν πλέον οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, Να συμβάλουν έτσι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ στην ανάπτυξης της οικονομίας στην ΜΕΤΑ την πανδημία εποχή που ξεκινά.

Δεν αρκούν όμως αυτά. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πολιτεία μαζί με τις τράπεζες να κάνουν πράξη την πραγματική διοχέτευση ρευστότητας κεφαλαίων στην οικονομία.

Γιατί ακόμη και μέχρι σήμερα, χωρίς την ευθύνη των τραπεζών σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Για την εκταμίευση ενός στεγαστικού δανείου σε ΕΝΗΜΕΡΟ πελάτη απαιτούνται από 3 μέχρι και 8 μήνες! Στη διάρκεια των μηνών αυτών πολλές συμφωνίες μεγάλης αξίας έχουν ακυρωθεί με ζημιά και για τους πολίτες και για τις τράπεζες.
– Προγράμματα όπως ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ κ.α. που οι τράπεζες συμμετέχουν ως διαμεσολαβητές παρουσιάζουν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους από την στιγμή που εξαγγέλλονται.
– Ακόμη και για καταναλωτικά δάνεια οι διαδικασίες για ενήμερους πάντα πολίτες είναι μεγάλες.

Η πρόοδος στο τραπεζικό σύστημα είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, αλλά απαιτούνται ακόμη ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας που θα επιταχύνουν την ταχύτητα διείσδυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά  η ρευστότητα θα μείνει μόνον στα χαρτιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ