Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Συνολικά άντλησε συνολικά 1,38 δισ. ευρώ από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την έκδοση 1,2 δισεκατομμυρίου νέων μετοχών και τελική τιμή διάθεσης 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,38 δισ. ευρώ άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με την έκδοση 1,2 δισεκατομμυρίου νέων μετοχών, καταγράφοντας υπερκάλυψη προσφορών τόσο στην Διεθνή Προσφορά (ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών) όσο και στην Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα. Έτσι, η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 1,15 ευρώ ανά μετοχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τμήμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που έγινε μέσω Διεθνούς Προσφοράς καθώς οι συνολικές προσφορές από ξένους θεσμικούς επενδυτές και fund  σημειώθηκε υπερκάλυψη 6 φορές καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6 δισ.ευρώ. Όσον αφορά στην Δημόσια Προσφορά, που διενεργήθηκε στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπήρξε υπερκάλυψη πάνω από 2 φορές.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Πειραιώς Financial Holdings εξέδωσε επίσημη ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα Άρθρα 17, παρ. 2 και 21, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια των από 16 Απριλίου 2021 και 20 Απριλίου 2021 ανακοινώσεών της σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι και €1.200.000.000,00 και την άντληση κεφαλαίων μέχρι και € 1.380.000.000,00, με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση μέχρι και 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία (οι «Νέες Μετοχές»), η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοινώνει ότι, δυνάμει της από 23 Απριλίου 2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, η τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίσθηκε σε €1,15 ανά Νέα Μετοχή, ενώ αναλήφθηκε το σύνολο των Νέων Μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) εκτός Ελλάδος, κατά τα διαλαμβανόμενα στις ανωτέρω ανακοινώσεις της». 

Κατανομή και διαπραγμάτευση νέων μετοχών

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο και τα κριτήρια κατανομής των μετοχών, οι όροι που έχουν δημοσιευθεί με το ενημερωτικό δελτίο προβλέπουν ότι ο αριθμός των νέων μετοχών εξ αρχής έχει επιμερισθεί σε 15% (δηλ. 180 εκατομμύρια μετοχές) για την Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και σε 85% (δηλ.1,02 δισεκατομμύρια μετοχές) για την Διεθνή Προσφορά στο εξωτερικό.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα δημοσιεύσει την αναλυτική έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τις κατανομές των νέων μετοχών μετά την αξιολόγηση όλων των προσφορών την επόμενη Πέμπτη (29/4), όπως έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα.
Στην συνέχεια και ως τις 5 Μαΐου αναμένεται η έγκριση της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών από τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, αλλά και η τελική ημερομηνία για την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση της Πειραιώς Financial Holdings, και όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η  έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 7 Μαΐου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ