Fitch: Κάτω από το 30% τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2021

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα του διεθνούς οίκου αξιολόγησης για τις προοπτικές των συστημικών τραπεζών στον τομέα των μυ εξυπηρετούμενων δανείων

Μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον αυτές υλοποιήσουν τις σημαντικές τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Επιπλέον μέτρα από τις τράπεζες για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και μία πιθανή παράταση του «Ηρακλής» «θα επιταχύνουν περαιτέρω τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνει ο Fitch.

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Παρά τον ως ένα βαθμό εμπροσθοβαρή σχηματισμό προβλέψεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αναμένουμε ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν υψηλές το 2021 ( από 1,5% έως 1,7% των συνολικών δανείων) λόγω των προσπαθειών των τραπεζών για επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού τους», αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον Fitch, οι χώρες με υψηλά ποσοστά δανείων σε καθυστέρηση - όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία - που έκαναν μεγαλύτερη χρήση των πλαισίων για την αναστολή αποπληρωμής των δανείων (moratoria), θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση μετά τη λήξη των moratoria.

Σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο γνωστός οίκος αξιολόγησης, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε  την προηγούμενη Δευτέρα προβλέπει πως τo χρέος της Ελλάδας παραμένει διαχειρίσιμο παρά την πανδημία, καθώς η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες που το αμβλύνουν.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αυξήθηκε στο 207% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 από 181% το 2019 ως αποτέλεσμα του ισχυρού σοκ που προκάλεσε η πανδημία στα δημόσια οικονομικά της. «Αναμένουμε ότι ο λόγος του χρέους θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό φέτος για να μειωθεί στο 193% το 2022», αναφέρει ο Fitch.

Η διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του οποίου διαμορφώνεται με όρους παραχώρησης, σημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλό το κόστος εξυπηρέτησής του. Ο Fitch προβλέπει ότι ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια από τους χαμηλότερους στις χώρες με αξιόχρεο ‘BB’. Προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κορυφωθούν το 2022/23 και στη συνέχεια θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε 10ετή ορίζοντα.