Alpha Bank: «Πράσινο φως» για τη νέα τραπεζική εταιρεία

Με ταχείς ρυθμούς τρέχει το πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού της Alpha Bank καθώς εγκρίθηκε σήμερα η απόσχιση του τραπεζικού κλάδου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ

Η Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της που συνεδρίασε στις 2/4, εγκρίθηκε η διάσπασή της δι’ απόσχισης του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας με σύσταση νέας εταιρείας, η οποία καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) την ίδια ημέρα με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 2528649.

Η απόφαση της Alpha Bank εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική επιτάχυνσης των διαδικασιών εταιρικού μετασχηματισμού (hive down), παραμένοντας προσηλωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί η διάσπασης της τράπεζας.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 2/4 εγκρίθηκε το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και μεταβίβασή του σε νέα 100% θυγατρική της εταιρεία («Νέα Alpha Bank»). Όπως επισημάνθηκε, ο εταιρικός μετασχηματισμός αποτελεί την αφετηρία για την παροχή καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες της, την ακόμη πιο ενεργή στήριξη των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Με την ολοκλήρωση της απόσχισης, η Νέα Alpha Bank θα κατέχει τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank Συμμετοχών. Η Νέα Alpha Bank θα διατηρήσει την επωνυμία «’Αλφα Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρία» και τον διακριτικό τίτλο «Alpha Bank», συνεχίζοντας τη δραστηριότητά της στο Δίκτυο Καταστημάτων και στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου λειτουργεί σήμερα η Alpha Bank. Η τραπεζική σχέση των πελατών, με τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή, θα μεταβιβαστεί αυτομάτως εκ του νόμου στη Νέα Alpha Bank και η εξυπηρέτησή τους θα συνεχιστεί κανονικά από το δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από τα ψηφιακά Δίκτυα (myAlpha Web, myAlpha Mobile), χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από μέρους τους.

Όσον αφορά στη διασπώμενη, αυτή θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα και θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διατηρώντας δραστηριότητες και στοιχεία περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό) που δεν αφορούν τον κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, με την έγκριση της διάσπασης επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:

α) Συστήνεται η νέα τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία "ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ", που έλαβε αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 159029160000, η οποία υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο του μεταβιβαζόμενου σε αυτήν Κλάδου Τραπεζικής Δραστηριότητας (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή αποτυπώνεται στον ισολογισμό μετασχηματισμού του αποσχιζόμενου τραπεζικού κλάδου με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2020 και διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, ημέρα ολοκλήρωσης της Διάσπασης.

Η Επωφελούμενη, με έδρα στην Αθήνα, οδός Σταδίου 40 (Τ.Κ. 102 52), (τηλ. 210 326 0000) και με αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 159029160000, ως καθολική διάδοχος του αποσχιζόμενου Κλάδου Τραπεζικής Δραστηριότητας, συνεχίζει απρόσκοπτα ως πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του υφιστάμενου Δικτύου Καταστημάτων και των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων εξυπηρέτησης, τις δραστηριότητες του εν λόγω Κλάδου, όπως ενδεικτικά αποδοχή καταθέσεων, χορήγηση δανείων και πιστώσεων, παροχή εγγυήσεων, παροχή επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών, παροχή υπηρεσιών πληρωμών, φύλαξης χρηματοπιστωτικών μέσων, εκμίσθωσης θυρίδων κ.λπ. Επίσης, στην Επωφελούμενη μεταφέρεται αυτομάτως και εκ του νόμου το σύνολο κάθε μορφής καταθέσεων της Διασπώμενης.

β) Η Διασπώμενη καθίσταται η μέτοχος της Επωφελούμενης, λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών έκδοσης της Επωφελούμενης, και ειδικότερα 50.838.244.961 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ η καθεμία.

Η εν λόγω μεταβολή του σκοπού της Διασπώμενης, καθώς και η νέα επωνυμία της ("ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ") θα αποτυπωθούν στο τροποποιημένο Καταστατικό της, για το οποίο το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί με νεότερη ανακοίνωση, μόλις ληφθούν οι αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Μετασχηματισμός σε χρόνους ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί πως σε λιγότερο από ένα έτος, από τη στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία, το καλοκαίρι του 2020, η Αlpha Bank προχώρησε με αποφασιστικά βήματα, παρά τη δυσμενή συγκυρία. Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για το Galaxy και την πώληση του 80% της Cepal εν μέσω πρωτοφανούς αβεβαιότητας και χωρίς καν τη δυνατότητα δια ζώσης συναντήσεων με τους επενδυτές.

Επίσης, κατέληξε στην επιλογή της Davidson Kempner ως προτιμητέου επενδυτή, με όρους άμεσα ανταγωνιστικούς αν όχι καλύτερους έναντι συναλλαγών που προηγήθηκαν της πανδημίας, και, ταυτόχρονα, κατέστησε την Cepal στρατηγικό σύμμαχο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμη ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Cepal στην Davidson Kempner αναμένεται μέσα στο προσεχές δίμηνο.