Πώς ο στρατηγικός σχεδιασμός οδήγησε την Alpha Bank στην επιτυχία!

Παρά τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον τραπεζικό κλάδο, η τράπεζα προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Project Galaxy καθώς και στην επιτυχή έκδοση δύο ομολόγων Tier II ύψους 1 δισ. ευρώ

Όταν στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, η περιοδική έκδοση Euromoney απένειμε στην Alpha Bank τον τίτλο του “Best Bank in Greece” για το 2020 στο περιθώριο των Βραβείων Αριστείας (Awards for Excellence), ενός θεσμού που συμπληρώνει φέτος περί τις τρεις δεκαετίες (29 χρόνια για την ακρίβεια) παρουσίας στα διεθνή τραπεζικά τεκταινόμενα, οι επαϊοντες στον κλάδο αντιλαμβάνονταν πως στα χέρια της συγκεκριμένης διοίκησης του εν λόγω τραπεζικού ιδρύματος -που αισίως συμπλήρωσε 142 χρόνια λειτουργίας- το μέλλον προμηνύεται εξόχως λαμπρό!

Βλέπετε, τα Euromoney’s Awards for Excellence δεν θεωρούνται τυχαία ως τα βραβεία που έχουν σημασία για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους τραπεζίτες που ξεχωρίζουν και μέσω της καθημερινής τους πρακτικής επιλέγουν να αφήσουν ανάγλυφα το έμπρακτο σημάδι τους στην ίδια την αγορά. Προδιαγράφοντας εξελίξεις, γεννώντας ιδέες και εκκινώντας γόνιμες διαδικασίες προβληματισμού και δημιουργίας. Κάτι αντίστοιχο με μια φράση που οι Αμερικανοί συνηθίζουν να μετέρχονται όταν θέλουν να καταδείξουν τον βαθμό πίστης τους (ή να προκαλέσουν κάποιον να δεσμευτεί) σε μια παραδοχή, διαπίστωση ή στόχο: “Put your money where your mouth is!”

Κάτι που εκτέλεσε μέχρι τελευταίας γραμμής η διοίκηση της Alpha Bank, όπως καταδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2020.

Οικονομικά δεδομένα σύμφυτα με το… Altius, fortius, citius!

Πως αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν κέρδη μετά από φόρους της τάξεως των 103,7 εκατ. ευρώ, ενόσω έχουν ληφθεί πρόσθετες προβλέψεις συνολικού ύψους 283 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πανδημίας και ενισχυμένο κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων ύψους 859 εκατ. ευρώ, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο κατά 3,4% σε ετήσια βάση;

Όσο για το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 1.434 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένο κατά 25% σε ετήσια βάση και αντιστοιχεί σε 3,6%, ως ποσοστό των υπολοίπων δανείων.

Αναφορικά με το δ’ τρίμηνο περασμένου έτους, η Alpha Bank κατέγραψε κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 430 εκατ. ευρώ, τα οποία σχετίζονται κυρίως από χρηματοοικονομικά κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και σχετιζόμενα με την ανταλλαγή μέρους των υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) που κατείχε τον Δεκέμβριο 2020, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή κερδών ύψους 171 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα Κέρδη από Χρηματοοικονομικές Πράξεις, αυτά ανήλθαν σε 690 εκατ. ευρώ έναντι 410 εκατ. ευρώ το 2019.

Επιπροσθέτως, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ανέρχεται -πλέον- σε 18,4%, μέγεθος αυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 17,3% στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Μάλιστα, προ ημερών η Alpha Bank βελτιστοποίησε περαιτέρω την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της, με τη επιτυχή έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 1,25%. Εάν ληφθεί υπόψη η συναλλαγή Galaxy και η πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier ΙΙ, τότε διαπιστώνεται πως ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας όχι απλά παραμένει ισχυρός, αλλά διαμορφώνεται σε 16,9%. Γεγονός που… μεταφράζεται σε σημαντική ευελιξία για περαιτέρω πρωτοβουλίες μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Στον τομέα της τραπεζικής δραστηριότητας, η Alpha Bank επέλεξε να στηρίξει εμπράκτως την εγχώρια οικονομία, παρέχοντας νέες εκταμιεύσεις δανείων της τάξεως των 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία και αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2008 και εντεύθεν! Την ίδια στιγμή, η τράπεζα συμμετείχε ενεργά στο σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης με την εγγύηση κρατικών φορέων, προς όφελος των πελατών της.

Και όλα αυτά σε μία χρονιά πρωτόγνωρης αστάθειας για τις αγορές, που κάνει κάθε καλόπιστο παρατηρητή να αναρωτιέται τι θα είχε συμβεί σε περίπτωση ενός ομαλού τοπίου, απαλλαγμένο από τις έντονα αρνητικές πανδημικές συνθήκες; Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν…

Έρχονται (ακόμη) καλύτερες ημέρες

Από την πλευρά του, ο πάντοτε μεθοδικός, ψύχραιμος και απόλυτος γνώστης των οικονομικών δεδομένων, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης επέλεξε να αναδείξει τη σημασία και την αξία του στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς επέτρεψε στην τράπεζα να καταφέρει να εκπληρώσει με απόλυτη επιτυχία μία πληθώρα στόχων που είχε εξαρχής θέσει η διοίκησή του.

Επιπροσθέτως, διατράνωσε την πίστη του στο εν αναμονή rebound της χώρας μας στο διεθνές επιχειρηματικό και οικονομικό προσκήνιο, άμα τη λήξη της πανδημικής πρόκλησης-περιπέτειας. Κάτι, που σε συνδυασμό με την εισροή των Ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και την αταλάντευτη υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας, θα επιτρέψουν στην ανανεωμένη διοικητική ομάδα της Alpha Bank να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα σε μονοψήφιο ποσοστό. «Παράλληλα, θα είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε ακόμη υψηλότερους στόχους απόδοσης, την ίδια στιγμή που το πολυδιάστατο σχέδιο μετασχηματισμού μας εισέρχεται στο στάδιο της πλήρους εφαρμογής», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.

Ο ίδιος φρόντισε να προσφέρει μια πρόγευση, κάτι σαν σκηνή από προσεχώς, της επιχειρηματικής ανάπτυξης που θα επιδιωχθεί υπό την διοίκησή του, αναφέροντας την σύναψη μακροπρόθεσμης συμφωνίας συνεργασίας με την Generali στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Κίνηση, που δίνει τη δυνατότητα στην Alpha Bank να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση που κατέχει στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, αξιοποιώντας πλήρως τα ψηφιακά δίκτυα. Την ίδια στιγμή, εκπεφρασμένη cπρόθεση είναι και η δυναμική επέκταση στον τομέα των συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Τέλος, ως κατασταλαγμένος και απόλυτα σίγουρος για την ισχύ και γνώση του, διοικητικός ηγέτης, που δεν φείδεται λόγων και έργων σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που τελεί υπό τις οδηγίες του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank δεν ξέχασε να αποδώσει τα εύσημα σε ολόκληρο το προσωπικό της «για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά που έχουν καταθέσει για την εξυπηρέτηση των πελατών μας και τη διατήρηση της ισχυρής θέσης της τράπεζας».

Εν κατακλείδι, η διοίκηση του Βασίλειου Ψάλτη αποδεικνύει καθημερινά πως ένας -απλός- ηγέτης οδηγεί τους ανθρώπους εκεί που θέλουν να πάνε. Αντιθέτως, ένας μεγάλος ηγέτης τους οδηγεί όχι εκεί που θέλουν, αλλά εκεί που πρέπει να πάνε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ