Πώς κινήθηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το εννεάμηνο

Σημαντικές αντοχές επέδειξαν Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, αυξάνοντας μάλιστα την κερδοφορία τους την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Θετικό είναι το πρόσημο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το εννεάμηνο του 2020, παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα παρουσίασαν αυξημένη κερδοφορία την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία των τεσσάρων τραπεζών και για τη νέα χρονιά κατά την οποία αναμένεται σταδιακή επιστροφή στους προ-πανδημίας ρυθμούς ανάπτυξης.

Eurobank

Κόντρα στις επιπτώσεις των δύο κυμάτων της πανδημίας που έπληξαν την ελληνική οικονομία η Eurobank σημείωσε σημαντικά αυξημένα οργανικά και καθαρά κέρδη. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ έναντι 161 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Τα οργανικά έσοδα σημείωσαν άνοδο 1,1% σε ετήσια βάση με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 1,54 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 13,2%.

Παράλληλα, ο δείκτης κόστους πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε στο 1,51%, ενώ για το ίδιο διάστημα ο δείκτης NPE υποχώρησε κατά 16,2%, επίπεδο το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αναφορικά με το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, αυτός διαμορφώθηκε στο 15,6%, ενώ ο δείκτης CET1 στο 13,2%

Οι καταθέσεις των πελατών το εννεάμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να μειώνεται κατά 7,2% φτάνοντας το 80,1%. Βελτίωση παρουσίασε και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ο οποίος διαμορφώθηκε στο 122%.

«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά παγκοσμίως, η Eurobank συνεχίζει να επιτυγχάνει ικανοποιητικές επιδόσεις. Το πρώτο εννεάμηνο, η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 348 εκατ. ευρώ, με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων να παραμένουν ισχυρά», δήλωσε κατόπιν της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

«Ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις προβλέψεις, αυξάνοντας περαιτέρω τον λόγο κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 62,5%. Ο δείκτης των NPE διαμορφώθηκε κάτω από 15%, σημαντικά χαμηλότερα του μέσου όρου της εγχώριας αγοράς. Συγχρόνως, αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των δανείων, που η αναστολή πληρωμών τους λήγει στο τέλος του χρόνου.

Μαζί με τον ισχυρό ισολογισμό, διαθέτουμε ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες στο εξωτερικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τα οποία σταθερά επιτυγχάνουν απόδοση επί των κεφαλαίων κοντά στο 10%.

Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις, η Eurobank είναι σε θέση να στηρίξει τους πελάτες της και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται το 2021», πρόσθεσε ο Φωκίωνας Καραβίας.

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικό είναι το πρόσημο των οικονομικών αποτελεσμάτων και για την Τράπεζα Πειραιώς. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 3% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019. Άνοδο σημείωσαν και τα καθαρά έσοδα προμηθειών τα οποία έφτασαν τα 231 εκατ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 2%.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν επίσης και οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες από την αρχή του έτους ενισχύθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, για το εννεάμηνο, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε μείωση των λειτουργικών εξόδων τα οποία υποχώρησαν στα 686 εκατ. ευρώ με ρυθμό 8%.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο δείκτης συνολικής επάρκειας της τράπεζας έφτασε το 16,1% ενώ ο δείκτης CET1 στο 14,1%.

Αναφορικά με την υλοποίηση των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με την ολοκλήρωση των εν λόγων συναλλαγών να αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι τα τέλη του 2021 οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένων και 165 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τοκομερίδια του CoCo.

«Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να βρίσκει τους ρυθμούς της, με επανεκκίνηση των περισσότερων τομέων δραστηριότητας μετά το lockdown, ενώ ταυτόχρονα η πίεση της πανδημίας στο εθνικό σύστημα υγείας υποχωρούσε σταδιακά.

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κινήθηκαν κοντά στην προ Covid-19 εποχή, η πορεία αυτή ωστόσο διακόπηκε το τέταρτο τρίμηνο λόγω του δεύτερου κύματος της νόσου. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια των ανθρώπων μας, υποστηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

«Η Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε βασικό πόλο στήριξης των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, τόσο κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και τώρα στη δεύτερη. Για τον σκοπό αυτό, η Τράπεζα παρείχε στους ενήμερους πελάτες που έχουν πληγεί από την πανδημία αναστολή καταβολής των δανειακών οφειλών τους, ύψους συνολικά άνω των 4 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει επίσης στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης λόγω Covid-19, με δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Τράπεζα αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται 32.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε δανειακά υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ και αφορούν στην κρατική επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος “Γέφυρα”.

Ταυτόχρονα, δάνεια μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί και επωφελούνται από τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Τράπεζα πέτυχε θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και το 3ο τρίμηνο 2020» συμπλήρωσε ο κ. Μεγάλου.

Alpha Bank

Η Alpha Bank το εννεάμηνο του 2020 παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους ύψους 130,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, έναντι 91,6 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.
Το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 656,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικής κύριας λειτουργικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας.

Παράλληλα η τράπεζα διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού (OCR). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 7,8 δισ. ευρώ, ενώ ο Δείκτης Μόχλευσης διαμορφώθηκε σε 12,4% έναντι 11,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, με τον Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιωμένο περαιτέρω καθώς μειώθηκε σε 96% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι 100% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 118,3%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, σε δήλωση του με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ανέφερε: «Η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί συνθήκες αυξημένης αστάθειας στην οικονομία. Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, παραμείναμε αταλάντευτοι στην πορεία υλοποίησης της Συναλλαγής Galaxy, την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και τη συνακόλουθη πώληση της Cepal Hellas, εξ’ ολοκλήρου θυγατρικής μας εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων.

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λάβαμε δύο δεσμευτικές προσφορές από διεθνείς επενδυτές υψηλού κύρους, ενώ πρόσφατα καταλήξαμε στον προτιμητέο επενδυτή, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους.

Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της προσπάθειας των πελατών μας για έγκαιρη επιστροφή στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Στο εννεάμηνο του έτους, επιτύχαμε αύξηση του κύριου αποτελέσματος προ προβλέψεων κατά 4% σε ετήσια βάση, παραμένοντας προσηλωμένοι στον περιορισμό του λειτουργικού μας κόστους. Η ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων της τράπεζας, μας επιτρέπει αφενός να απορροφήσουμε τις ζημίες απομείωσης για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ύψους 737 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% σχετίζεται με την πανδημική κρίση, αφετέρου δε να επιτύχουμε ετήσια αύξηση 42% στα κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Ψάλτης.

Εθνική Τράπεζα

Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα παρουσίασε και η Εθνική Τράπεζα το Γ’ τριμήνου 2020, αντανακλώντας την ανάκαμψη των οργανικών εσόδων, τη διατήρηση της τάσης μείωσης των λειτουργικών εξόδων, καθώς και τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανέκαμψαν σημαντικά κατά 12% ή €32 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 304 εκατ. ευρώ το Γ’ τρίμηνο 2020, αντανακλώντας την αύξηση στα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το όφελος από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω της αυξημένης συμμετοχής της ΕΤΕ στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης καταθέσεων προθεσμίας.
Μετά την αρνητική επίδραση του γενικού απαγορευτικού στη διεξαγωγή συναλλαγών κατά το Β’ τρίμηνο 2020, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αύξηση ύψους 13% σε τριμηνιαία βάση το Γ’ τρίμηνο 2020, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των προμηθειών τόσο Λιανικής όσο και Εταιρικής Τραπεζικής. Σε επίπεδο εννεαμήνου και παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, σε 188 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες Λιανικής Τραπεζικής

Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 43 εκατ. ευρώ το Γ’ τρίμηνο 2020. Το εννεάμηνο 2020, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 830 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την ανταλλαγή τριών υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) που κατείχε η ΕΤΕ με ένα νέο ΟΕΔ, καθώς και την πώληση ΟΕΔ στο χαρτοφυλάκιο «διακρατούμενων για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και για ενδεχόμενη πώληση» (HTCS) συνολικού ύψους 779 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου 2020.
Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αναμένεται να υπερβούν σημαντικά τον στόχο των 4 δισ. για το 2020 που είχε θέσει η Τράπεζα προ κορωνοϊού, επωφελούμενες από τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 3% από την αρχή του έτους σε 43,7 δισ. ευρώ, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων ιδιωτών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποταμιεύσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι δείκτες Κάλυψης Ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio – LCR) και Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio – NSFR) διατηρήθηκαν σε επίπεδα πλέον του 100%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Ο δείκτης CET1 ύψους 15,9% το Γ’ τρίμηνο 2020 ενσωματώνει την αρνητική επίπτωση των προβλέψεων απομείωσης σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού ύψους 429 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020. Ενσωματώνοντας την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 13,0%.

.Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 16,9%3 και υπερβαίνει κατά σχεδόν 600 μ.β. τις προσαρμοσμένες για την πανδημία του κορωνοϊού κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2020.

«Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Πράγματι, η απότομη επιδείνωση της καμπύλης της πανδημίας στις αρχές του Δ’ τριμήνου 2020 επανέφερε τη χώρα για δεύτερη φορά στην ανάγκη επιβολής περιοριστικών μέτρων, με στόχο τον έγκαιρο περιορισμό του ρυθμού μετάδοσης της πανδημίας. Ενθαρρυντικό είναι, ότι οι οικονομικοί δείκτες κατά το Γ΄ τρίμηνο 2020 καταδεικνύουν μία ισχυρή ανάκαμψη συγκριτικά με τα χαμηλά επίπεδα του Β΄ τριμήνου του έτους, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των τότε περιοριστικών μέτρων και της ενεργοποίησης δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και παροχής ρευστότητας ύψους 12 δισ. ευρώ» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

«Όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία μας, τα κέρδη του εννεαμήνου 2020 αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας ανήλθαν σε 461 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 22% σε ετήσια βάση, απορροφώντας ήδη το αναμενόμενο κόστος πιστωτικού κινδύνου σχετιζόμενο με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και το κόστος του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου που ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο μήνα. Εξαιρουμένων των προβλέψεων που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού και των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις, τα οργανικά κέρδη για το Εννεάμηνο 2020 ανήλθαν σε €228 εκατ., ενώ για το Γ’ τρίμηνο 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 50% περίπου, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η επίδοση αυτή αντανακλά την ισχυρή ανάκαμψη των οργανικών εσόδων, τη διατήρηση της δυναμικής μείωσης των δαπανών προσωπικού και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων, καθώς και τη σταθεροποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου κοντά στα επίπεδα των 100μ.β., εξαιρουμένων των προβλέψεων για τον κορωνοϊό, ή στις 244μ.β., συμπεριλαμβανομένων των εν λόγω προβλέψεων.
Ενόψει της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης του 2021, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το επιτυχημένο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για τις άμεσες και επιτυχημένες αλλαγές στην ΕΤΕ κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας» συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ