Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ): Εντυπωσιακή η ετοιμότητα της Ελλάδας στην πανδημία

Ο υπεύθυνος της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη μακροπρόθεσμης αναθεώρησης των προγραμμάτων στήριξης

Για την άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία και την εξαγγελία μέτρων στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων σχεδόν με το ξέσπασμα της κρίσης, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο Φραντζέσκο Ντρούντι υπεύθυνος για τα ελληνικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ντρούντι, η Ελλάδα είναι ισότιμο πια μέλος της Ευρώπης κάτι που αποδεικνύεται από την άμεση και χωρίς αστερίσκους ένταξη της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων. Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια σημασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τον ρόλο που παίζει στην στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την λειτουργία της οικονομίας. 

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ΕΚΤ, αρκετά από τα μέτρα που έλαβε η χώρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία ήταν πολύ καλά και αποτελεσματικά και τόνισε την ανάγκη μακροπρόθεσμης αναθεώρησης των προγραμμάτων στήριξης, καθώς είναι αναγκαίο, όπως επεσήμανε, οι τράπεζες να μπορέσουν να διαχειριστούν τα κεφάλαια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ντρούντι, η ρευστότητα των τραπεζών και η διαχείριση της είναι σημαντική για την διαχείριση και την αντιστροφή της κρίσης που υπάρχει στην οικονομία. 

Το στέλεχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς το ποσοστό τους (37%) παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτησε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, συμπληρώνοντας ότι το κατά πόσο αυτό είναι επαρκές για την μείωση τους είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση στο μέλλον.

Αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό κώδικα επεσήμανε ότι αποτελεί βημα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς ενσωματώνει ένα σημαντικό αριθμό νόμων που ισχύει. Ωστόσο υπογράμμισε ότι για την ορθή εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού Νόμου (από τις αρχές του επομένου έτους) είναι αναγκαίο να γίνουν βήματα για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων που θα αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ΕΚΤ, τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε αύξηση των επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, κάτι που φέρνει την χώρα στα επίπεδα προ του 2018, όταν και ξεκίνησε να υπάρχει αρνητικός ρυθμός δανείων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ