Τράπεζες και funds ζητάνε επανεκκίνηση των πλειστηριασμών

Στο πρόγραμμα Γέφυρα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 35.000 οφειλέτες περίπου, αλλά με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών οι δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν έως και τις 330.000.

Ολική επαναφορά στους πλειστηριασμούς προβλέπεται για τους οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα, που “τρέχει” έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, εισηγούνται οι τράπεζες. Το μέτρο αυτό στηρίζεται στο ότι όσοι δεν κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος είναι ουσιαστικά στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στο πρόγραμμα Γέφυρα  μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 35.000 οφειλέτες περίπου, αλλά με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών οι δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 330.000.

Ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι καθοριστικός λόγω των προβλεπόμενων τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική, το συνολικό ύψος των οποίων αγγίζει τα 25 δις ευρώ και η ομαλοποίηση στο καθεστώς των πλειστηριασμών αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επενδυτική αγορά.

Για το λόγο αυτό η σταδιακή αποκατάσταση των ρευστοποιήσεων τίθεται επιτακτικά από τα funds που καλούνται να επενδύσουν σε δάνεια με υποθήκες ακίνητα, αλλά και τους servicers που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια. Η δυνατότητα τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς όταν η οικονομική κρίση εκτονωθεί, επηρεάζει άλλωστε τις τιμές βάσει των οποίων θα γίνουν οι επικείμενες τιτλοποιήσεις και τυχόν παράταση του παγώματος, θα οδηγήσει σε χαμηλές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων που οδηγούνται προς πώληση.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ανασταλεί από το Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας, που οδήγησε όχι μόνο στο πάγωμα των ρευστοποιήσεων, αλλά και σε αναστολή δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Το μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για οφειλές που προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ και για ένα σημαντικό τμήμα αυτών των δανείων, το πάγωμα έχει επεκταθεί έως και τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες ένα σημαντικό μέρος των δανείων – υπολογίζεται μεταξύ 70% – 80% – για το οποίο είχε εφαρμοστεί 3μηνο μορατόριουμ, δηλαδή η αναστολή καταβολής δόσεων έληξε στα τέλη Ιουνίου, αποπληρώνεται πλέον κανονικά, εξέλιξη που προκαλεί σχετική αισιοδοξία σε σχέση με το μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση.

Ειδικά σε ότι αφορά τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, είτε αυτά είναι επιχειρηματικά είτε στεγαστικά, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης με 9 μήνες επιδότηση από το κράτος μέσω του προγράμματος “Γέφυρα” που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου. Η προθεσμία τις αιτήσεις λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο για την αποπληρωμή αυτών των δανείων με την κρατική στήριξη κατά το κρίσιμο διάστημα των προσεχών εννέα μηνών.

“Όποιοι δεν θα έχουν μεριμνήσει τις οφειλές τους έως τη προβλεπόμενη ημερομηνία, θα θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές και η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους θα αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν και να πειθαναγκαστούν σε συμβιβασμό με την τράπεζα ή τα funds”, επισημαίνουν στελέχη που εμπλέκονται στη διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ