Γιάννης Στουρνάρας: “Ήρθε η ώρα της δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής”

Η νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη για τη μετατροπή της τρέχουσας κρίσης σε ευκαιρία, τονίζει.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει πως ήρθε η ώρα της δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.

Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε τη σημασία της αξιοποίησης και εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης, στην αντιμετώπιση κρίσεων. Ανέδειξε αξίες και αρετές όπως ευθύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, ορθολογισμός, συλλογικότητα, συντονισμός και υπεύθυνη ηγεσία. Απέδειξε τέλος ότι οι ευρείας κλίμακας προσαρμογές στις καθιερωμένες πρακτικές είναι εφικτές και μπορεί να έχουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα.

Η νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη για τη μετατροπή της τρέχουσας κρίσης σε ευκαιρία, χτίζοντας πιο ανθεκτικές κοινωνίες και ολοκληρώνοντας μία δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα, με προστασία του περιβάλλοντος και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.”

H Τράπεζα της Ελλάδος και η κλιματική αλλαγή

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εδώ και πάνω από μία δεκαετία ασχολείται με την κλιματική αλλαγή μέσω της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), η ΤτΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας είναι οι τρεις κεντρικές τράπεζες που την τελευταία διετία προέβαλαν περισσότερο το ζήτημα της μεταβολής του κλίματος.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της ΕΜΕΚΑ δείχνουν ότι το κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα είναι ιδιαίτερα υψηλό εάν δεν μετριαστεί η μεταβολή του κλίματος. Επιπλέον, με τη σχεδιασμένη και έγκαιρη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία προκύπτουν ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, ευκαιρίες που συνδέονται με νέες πρακτικές και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, με επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, με νέες υποδομές και νέες θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στου οποίου την επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης συμμετέχει και η ΤτΕ, περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη για την επίτευξη ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το 2030 και προετοιμάζει τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.

Πέρα από τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, η ΕΜΕΚΑ έχει αναδείξει τη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ως μέτρο μείωσης των ζημιών. Για το λόγο αυτό, η ΤτΕ συμμετέχει στο οκταετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life IP “Boosting the implementation of adaptation policy across Greece” www.adaptivegreece.gr , το οποίο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της χώρας μας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το σχεδιασμό των αναγκαίων μέτρων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ