Δάνεια 16,3 δισ. ευρώ σε αναστολή πληρωμών λόγω κορωνοϊού – Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες

Aπό τους περίπου 1.700.000 πολίτες που χαρακτηρίζονται ως πληγέντες από τον κορωνοϊό, στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας εξυπηρετούν 330.000 πολίτες

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες, καταγράφηκαν τα ανεξόφλητα δάνεια και τώρα ξεκινάει το δύσκολο έργο ομαδοποίησης τους προκειμένου να οριστικοποιηθεί ποια από αυτά θα ενταχθούν στην επιδότηση του Δημοσίου τους επόμενους μήνες. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, τα ανεξόφλητα δάνεια έφτασαν το ποσό των 16,3 δισ. ευρώ, από την χορήγηση των οριζόντιων αναστολών πληρωμής που έδωσαν οι τράπεζες. Τα δάνεια αυτά αφορούν υποχρεώσεις οι οποίες όπως δείχνουν τα στοιχεία στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνταν κανονικά πριν ξεσπάσει η πανδημία, επομένως πληρούσαν κανονικά τα κριτήρια για αναστολή πληρωμών έως και 9 μήνες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους περίπου 1.700.000 πολίτες που χαρακτηρίζονται ως πληγέντες από τον κορωνοϊό -στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, αλλά και οι επαγγελματίες με κωδικό αριθμό δραστηριότητας που εμπίπτει στον κατάλογο των πληγέντων- στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας εξυπηρετούν 330.000 πολίτες.

Από αυτούς, περίπου οι 250.000 εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ οι υπόλοιποι είχαν καθυστερήσεις 90 ή και περισσότερων ημερών πριν το lockdown.

Αισιοδοξία για μικρό ποσοστό “κόκκινων” δανείων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, από όλα αυτά τα δάνεια ένα πολύ μικρό ποσοστό θα μετατραπεί σε Μη Εξυπηρετούμενο, λόγω των μέτρων κρατικής στήριξης, των αναχρηματοδοτήσεων και των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, οι οποίες ενισχύονται από το ύψος των επιδοτήσεων, του κυοφορούμενου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή υποστηρικτικό ρόλο αναμένεται να έχει και το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης δόσεων ενυπόθηκων δανείων, το οποίο αναμένεται να στηρίξει την προσπάθεια ανάσχεσης των κόκκινων δανείων και της ενίσχυσης της κουλτούρας των πληρωμών, μέχρι να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία. 

Η επιδότηση θα ξεκινά από τα επίπεδα του 80% με 90% της δόσης και θα βαίνει μειούμενη, κατά την εννεάμηνη διάρκειά του, με στόχο να υπενθυμίζει στον δανειολήπτη ότι το δάνειο παραμένει δικό του.

Τέλος, η διάρκειά του εκτείνεται σκόπιμα στους εννέα μήνες (έως τον Μάρτιο- Απρίλιο του 2021). Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία δημιουργούνται, παραδοσιακά, το παραπάνω δίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ