Παγκρήτια Τράπεζα: Διαγωνισμός για “κόκκινα” δάνεια ύψους 1 δις ευρώ

Στην πώληση ή τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου με «κόκκινα» δάνεια και την ταυτόχρονη ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των "Μη Εξυπηρετούμενων Ανοίγματων" προχωράει η συνεταιριστική τράπεζα της Κρήτης.

Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων απαιτήσεων και την ανάθεση διαχείρισης των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της με σύμβουλο τη Mount Street Mortgage Servicing ξεκίνησε η Παγκρήτια Τράπεζα, προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της στοιχεία και να προχωρήσει στην αναπτυξιακή της πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κατατεθεί προσφορές από σχήματα στα οποία συμμετέχουν εξειδικευμένα funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το χαρτοφυλάκιο προς τιτλοποίηση ή πώληση αποτελείται κυρίως από δάνεια μικρών επιχειρήσεων, που έχουν καταγγελθεί σε ποσοστό 50% αλλά έχουν υποθήκη επί ακινήτων (γραφείων, ξενοδοχείων, οικοπέδων και βιομηχανικών κτιρίων) με συνολική μικτή λογιστική αξία εξασφαλίσεων γύρω στα σε 297 εκατ. εκατ. ευρώ. Η συνολική απαίτηση της τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 365 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο εταιρικά δάνεια περίπου 1.000 δανειοληπτών, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους μικρές επιχειρήσεις με έδρα στην Κρήτη.

Οι επενδυτές κλήθηκαν να υποβάλουν προσφορές για την αγορά είτε ολόκληρου του χαρτοφυλακίου (απευθείας πώληση) είτε για το 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης (τιτλοποίηση).
Στην περίπτωση τιτλοποίησης, θα εκδοθούν τρεις σειρές τίτλων, με τον βασικό σχεδιασμό να απαιτεί την έκδοση ομολογιών πρώτης διαβάθμισης ύψους περίπου 145 εκατ. ευρώ, ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης ύψους περίπου 58 εκατ. ευρώ και ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης ύψους 94 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παγκρήτια Τράπεζα πρόκειται να διατηρήσει το σύνολο των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης καθώς και το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο σε αξία χαρτοφυλάκιο αφορά σε "Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα" (Non Performing Exposure ή NPE) ονομαστικής αξίας περίπου 780 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της συνεταιριστικής τράπεζας της Κρήτης αναζητάει μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας διαχειριστές για την ανάθεση του συνόλου του χαρτοφυλακίου αυτού, που περιέχει δάνεια συνολικής απαίτησης 783 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο η αξία των εξασφαλίσεων εκτιμάται σχεδόν στα 600 εκατ. ευρώ από συνολικά 5.000 δανειολήπτες, στην πλειονότητά τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις της Κρήτης. Σε αυτό το πακέτο, όπου μόνο το 30% των δανείων είναι καταγγελμένα, η τράπεζα επιζητάει την ανάθεση της διαχείρισης τους σε εξειδικεύμενο εταιρικό σχήμα καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης τα "Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα"  θα παραμείνουν στον ισολογισμό της.