Moody’s: Ο κορωνοϊός “αρρώστησε” και τον “Ηρακλή” – Σε δύσκολη θέση οι ελληνικές τράπεζες

Άνοδο των “κόκκινων” δανείων βλέπει ο διεθνής οίκος

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού θα αποτελέσει ένα πολύ δύσκολο άγνωστο παράγοντα στην εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι ελληνικές τράπεζες στο δρόμο προς την κάθαρση τους, επισημαίνει η Moody’s στην έκθεση της για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην οικονομία.

Μπορεί οι τράπεζες να θέλουν να παίξουν κύριο ρόλο στις προτάσεις για την επόμενη μέρα, όμως όπως εκτιμάει ο οίκος αξιολόγησης, θα αντιμετωπίσουν και αυτές τις “σκληρές” επιπτώσεις της πανδημίας, ειδικά σε ότι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν, ενώ αναμένεται και επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους. 

Παρά την καλή δουλειά που είχε γίνει μέχρι την εμφάνιση του Covid-19, τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο θα ανατρέψουν την θετική τάση για μείωση των κόκκινων δανειων που είχε δημιουργηθεί. ο απόθεμα των NPLs σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόθεμα NPLs, στα 127,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 7,2% του συνόλου των δανείων, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν στο 37,4% με το απόθεμα να διαμορφώνεται στα 74,5 δισ. ευρώ.

Τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, μείωσαν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, ο οίκος αναμένει ότι πολλές εταιρείες στην Ευρώπη καθώς και πολλοί δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση λόγω COVID-19, κάτι το οποίο θα αυξήσει τελικά τα defaults δανείων, οδηγώντας σε αδυναμίες πληρωμών και άρα σε νέα κόκκινα δάνεια. 

Έτσι, όπως αναφέρει ο οίκος, αναμένετε ότι πολλές εταιρείες στην Ευρώπη καθώς και πολλοί δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση λόγω COVID-19, κάτι το οποίο θα αυξήσει τελικά τα defaults δανείων, οδηγώντας σε αδυναμίες πληρωμών και άρα σε νέα κόκκινα δάνεια. 

“Άρρωστος” και ο Ηρακλής

Οι λειτουργικές διαταραχές που καταγράφονται λόγω της πανδημίας και η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη εξέλιξη για την Ελλάδα, όπου η δραστηριότητα της αγοράς NPLs είχε αρχίσει να επιταχύνεται, τονίζει η Moody’s.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, όπως σημειώνει o οίκος, αν και η μείωση των NPLs στη χώρα το τελευταίο διάστημα ήταν σημαντική. Ωστόσο, η ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs κατέγραψε μόνο 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες), ελαφρώς υψηλότερα από τα  3,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2018. 

Το σχέδιο “Ηρακλής”, αναφέρει ο οίκος, στόχευε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs και ήταν υποστηρικτικό τόσο στις εγχώριες συναλλαγές NPEs όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, καθώς: (1) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων (κατά πάσα πιθανότητα τις ίδιες τις τράπεζες) με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και (2) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μειώνοντας το υπάρχον απόθεμα προβληματικών δανείων που έχουν απομείνει από την τελευταία ύφεση, με ταχύτερο τρόπο.. Ωστόσο λόγω COVID-19, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου είναι προφανώς αναπόφευκτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ