O SSM έκανε δεκτό το αίτημα των Ελληνικών τραπεζών για μηδενικό ρίσκο στον “Ηρακλή”

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea από την τραπεζική αγορά, ο SSM έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για μηδενικό συντελεστή στάθμισης στους τίτλους υψηλής διαβάθμισης των “κόκκινων” δανείων. 

Η πλήρης αποδοχή του σχεδίου “Ηρακλής” από τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ανοίγει νέους δρόμους στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, και αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η εξέλιξη έγινε γνωστή κατά την διάρκεια συνάντησης των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδα και τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα. 

Το θέμα του zero risk (του μηδενικού δηλαδή συντελεστή στάθμισης), ήταν η μεγαλύτερη εκκρεμότητα για την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες και αβεβαιότητα στους επενδυτές, σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα είχε η απόδοση ρίσκου, στους κεφαλαιακούς δείκτες των συστημικών τραπεζών.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί και το κριτήριο για την απόδοση του μηδενικού κινδύνου, ο SSM ήταν αρνητικός στη χαλάρωση αυτή του κριτηρίου και ζητούσε την κάλυψη εγγυήσεων με μετρητά από τα αποθεματικά ρευστότητας του Δημοσίου, ή και με κάλυψή τους με κρατικά ομόλογα, με ομόλογα του Δημοσίου διάρκειας ίσης με τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν αναλάβει αυτήν την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με τον SSM η οποία κατέληξε σε αυτήν την πολύ σημαντική απόφαση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η οποία και σβήνει μία μεγάλη αβεβαιότητα στη διαδικασία της επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs, ειδικά σε μία περίοδο πολύ δύσκολη λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παρά τις θετικές εξελίξεις που μεταφέρουν οι πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις κινήσεις τους, καθώς περιμένουν και την επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος από τον SSM, ενώ επισημαίνεται πως η πανδημία του κορωνοϊού “βοήθησε” τον SSM να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ