Τράπεζες: «Είμαστε εδώ και προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις σε όσους έχουν πραγματικά προβλήματα»

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως σέβονται απόλυτα τα ιδιαίτερα προβλήματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

Πρόθεση των τραπεζών που κάνουν πράξη είναι η συνεργασία με τους πελάτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων τους για μια κοινά αποδεκτή βιώσιμη λύση, αναφέρουν στο emea τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησε με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναφέρει ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ. οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαίου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες.

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης)».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Έτοιμες και έμπειρες δηλώνουν οι τράπεζες

Όπως επισημαίνουν γενικότερα στο emea τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον τις οργανωτικές δομές, το προσωπικό, αλλά και την εμπειρία ώστε να διαχειρίζονται με ταχύτητα, διαφάνεια και αξιοπιστία όλες τις υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο ιδιωτών όσο και επιχειρήσεων με την προσφορά σειράς λύσεων προς όφελος και των δύο πλευρών.

Εταιρείες διαχείρισης δανείων: “Δεν έχουμε
αυτοσκοπό τους πλειστηριασμούς”

Από την πλευρά τους και στελέχη εταιρειών διαχείρισης δανείων που επικοινώνησε το emea τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση οι εταιρίες αυτές δεν έχουν ως αυτοσκοπό τους πλειστηριασμούς. Αντίθετα μάλιστα είναι έτοιμες και διατεθειμένες και προχωρούν σε πιο ευέλικτες λύσεις και προτάσεις προς τους δανειολήπτες καθώς το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο που τους διέπει.

Τονίζουν μάλιστα ότι σέβονται απόλυτα τα ιδιαίτερα προβλήματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, διατηρώντας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την εξεύρεση της απαιτούμενης λύσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ