Eurobank: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε ακίνητα

Επενδυτικά πρόκειται να αξιοποιήσει άμεσα ο τραπεζικός όμιλος ένα σημαντικό τμήμα του τεραστίου χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει περίπου 6.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

Σε νέες επενδύσεις σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οικιστικής και επαγγελματικής χρήσης συνολικής αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ θα προβεί μέχρι τα τέλη του 2022 ο όμιλος της Eurobank, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή διευθ. Συμβούλου της Τράπεζας, Σταύρος Ιωάννου κατά την επίσημη παρουσίαση της στρατηγικής του τραπεζικού ομίλου στον τομέα των ακινήτων.

Με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2018 ανάμεσα στις δυο πλευρές, η Eurobank απέκτησε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ αλλά και συμμετοχή κατά 25% στην Grivalia Hospitality, η οποία δραστηριοποιείται επενδυτικά στον αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η Eurobank είναι πλέον ιδιοκτήτης χαρτοφυλακίου περίπου 6.000 ακινήτων με αξία πάνω από 2,1 δις ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος θα αξιοποιηθεί σταδιακά επενδυτικά τόσο στον κλάδο του τουρισμού όσο και στον οικιστικό τομέα.

«Διαθέτουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο, υπό τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες, αποτελεί σημαντικό όχημα άντλησης εσόδων.Η Eurobank είναι τράπεζα και βασικός της στόχος είναι να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και να στηρίζει την οικονομία. Πρόκειται για στόχο ζωτικής σημασίας συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλείται, μετά από μια δεκαετία κρίσης να πατήσει γερά στα πόδια του, να ξεκινήσει πάλι να αναπτύσσεται, να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθ. Σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου και συμπλήρωσε: « Το χαρτοφυλάκιό μας χαρακτηρίζεται από μέγεθος και ποικιλομορφία. Συμπεριλαμβάνει δηλαδή ακίνητα από όλους του κλάδους, εμπορικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, οικιστικά. Παρόλο που αυτό το asset δεν αποτελεί αμιγώς τραπεζική δραστηριότητα, εν τούτοις, για εμάς, πρόκειται για ένα σημαντικό κεφάλαιο με προοπτική ανάπτυξης και κερδοφορίας που διαχειριζόμαστε, αντλώντας την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία μέσα από τη συνεργασία μας με την Grivalia Management Company».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του, πέρυσι μεταβιβάστηκαν 1.000 ακίνητα μέσα από τα πακέτα «Opus», «Resi», «Star», ενώ τα έσοδα από ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δρομολογηθεί μία ακόμα συναλλαγή, η οποία αφορά στη μεταβίβαση ακόμα 250- 300 ακινήτων, που θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες καθώς οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές: «Τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου ακινήτων προδιαγράφονται σημαντικά στην παρούσα συγκυρία, καθώς υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια περίοδο που ισχυροποιείται το θετικό perception στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την ελληνική οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος είναι πια σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης ».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Eurobank και CEO της Grivalia Management Company Α.Ε. Γιώργος Χρυσικός αναφέρθηκε στην συμφωνία της συγχώνευσης, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, επισημαίνοντας τις θετικές αντιδράσεις: «Η πρόταση μας αυτή ξάφνιασε όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και τους ξένους. Και έδειξε ότι η ελληνική σκέψη ξεχωρίζει». Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση πως η αγορά των ακινήτων περνά σε έντονο ανοδικό κύκλο.