Αισιόδοξος για την πορεία της Εθνικής Τράπεζας ο Παύλος Μυλωνάς

Η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020

Την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 80% της  Εθνικής Ασφαλιστικής. Μη δεσμευτικές προσφορές έχουν υποβληθεί από τρεις ομίλους και η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων της Εθνικής Τράπεζας με βάση την γενικότερη στρατηγική που έχει χαράξει η τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς με βάση της στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν στα 5 δισ. ευρώ το 2020 από το υψηλό των 22 δισ. ευρώ το 2015, με το σχέδιο για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και να περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια.

Εκταμιεύσεις 3 δισ. ευρώ

Μιλώντας για την μεγάλη πρόκληση που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας είπε ότι η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις 3 δισ. ευρώ το 2019, υπογραμμίζοντας ότι στα ίδια επίπεδα και παραπάνω θα κυμανθούν οι νέες εκταμιεύσεις και το 2020 χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Επισήμανε ότι έχει αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και έχει ξεκινήσει ζήτηση για νέα δάνεια

Για το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι βαίνει προς οριστική επίλυση. Μιλώντας για ζητήματα προσωπικού ανέφερε ότι ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου η εθελουσία έξοδος που είναι σε εξέλιξη και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια ακόμη ευκαιρία, η τελευταία, για εθελούσια χωρίς να αναφερθεί στους επιμέρους όρους της.

Αναφερόμενος σε εργασιακά ζητήματα είπε μεταξύ άλλων ότι συζητείται σε καλό κλίμα σχέδιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και άλλα ζητήματα. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στην μεγάλη πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών επισημαίνοντας ότι τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα η τάση είναι η ενίσχυση του συμβουλευτικού ρόλου του φυσικού δικτύου των καταστημάτων των τραπεζών καθώς η πλειονότητα των συναλλαγών θα γίνεται εκτός καταστημάτων από τα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης του προσωπικού τους.