emea business monitor

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο «μεταμόρφωσης» της Praxia Bank σε «ψηφιακό hub»

Στρατηγικός στόχος η δημιουργία πλατφόρμας υποστήριξης διαφορετικών τραπεζικών ιδρυμάτων

Με απόλυτη μυστικότητα προχωρούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην διοίκηση Praxia Bank και στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκρήτιας Τράπεζα, σχεδόν παράλληλα με την διαδικασία της «δέουσας επιμέλειας» («due diligence»), που πρέπει να ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία της αποκλειστικής μη δεσμευτικής πρότασης όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από την διοίκηση της συνεταιριστικής τράπεζας της Κρήτης.

Και μπορεί καμία από τις δυο συμβαλλόμενες πλευρές να μην δημοσιοποιεί λεπτομέρειες ή πληροφορίες της διαδικασίας, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας όλες οι διαδικασίες «καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει μεταξύ τους οι δύο πλευρές», υπάρχουν δυο τουλάχιστον πρόσωπο που ενημερώνονται για τις εξελίξεις: ο πρόεδρος και CEO της Atlas Merchant Capital (AMC) και βασικού μετόχου της Praxia Bank, Μπομπ Ντάιμοντ και ο ιδρυτής και πρόεδρος της Lyktos Group (και πρώην πρόεδρος της ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς), Μιχάλης Σάλλας και νυν στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και οι δυο έμπειροι τραπεζίτες και επενδυτές έχουν εικόνα της διαδικασίας από τους συνεργάτες τους και ετοιμάζουν τα τελικά τους πλάνα ενόψει της 31ης Ιανουαρίου.

Το τελικό πλάνο της Παγκρήτιας Τράπεζας

Σύμφωνα με στελέχη της Παγκρήτριας Τράπεζας, υπάρχει ροή ενημέρωσης για τις εξελίξεις από την διαδικασία των διαπραγματεύσεων όσο και από την πορεία της διαδικασίας της «δέουσας επιμέλειας» («due diligence»), προκειμένου να διαμορφώνονται τα τελικά πλάνα για την επόμενη φάση – αρχές Φεβρουαρίου – καθώς υπάρχει πίεση χρόνου λόγω των προθεσμιών της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά οι καθοριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Αθήνα και όχι στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο πρόεδρος της Δ.Σ. της συνεταιριστικής τράπεζας Γιώργος Κουρλετάκης έχει αντιληφθεί την μεγάλη ευκαιρία της εξαγοράς μιας σχεδόν έτοιμης «ψηφιακής τράπεζας» με νέα τεχνολογική υποδομή και τις τεράστιες δυνατότητες, που μπορεί να προσφέρει στην Παγκρήτια (σε συνδυασμό με το σχέδιο ανάπτυξης και επέκτασης της με ανανεωμένα και πιο σύγχρονα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα) και τρέφει απεριόριστη εκτίμηση στην εμπειρία του Μιχάλη Σάλλα στον τραπεζικό τομέα και το επιχειρηματικό του όραμα, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε 1-2 χρόνια.

Όπως είχε γράψει το emea στα μέσα Δεκεμβρίου, το βασικό σχέδιο του έμπειρου τραπεζίτη περιλαμβάνει την απορρόφηση της Praxia Bank από την Παγκρήτια Τράπεζα, μια από τις ισχυρότερες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας και την μετατροπή της σε ψηφιακό «όχημα» με τραπεζική άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας. Εφόσον, προχωρήσει αυτή η επιλογή, η σχέση των δυο πλευρών, θα μοιάζει με την αντίστοιχη σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με την Win Bank, όπου η Praxia Bank (ενδεχομένως με νέο όνομα, πιο ελκυστικό στο νεανικό κοινό) θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως «ψηφιακή τράπεζα».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλάνο του Μιχάλη Σάλλα, ως στρατηγικού επενδυτή στο κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας (μέσω της συμμετοχής της Lyktos Participations) και ηγέτη ενός ανερχόμενου τραπεζικού ομίλου θέλουν την νέα Praxia Bank να μετατρέπεται στην πράξη σε «ψηφιακή τραπεζικό hub» το οποίο θα παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες και προϊόντα τόσο στους πελάτες της Παγκρήτιας Τράπεζας όσο και σε νέους πελάτες (πιο νεανικό αγοραστικό κοινό) απευθείας με δελεαστικούς όρους και πολύ επιθετική πολιτική για τα ελληνικά δεδομένα.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει πλάνο για την αναβάθμισή της σε ψηφιακή πλατφόρμα για υπηρεσίες είτε ανοιχτής τραπεζικής είτε ως εταιρικό service (τύπου BAAS) για άλλες τράπεζες, είτε μεγαλύτερου μεγέθους χωρίς τις απαραίτητες υποδομές (π.χ. Τράπεζα Αττικής), είτε για τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, που δεν έχουν τα αναγκαία κεφάλαια και τις δυνατότητες να επενδύσουν με βιώσιμο τρόπο και με δυνατότητες απόσβεσης σε εύλογο χρονικό διάστημα σε προηγμένα συστήματα ψηφιακής τραπεζικής. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται 3-4 γνωστές συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν και τους πρώτους πελάτες της επόμενης φάσης της εξέλιξης της Praxia Bank.

Σε αυτό το πολύ φιλόδοξο αλλά εξαιρετικά ελκυστικό σχέδιο ανάπτυξης με πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και με συνέργειες ή συνεργασίες φέρεται να συμφωνούν και τα δυο πρόσωπα-κλειδιά στην τελική διαμόρφωση της συμφωνία: η διευθύνουσα σύμβουλος της Praxia Bank Αναστασία Σακελλαρίου, που είχε το όραμα της δημιουργίας της πρώτης «ψηφιακής τράπεζας» στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Σάλλας, ένας έμπειρος τραπεζίτης που -όπως λένε οι συνεργάτες του – υιοθετεί με τρομακτική άνεση τις πιο σύγχρονες διεθνείς τάσεις και ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στα τελικά του σχέδια, για την μεγάλη επιστροφή του στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Η στάση αναμονής Ντάιμοντ

Από την πλευρά της Atlas Merchant Capital (AMC) υπάρχει έμπειρο στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ντάιμοντ, ο οποίος έχει αναλάβει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην Praxia Bank και την εξαγορά της με ταυτόχρονη από-επένδυση του της AMC.

Μάλιστα, προσφάτως είχε ασχοληθεί με μεγάλη επιτυχία στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας-μαμούθ στην χρηματοπιστωτική αγορά της Ιταλίας με άλλη εταιρεία του χαρτοφυλακίου της AMC. Αντιθέτως ο ίδιος τηρεί στάση αναμονής και αναμένει τις τελευταίες ημέρες τις σχετικής προθεσμία για να τοποθετηθεί επισήμως.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Emea με συνεργάτες του Μπομπ Ντάιμοντ στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε πως ο βασικός μέτοχος της Praxia παρακολουθεί με προσοχή την διαδικασία από τα μέσα Δεκεμβρίου και έχει πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις αλλά δεν είναι διατεθειμένος στην παρούσα φάση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ή επίσημες δηλώσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.