Vista Bank: Η νέα «Βαλκανική» τράπεζα του ομίλου Βαρδινογιάννη

Αυτό είναι το νέο – διεθνές – τραπεζικό πλάνο του ομίλου Βαρδινογιάννη για το 2020

Μετά την δυναμική επιστροφή του Ομίλου Βαρδινογιάννη στο ελληνικό τραπεζικό τομέα ύστερα από δύο δεκαετίες, με την Optima Bank (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας), την οποία εξαγόρασαν μέσω διαγωνισμού τον Οκτώβριο του 2018 και την μεταμόρφωσαν με διαδικασίες-εξπρές σε μια νέα, σύγχρονη και ευρωπαϊκή τράπεζα, που αλλάζει τα δεδομένα στην εγχώρια τραπεζική αγορά, φαίνεται πως τα ολοκληρωμένα σχέδια της οικογένειας Βαρδινογιάννη δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βασικός στόχος του ομίλου είναι να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ελληνικής τραπεζικής παρουσίασης σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, εκμεταλλευόμενος όχι μόνο το κύμα μαζικών αποχωρήσεων και πωλήσεων των ελληνικών τραπεζών (2013-2019), λόγω των δεσμεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα και τις συνεχόμενες πιέσεις του Δ.Ν.Τ. αλλά και την ραγδαία ανάπτυξη (σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία) και τις θετικές προοπτικές σε αρκετές Βαλκανικές χώρες. 

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2013 οι Ελληνικές τράπεζες προχώρησαν στην πώληση δεκάδων τραπεζών που έλεγχαν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, γκρεμίζοντας ουσιαστικά το “οικοδόμημα” μιας εκρηκτικής δεκαετίας (1998-2008) ανάπτυξης, με παρουσία σε 16 χώρες – από την Ουκρανία και την Πολωνία μέχρι την Τουρκία και την Αίγυπτο- με ένα συνδυαστικό δίκτυο 3.450 καταστημάτων, με περίπου 50.000 εργαζόμενους και συνολικό ενεργητικό 87,6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Νέα τράπεζα στην Ρουμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρώην κορυφαία τραπεζικά στελέχη από θυγατρικές Ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, την τελευταία διετία ο όμιλος Βαρδινογιάννη αθόρυβα αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά δραστηριοποιείται στην τραπεζική αγορά, μελετώντας με προσοχή κάθε κίνησή της. Το πρώτο βήμα έγινε επίσημα πριν από μερικούς μήνες στην Ρουμανία, όταν στις 20 Μαΐου του 2019, με την παρουσίαση της Vista Bank Romania.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για την μια τράπεζα με 21 χρόνια παρουσίας στην συγκεκριμένη αγορά καθώς πρόκειται για την παλιά BNP – Dresdner Bank Romania, που ιδρύθηκε το 1998 από κοινού από τον Γαλλικό όμιλο BNP Paribas και την Γερμανική τράπεζα Dresdner Bank. Το 2000 η τράπεζα εξαγοράστηκε από την Εγνατία Τράπεζα και το 2008 εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού ομίλου Marfin Investment Group, αλλάζοντας εκ νέου όνομα σε Marfin Bank, μετά την τριπλή συγχώνευση Marfin, Εγνατίας και Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

H μετονομασία της Marfin Bank Romania σε Vista Bank ήταν το τελευταίo βήμα μιας διαδικασίας μετασχηματισμού και ενίσχυσης της τράπεζας, που περιελάμβανε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 30 εκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ είχαν προηγηθεί η διεύρυνση της διοικητικής ομάδας με την πρόσληψη έμπειρων στελεχών της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, η ριζική ανανέωση του χαρτοφυλακίου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών της τράπεζας και η έγκριση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου, με πολύ επιθετική στρατηγική και σχέδια για ραγδαία επέκταση και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Vista Bank κατατάχθηκε στην 22η θέση από τις συνολικά 37 εθνικές και 40 συνεργατικές ή τοπικές τράπεζες στη Ρουμανία, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία τους, τον κύκλο εργασιών τους αλλά και την κερδοφορία τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας στην Ρουμανία είναι σε συνεχή ανοδική πορεία κάθε τρίμηνο από τις αρχές του 2017, όταν έγινε μια σειρά από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, με ορισμένες από τις κορυφαίες τράπεζες να καταγράφουν είτε ιστορικά ρεκόρ κερδών, είτε απίστευτες επιδόσεις.

Για παράδειγμα τον περασμένο, Ιούνιο Banca Transilvania αναδείχθηκε ως η 1η τράπεζα στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη (SEE) με αύξηση περιουσιακών στοιχείων 25% σε ένα χρόνο και συνολική αξία 15,9 δις ευρώ! 

Συνολικά η χώρα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας (1,5%-4% ανάλογα την περιφέρεια) και σταθερό ποσοστό ανάπτυξης πάνω από 4% ετησίως ενώ σε ορισμένους τομείς της οικονομίας η ανάπτυξη αγγίζει και το 12%.

Σε ένα τόσο θετικό περιβάλλον και με πολλές προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις γειτονικές (Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Βουλγαρία και Σερβία), πολλοί αναλυτές θεωρούν την Ρουμανία – μαζί με την Πολωνία και την Εσθονία – ως το νέο “Ελντοράντο” της Ευρώπης, υπερσκελίζοντας άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η …ελληνική Vista Bank

Η νέα Vista Bank διαθέτει ήδη ένα δίκτυο με 30 υποκαταστήματα σε όλη τη Ρουμανία, από τα οποία τα περισσότερα (9) είναι στην πρωτεύουσα της χώρας στο Βουκουρέστι και τα 21 σε άλλες πόλεις με οικονομικό ή τουριστικό ενδιαφέρον, όπως η Κλούζ-Ναπόκα, η Τιμισοάρα, η Κωνστάντζα, η Κραϊόβα, το Μπρασόβ, το Γκαλάτσι, το Πλοέστι, κ.α.

Σύμφωνα με δηλώσεις ηγετικών στελεχών της τράπεζας στα τοπικά ΜΜΕ το περασμένο καλοκαίρι, η στρατηγική της τράπεζας είναι βασισμένη στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη του δικτύου της με το άνοιγμα περισσότερων υποκαταστημάτων σε βασικές πόλεις της χώρας αλλά και σε κεντρικά σημεία εντός του μητροπολιτικού τομέα της πρωτεύουσας, με γρήγορους ρυθμούς, ειδικά σε αγορές-πόλεις με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

Στην διοίκηση της Vista Bank είναι έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη με διεθνή εμπειρία, όπως ο διευθ.σύμβουλος (CEO), Αντώνης Μούζας με προυπηρεσία στην Ελλάδα, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ρουμανία.

Μάλιστα μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Vista Bank είναι μια από τις τράπεζες με την καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στην χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας, μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη καθώς ιδρύθηκε το 1880.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εισάγει μια νέα φιλοσοφία στην εγχώρια αγορά με την ανάθεση ενός χρηματοπιστωτικού συμβούλου ή τραπεζικού συνεργάτη για κάθε πελάτη, ώστε να υπάρχει μια προσωποποιημένη παροχή υπηρεσιών, με την ταυτόχρονα προώθηση της ψηφιακής τραπεζικής και συνδεδεμένων υπηρεσιών με τα πλέον προηγμένα συστήματα και προϊόντα στην τοπική αγορά, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών.

«Με την ισχυρή υποστήριξη ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, η τράπεζα μας έχει τις δυνατότητες να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και επιπλέον με την μετεξέλιξή της τους τελευταίους μήνες, μπορεί να παρέχει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, έχοντας το πλεονέκτημα της κατανόησης των αναγκών του πελάτη μέσω των πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας και ανάλυσης των τάσεων της αγοράς. Κατανοώντας τους πελάτες μας μπορούμε να προσφέρουμε προσαρμοσμένες τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές λύσεις» είχε δηλώσει σε πρόσφατη εκδήλωση ο CEO της Vista Bank στο Βουκουρέστι, τονίζοντας με νόημα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους ανταγωνιστές: «Εμπιστευόμαστε σθεναρά τις προοπτικές και την δυναμική της Ρουμανίας και της εγχώριας αγοράς και είμαστε αποφασισμένοι, και δεσμευόμαστε γι’ αυτό, να παίξουμε ένα κρίσιμο ρόλο στην ευημερία και την ανάπτυξή της, με έναν βιώσιμο τρόπο, με μακροχρόνιο σχεδιασμό και πλάνο καθώς και την απαράμιλλη και ασυναγώνιστη υποστήριξη και δύναμη του Ομίλου Βαρδινογιάννη».

Σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα, κορυφαία στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας της τράπεζας εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως στην παρούσα φάση στην εγχώρια τραπεζική αγορά επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση μιας νέας αλλά και πιο ελεύθερης τραπεζικής αγοράς, η οποία θα δύναται λειτουργήσει ως εναρκτήριος μοχλός χρηματοδότησης για την υγιή επιχειρηματικότητα στην χώρα.

Το 2018 η Vista Bank είχε κλείσει την χρήση με καθαρά κέρδη ύψους 10,7 εκατομμυρίων λέϊ, έχοντας προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση της παλιάς Marfin Bank, όπως και σε προσθήκες στο προσωπικό της τράπεζας με στελέχη από άλλες τράπεζες και με πιο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν.

Μετά την μετονομασία της σε Vista Bank και την προώθηση της νέας ταυτότητας και της νέας φιλοσοφίας της τράπεζας, καταγράφοντας αύξηση 100% στα λειτουργικά της έσοδα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού είχε αυξήσει τις καταθέσεις της στο 1,77 δισεκατομμμύρια λέϊ.

Εξαιρετικά θετικά είναι και τα πρώτα δείγματα για το 10μηνο του 2019 όπως αναφέρει ο ρουμανικός Τύπος ενώ αναμένονται από τις εποπτικές αρχές τα επίσημη στοιχεία για την οικονομική χρήση του 2019.

Τέλος, παρότι η Vista Bank είναι θετική σε επιθετικές κινήσεις στην αγορά της Ρουμανίας και η διοίκησή της είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με πολύ δυναμικά βήματα για την εδραίωσή της ανάμεσα στις κορυφαίες τράπεζες της χώρας, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την εμπλοκή της σε σενάρια εξαγορών (και συγχώνευσης) άλλων τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση αγοραστή (καθώς υπάρχουν τάσεις αποεπένδυσης κυρίως ιταλικών, ισπανικών και γερμανικών επενδυτικών σχημάτων από το ρουμανικό τραπεζικό σύστημα) και δεν συμμετέχει σε καμία από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ