Αναπτυξιακή Τράπεζα: Χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Startups

Δικαίωμα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Αν υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτό της πρόσβασης σε μηχανισμούς χρηματοδότησης και ρευστότητας, απόρροια της κρίσης η οποία “έκλεισε” τους δρόμους προς τις τράπεζες. 

Αυτή η δυσκολία, οδήγησε σε λουκέτο ακόμα και επιχειρήσεις χωρίς προβλήματα, καθώς η έλλειψη ρευστότητας αποτέλεσε τροχοπέδη σε όποια σχέδια επιβίωσης. 

Προκειμένου να δώσει λύση σε αυτό το τόσο σημαντικό για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόβλημα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα ετοιμάζει μια σειρά νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα είναι στοχευμένα σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. 

Με την ονομασία “Επιχειρηματική Χρηματοδότηση” το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Μάιο και ήδη “τρέχει” με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όμως όπως έχει διαπιστωθεί δεν είναι αρκετό. 

Έτσι, η τράπεζα προχωράει σε νέο γύρο διάθεσης πόρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δανειοδοτικά προγράμματα που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Οι σχετικοί πόροι είναι πλέον «δεσμευμένοι» καθώς στις 31/12/2019 μεταβιβάστηκε στην ΕΑΤ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το ποσό του 1,040 δισ. ευρώ για τη δημιουργία των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, όμως, θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συσταθούν από κοινού με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να συνεισφέρουν από την πλευρά τους τουλάχιστον άλλο 1,04 δισ. ευρώ.

Ποιοι έχουν “δικαίωμα” στην ρευστότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η εξειδίκευση των χρηματοδοτικών εργαλείων αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο, δύο εξ αυτών έχουν ήδη «σκιαγραφηθεί» με αντίστοιχες κοινές αποφάσεις των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπογράφηκαν τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το πρόγραμμα «Δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων», στο οποίο θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤ και το πρόγραμμα «Στήριξη της Επιχειρηματικότητας Μέσω Εναλλακτικών Μορφών Χρηματοδότησης», προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ και θα αφορά την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω πιστωτικών γραμμών και ανακυκλούμενων πιστώσεων για τη χρηματοδότηση χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών.

«Δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων»

Τα δάνεια που θα χορηγούνται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είναι κεφαλαίου κίνησης ή δάνεια ανανέωσης ή αντικατάστασης παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού με σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, εξοπλισμό.

Μέσω των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, αναμένεται να επέλθει η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για τη πραγματοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων, η ανάπτυξη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, η δημιουργία υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας κ.ο.κ.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας αλλά και στις νεοφυείς επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια τη στιγμή της χρηματοδότησης.

«Στήριξη της Επιχειρηματικότητας Μέσω Εναλλακτικών Μορφών Χρηματοδότησης»

Αντίστοιχα το πρόγραμμα «Στήριξη της Επιχειρηματικότητας Μέσω Εναλλακτικών Μορφών Χρηματοδότησης» στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, όπως ενδεικτικά factoring, leasing, βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κίνησης, trade finance κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου εργασιών των επιχειρήσεων καθώς και για επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

Επίσης, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αντικατάσταση παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού, με νέες, φιλικότερες προς το περιβάλλον, οικονομικότερες και ενεργειακά αποδοτικότερες τεχνο-μηχανολογικές υποδομές καθώς και για την αύξηση της παραγωγής και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο στις εγχώριες όσο και τις διεθνείς αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ