emea business monitor

Optima Bank: Σχέδιο επιθετικής επέκτασης για το 2020

H διοίκηση της νέας τράπεζας συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη ετοιμάζεται να αλλάξει τα δεδομένα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Μεγάλα σχέδια για το 2020 με ραγδαία επέκταση και εξαιρετικά επιθετική στρατηγική στην εγχώρια τραπεζική αγορά έχει η διοίκηση της Optima Bank. Η νέα τράπεζα άνοιξε στα μέσα Οκτωβρίου το πρώτο της κατάστημα στην περιοχή του Ψυχικού, μόλις ένα χρόνο μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την μετονομασία της από την νέα διοίκηση και την εκπόνηση ενός εξαιρετικά φιλόδοξου και επιθετικού επιχειρηματικού σχεδίου για την ελληνική αγορά.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο όμιλος Βαρδινογιάννη εξαγόρασε την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας (IBG), η οποία αποτελούσε μέρος του χαρτοφυλακίου της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, που δεν πέρασε στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς το 2013, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για την απόκτηση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, και σηματοδότησε τη δυναμική επιστροφή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην τραπεζική αγορά μετά από δυο δεκαετίες «διακριτικής αποχής».

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας (IBG) εξαιρέθηκε αρχικά από την συμφωνία εξαγοράς της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό ίδρυμα, με πλήρη τραπεζική άδεια και ταυτόχρονα χρηματιστηριακό επενδυτικό ίδρυμα.

Μετά από αξιολόγηση δεσμευτικής προσφοράς ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, η Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου ενέκρινε την πώληση του 100% των μετοχών της IBG καθώς και των θυγατρικών της (CPB ΑΕΔΑΚ και Laiki Factors ΑΕ) στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο, ανεξάρτητο, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας. Μάλιστα, η Barniveld Enterprises του ομίλου Βαρδινογιάννη είχε καταθέσει τη μοναδική δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Επενδυτικής Tράπεζας (IBG) στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, που είχε διενεργήσει η EY ως σύμβουλος της διαδικασίας για την Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου.

Έτσι, μετά το πρώτο κατάστημα η νέα τράπεζα συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχει δημιουργήσει μέσα σε δυο μήνες ένα δίκτυο στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη (Ηράκλειο), που διαρκώς επεκτείνεται. Μόλις την περασμένη Δευτέρα (23/12) τρία νέα καταστήματα (στην Αγία Παρασκευή, στο Μαρούσι και στην Ηλιούπολη Αττικής) έκαναν εγκαίνια, ενώ δυο ακόμα καταστήματα είναι σχεδόν έτοιμα να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό μέχρι το τέλος του μήνα.

Βάσει του αρχικού επιχειρηματικού πλάνο μέχρι το τέλος του 2019 προβλεπόταν η λειτουργία δέκα καταστημάτων αλλά για καθαρά τεχνικούς λόγους τα εγκαίνια ορισμένων καταστημάτων αναμένεται να γίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η Optima Βank εκτελεί στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη τόσο του δικτύου καταστημάτων της όσο και των σύγχρονων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η διοίκηση της Optima Bank έχει στόχο να φτάσει ως το τέλος του επόμενου έτους τα 20 καταστήματα πανελλαδικά και υπό…προϋποθέσεις (αναλόγως της έκβασης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου) ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει τα 30!

Οι άνθρωποι-κλειδιά για το MasterPlan

Η επανείσοδος του Ομίλου Βαρδινογιάννη στην ελληνική τραπεζική αγορά αλλάζει τα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη σε μια κομβική περίοδο για την Ελλάδα καθώς η Optima Bank έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα και κανένα από τα…μειονεκτήματα των συστημικών τραπεζών. Μάλιστα, τα φιλόδοξα πλάνα της διοίκησης δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει την δυναμική της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Βασικός σκοπός της αύξησης Μ.Κ. είναι η σημαντική ενίσχυση (διπλασιασμός ή τριπλασιασμός) της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με στόχο να κυμανθεί μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή την επάρκεια η Optima Bank θα μπορέσει – με μια σχετική μόχλευση όπως υποστηρίζουν αναλυτές της ελληνικής αγοράς – να προχωρήσει σε δανειοδοτήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το τελικό ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank θα καθοριστεί από την συμμετοχή της Motor Οil και από την συμμετοχή τρίτων επενδυτών,οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Βαρδινογιάννη, που κατέχει σήμερα το ποσοστό 100%.

Το βασικό πρόσωπο-κλειδί στα σχέδια της Optima Bank είναι ο νυν Πρόεδρος του Δ.Σ., Γεώργιος Τανισκίδης, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της δημιουργίας της Τράπεζας Χίου τη δεκαετία του ’90 (επίσης τράπεζα συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη), που αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στο παζλ της σημερινής Τράπεζας Πειραιώς. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αγόρασε το 1988 από την Εθνική Τράπεζα την άδεια λειτουργίας της Τράπεζας Χίου και μια δεκαετία αργότερα ως Xios Bank εισήλθε στο Χρηματιστήριο, η οποία το 2000 απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ο Όμιλος Βαρδινογιάννη διέθετε σημαντικό πακέτο μετοχών.

Ο Γ. Τανισκίδης ήταν επίσης ο τραπεζίτης πίσω από το φιλόδοξο σχέδιο της Nova Bank, που μετεξελίχθηκε (με την υποστήριξη και τα κεφάλαια του πορτογαλικού Ομίλου Millennium BCP) σε Millennium Βank, η οποία πωλήθηκε τελικά τον Απρίλιο του 2013 στην Τράπεζα Πειραιώς.

Κομβικός είναι και ο ρόλος του «εκλεκτού» της οικογένειας Βαρδινογιάννη για την θέση του Διευθ.Συμβούλου, Δημήτρη Κυπαρίσση, στενός συνεργάτης του

Ο Δ.Κυπαρίσσης ήταν Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου της Eurobank μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, έχοντας διατελέσει Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων & Τραπεζικών Προϊόντων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και παλαιότερα Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Millennium Bank και Βοηθός Γενικός Διευθυντής της BankEuropa στην Τουρκία. Υπήρξε μάλιστα ιδρυτικό μέλος της NovaBank το 2000, με προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης στον τομέα καταναλωτικής πίστης στην XiosBank και στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τα ατού της νέας τράπεζας

Σύμφωνα με στελέχη της Optima Bank, η νέα τράπεζα έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της στην εγχώρια αγορά, ακόμα και τις περισσότερες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.

Σε αντίθεση με τις συστημικές τράπεζες δεν έχει δάνεια σε καθυστέρηση ή μη εξυπηρετούμενα, ούτε οφειλές προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά είναι τελείως καθαρή από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Έτσι, σε μια περίοδο για την Ελλάδα, που ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι η αγορά των τραπεζικών δανείων για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Optima Bank δεν έχει το επιπρόσθετο βάρος της ένταξης στο σχέδιο «Ηρακλής» ή της τιτλοποίησης δανείων και οφειλών και της πώλησης τους σε επενδυτές για την μείωση ανοιγμάτων και την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Με δεδομένο ότι οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των κόκκινων δανείων και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το συγκριτικό πλεονέκτημα της Optima Bank είναι η ελευθερία κινήσεων, η ευελιξία και το γεγονός ότι είναι πλήρως απαλλαγμένη από τα βάρη των προβληματικών δανείων των υπολοίπων τραπεζών της χώρας.

Γι’ αυτό στο αρχικό business plan αναφέρεται ξεκάθαρα πως η βασική λειτουργία των καταστημάτων είναι οι «παραγωγικές δραστηριότητες», όπως η άντληση καταθέσεων, τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η διάθεση πιστωτικών καρτών σε εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες, όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και ακόμα περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός στόχος όσον αφορά την κερδοφορία της κυμαίνεται στα επίπεδα των 10-12 εκατομμυρίων ευρώ για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας με την νέα ονομασία της, με σημαντικά περιθώριο βελτίωσης μετά την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της.

Κορυφαία στελέχη της τράπεζας δεν κρύβουν πως επιθυμούν να λειτουργήσει ως «εναρκτήριος μοχλός χρηματοδότησης για την υγιή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της νέας εποχής».

Αξίζει να τονισθεί πως η Optima Bank (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας) αποτελεί το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με ταυτόχρονη τραπεζική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα, με προσωπικό συνολικά 190 ατόμων.

Ιδρύθηκε ουσιαστικά το 2004, εξαγοράστηκε και συγχωνεύθηκε το 2008 με τη Marfin Ελληνική Χρηματιστηριακή, ενώ το 2007 στο νέο σχήμα ενσωματώθηκε η εταιρία επενδυτικού χαρακτήρα «Εγνατία Finance» και ένα χρόνο αργότερα η «Λαϊκή Άτταλος Χρηματιστηριακή», πριν περάσει στον έλεγχο της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου (Cyprus Popular Bank – CPB) το 2012.

Εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) με πλήρη τραπεζική άδεια ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.