Praxia Bank: Στους …ρυθμούς της Παγκρήτιας Τράπεζας

Με διαδικασίες express προχωράει η συνεταιριστική τράπεζα την «δέουσα επιμέλεια» («due diligence») για την εξαγορά της Praxia Bank.

Ξεκίνησε από την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας η διαδικασία της «δέουσας επιμέλειας» («due diligence») για την εξαγορά της Praxia Bank, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από την διοίκηση της συνεταιριστικής τράπεζας της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα περιλαμβάνει τη λεπτομερή έρευνα, εξέταση, ανάλυση και εκτίμηση όλων των χρηματοοικονομικών στοιχείων της πρώτης ελληνικής «ψηφιακής τράπεζας», εμφανιζομένων ή μη στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις καθώς και άλλων στοιχείων (π.χ. συμβάσεις, μπόνους, έξοδα, κ.α.) τα οποία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την καταληκτική απόφαση του Δ.Σ. της Παγκρήτριας Τράπεζας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η πραγματική αποτίμηση της Praxia Bank αλλά και μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων, όπως η ύπαρξη «κρυφών οφειλών» που θα πρέπει να καλυφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, τυχόν δεσμεύσεις με τρίτες εταιρείες, αλλά και η κατάσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την λειτουργία της πρώτης «ψηφιακής τράπεζας» στην Ελλάδα, που δεν λειτούργησε κανονικά ποτέ αλλά δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια για την υλοποίησή της.

Παράλληλα, στελέχη της Παγκρήτριας Τράπεζας εξετάζουν τα εναλλακτικά σενάρια και ποια από τις προτεινόμενες λύσεις (εξαγορά, συγχώνευση ή απορρόφηση) είναι η ενδεδειγμένη και πως θα υλοποιηθεί μετά τα αποτελέσματα της «δέουσας επιμέλειας». Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες αφού έχει τεθεί ως προθεσμία η 31 η Ιανουαρίου αλλά προς τον παρόν καμία από τις δυο συμβαλλόμενες πλευρές δεν δημοσιοποιεί λεπτομέρειες ή πληροφορίες της διαδικασίας, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας «οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει μεταξύ τους οι δύο πλευρές».

Πάντως, τη διαδικασία παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), η οποία είχε θέσει διορία έως τα τέλη του μήνα, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank  (περίπου κατά 30 εκατ. ευρώ), προκειμένου να καλύψει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Αποχώρηση προσωπικού

Από την πλευρά της Praxia Bank, χθες έγινε το πρώτο «βήμα» με την καταγγελία των συμβάσεων των 180 από τους 230 εργαζομένους που απασχολεί συνολικά, υλοποιώντας  την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας την περασμένη Παρασκευή (με την έγκριση του βασικού μετόχου, Μπoμπ Ντάιμοντ) για την δραστική συρρίκνωση της δραστηριότητάς της, την μείωση του κόστους μισθοδοσίας και την συνέχιση της λειτουργίας της με «λιτή δομή», όπως ανέφερε η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα, με εργαζομένους της Praxia, η τράπεζα θα λειτουργήσει προσωρινά με προσωπικό περίπου 50 εργαζομένων και στελεχών, τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν την μετάβασή της στο επόμενο «ιδιοκτησιακό καθεστώς», ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Ενδέχεται όμως μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις καθώς ο αριθμός των εργαζομένων κρίνεται μεγάλος για μια τράπεζα χωρίς ουσιαστική  δραστηριότητα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν εμπόδια, όπως οι υψηλές αποζημιώσεις, που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα κεφάλαια της τράπεζας χωρίς να θιχτούν οι καταθέσεις από την πλατφόρμα της Raisin, είτε ειδική όροι με μπόνους παραμονής (retention bonus), τα οποία ούτε ο βασικός μέτοχος, ούτε καμία άλλη πλευρά στην παρούσα φάση φέρεται διατεθειμένη να καλύψει.

Έτσι, μέσα στο επόμενο τρίμηνο ο τελικός αριθμός των εργαζομένων και των στελεχών μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο, φθάνοντας τον στόχο του 90% (23-25 άτομα) που είχε τεθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η «φιλοσοφία» Σάλλα

Καταλυτική αναμένεται να είναι στην διαδικασία η παρουσία του έμπειρου τραπεζίτη (πρώην προέδρου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς), Μιχάλη Σάλλα, που ελέγχει το 21,49% της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, μέσω της εταιρείας Lyktos Participation.

Με την εμπειρία του διέκρινε αμέσως την ευκαιρία με την άδεια της Praxia Bank και την πρόθεσή απεμπλοκής και αποεπένδυσης του βασικού της μετόχου. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της «δέουσας επιμέλειας» με επιτυχία, η Παγκρήτια Τράπεζα, θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει την τραπεζική άδεια της Praxia και συνεπώς θα μπορέσει να επεκταθεί πανελλαδικά (ενδεχομένως και Βαλκανικά) και να μετατραπεί από συνεταιριστική σε εθνική τράπεζα.

Σύμφωνα, με πληροφορίες υπάρχει ήδη σχέδιο για την επόμενη «φάση», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μία μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, με την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του SSM) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Με «στρατηγικό επενδυτή» τον πολύπειρο Μιχάλη Σάλλα, το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία, ειδικά αν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τον νυν μεγαλομέτοχο – την Atlas Merchant Capital– της Praxia Bank.

Όλες όμως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα τελικά αποτελέσματα από την «δέουσα επιμέλεια» και την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τον Μπομπ Ντάιμοντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ