Κριστίν Λαγκάρντ και ΕΚΤ έδωσαν το “πράσινο φως” στην αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας

Η σημαντικότερη ίσως εξέλιξη της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν η αποδοχή από την μεριά της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες και την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί από τον Φεβρουάριο του 2015.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην συνάντηση που εκτός των άλλων παραβρέθηκαν και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος, η ΕΚΤ αναμένεται τον Φεβρουάριο να προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί στην χώρα. 

Βάση των περιορισμών αυτών και με τη χώρα στα πρόθυρα χρεωκοπίας, στις ελληνικές τράπεζες είχε απαγορευτεί να μεταβάλλουν  το υφιστάμενο ύψος των τοποθετήσεών τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, θεωρώντας τα ελληνικά «χαρτιά» υψηλού ρίσκου, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε τεράστιες προκλήσεις ρευστότητας.

Η Ελληνική στροφή και τα ισχυρά ομόλογα

Από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και η χώρα είχε βρεθεί στο χείλος της καταστροφής, μέχρι τώρα η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει δραματικά, κάτι που επιτρέπει και στις δύο πλευρές, να αλλάξουν πολιτική. 

Ο ELA έχει πλέον μηδενιστεί και τα ελληνικά ομόλογα παρότι δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα προτείνονται για αγορά από κορυφαίους επενδυτικούς οίκους. Οι ελληνικές τράπεζες όμως μέχρι τώρα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαφόν των 8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2015 και παρότι ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί -σύμφωνα με πληροφορίες -και τον Οκτώβριο του 2018, οι πύλες των αγορών ελληνικών τίτλων για τις συστημικές τράπεζες παρέμεναν κλειστές.

Η επερχόμενη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να μπορούν να αγοράζουν ομόλογα έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στις τράπεζες, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των ελληνικών ομολόγων. 

Οι τράπεζες επίσης περιμένουν με ανυπομονησία την άρση της απαγόρευσης, καθώς ήδη έχουν χάσει από την μη εμπλοκή τους στο ράλι των ελληνικών ομολόγων, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον τραπεζικό τομέα, σε περίπτωση που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκδόσεις, η κάθε μια θα μπορούσε να “μπει” με κεφάλαια της τάξης των 20-25 εκατ. ευρώ η κάθε μια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ