Praxia Bank: Διάλυση και πώληση (άδειας)… με διαδικασίες εξπρές!

Συρρίκνωση δραστηριοτήτων, μαζικές απολύσεις προσωπικού και πώληση τραπεζικών υποδομών σε τιμή-ευκαιρίας, προανήγγειλε η διοίκηση της τράπεζας

Την απόφασή της να συρρικνώσει τις – υποτυπώδεις - δραστηριότητές της, με δραστική μείωση προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με «μια λιτή δομή» ώστε να γίνει πιο δελεαστική η πώλησή της στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ανακοίνωσε η διοίκηση της Praxia Bank.   

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «στην παρούσα φάση, η Atlas Merchant Capital (AMC) αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia Bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxia Bank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας. Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η διοίκηση της Praxia Bank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα».

Σήμερα η τράπεζα απασχολεί περίπου 230 εργαζόμενους, εκ των οποίων 20 αποτελούν μέλη της διοίκησης και διευθυντικά στελέχη, τα οποία σε πρώτη φάση θα παραμείνουν στις θέσεις τους για την διασφάλιση της διαδικασιών για την... επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα θα συνεχίσει την λειτουργία της με έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, που δεν θα ξεπερνάει τα 30 άτομα, ενώ για τους υπόλοιπους υπαλλήλους θα προταθεί η λύση της σύμβασης εργασίας μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, με μπόνους αποζημίωσης ως και έξι μισθούς. Με δεδομένο όμως πως το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει προσληφθεί τους τελευταίους μήνες και δεν έχει αποκτήσει δικαίωμα αποζημίωσης, το μπόνους είναι και το μοναδικό «δώρο της παρηγοριάς», πέρα από τις ευχαριστίες και τις ευχές της διευθύνουσας συμβούλου, Αναστασίας Σακελλαρίου, η οποία στην προσωπική της ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα προθυμοποιείται να «προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στον σχεδιασμό των επόμενων επαγγελματικών βημάτων» τους και να «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξει όπου μπορεί» τους απολυμένους της τράπεζας.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλά από τα εξειδικευμένα στελέχη της Praxia Bank (πρώην Credicom) στην «ψηφιακή τραπεζική» θα μετακινηθούν στην Attica Bank καθώς έχουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στο ίδιο σύστημα (Core Banking System T24 της Temenos) με την Praxia Bank, καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα έχει μεγάλες ανάγκες τόσο στον συγκεκριμένο τομέα όσο και στο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Το «βαρίδι» και το… «κουφάρι»

Στη σχετική ανακοίνωση της Praxia Bank πάντως δεν αναφέρεται καν ο αριθμός των εργαζομένων για τους οποίους θα υπάρξει λύση της σύμβασης εργασίας από την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ούτε για το προσωπικό που θα παραμείνει για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη «λιτή δομή» για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της από την Atlas Merchant Capital.

Απλά, γίνεται εγκωμιαστική αναφορά στην συνεισφορά τους, για την οποία θα ανταμειφθούν με τους… καλύτερους όρους, μέσω ειδικής συμφωνίας: «Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η διοίκηση της Praxia Bank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα».

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζόμενων ή στελεχών, που θα απομείνουν στην τράπεζα, είναι γεγονός πως το υπέρογκο κόστος της μισθοδοσίας – σε συνδυασμό με τα υπερβολικά λειτουργικά έξοδα- ήταν το μεγάλο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδυτών αρχικά τον περασμένο Ιούλιο και αγοραστή στις αρχές Νοεμβρίου αφού σύμφωνα με έγκυρες πηγές η μισθοδοσία φέρεται να είχε εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες στα 5 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.  

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο εργαζόμενος στοίχιζε στην εταιρεία - και συνεπώς στον βασικό μέτοχο, που είχε προχωρήσει σε δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνεισφέροντας συνολικά 70 εκατ. ευρώ - κατά μέσο όρο περίπου 21.740 ευρώ μηνιαίως!

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2018, η Praxia Bank φαίνεται πως είχε 109 εργαζόμενους με κόστος 11,538 εκατομμύρια ευρώ σε αποδοχές (!) ενώ οι αμοιβές-παροχές σε βασικά μέλη της διοίκησης ήταν 5,6 εκατομμύρια ευρώ!!!

Στο πρώτο δεκάμηνο του 2019 ο αριθμός των εργαζομένων είχε σχεδόν διπλασιαστεί, με ανάλογη αύξηση του κόστους μισθοδοσίας. Μάλιστα, εργαζόμενοι της Praxia Bank είχαν αρχίσει εδώ και καιρό να ανησυχούν για τις εξελίξεις αφού η τράπεζα από την μια δεν μπορούσε να ξεκινήσει την λειτουργία της και από την άλλη υπήρχαν πληροφορίες πως συγκεκριμένα στελέχη με θέση διευθυντή είχαν μισθό 300.000 ευρώ το χρόνο!!

Έτσι, η επιλογή του Μπομπ Ντάιμοντ να κρατήσει μόνο το «κουφάρι» («λιτή δομή» κατά την ανακοίνωση) της τράπεζας και να προχωρήσει με διαδικασίες...εξπρές σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους ήταν σχεδόν μονόδρομος. Άλλωστε, το ίδιο αίτημα είχαν εκφράσει και οι περισσότεροι από τους αρχικά 15 ενδιαφερομένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άσχετα αν δεν προχώρησαν οι διαδικασίες για την συμφωνία επένδυσης ή εξαγοράς.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τον Ντάιμοντ

Εκτός από την αποζημίωση των εργαζομένων, που θα κληθούν να υπογράψουν την λύση την συνεργασίας τους μέχρι την Πέμπτη, όπως αναφέρει η σχετική επίσημη ανακοίνωση, θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες καθώς σε δυο εβδομάδες λήγει η προθεσμία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Praxia Bank, είτε από τον βασικό μέτοχο, είτε από τον υποψήφιο αγοραστή, εφόσον ενδιαφέρεται για την διατήρηση της τραπεζικής άδειας, που έχει χορηγηθεί.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν το νέο σχέδιο της Atlas Merchant Capital (AMC) είναι η παραχώρηση της τράπεζας έναντι αντιτίμου, που θα καλύπτει την επένδυση της τεχνολογικής υποδομής, ή έστω ένα μέρος της συνολικής επένδυσης, και την τραπεζική άδεια της τράπεζας, το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο με σημαντική αξία στην παρούσα φάση.

 Όσον αφορά την τεχνολογική υποδομή της, εκ των οποίων τα μισά επενδύθηκαν στο σύστημα της Temenos, το οποίο έχουν εμπιστευτεί ακόμα άλλες 40 διεθνείς ψηφιακές τράπεζες και πάνω από 300 FinTech εταιρείες και τα υπόλοιπα στην προσαρμογή του στις απαιτήσεις της διοίκησης της τράπεζας στην λειτουργικότητα, την ασφάλεια, τις δυνατότητες και την εμπειρία του τελικού χρήστη.

Παρά την «εν λειτουργία διάλυση» της τράπεζας (επισήμως, την συρρίκνωση των - ήδη υποτυπωδών- δραστηριοτήτων), την «θυσία» του ανθρωπίνου δυναμικού της (επισήμως, την μείωση του προσωπικού) και τις αλλεπάλληλες απορρίψεις μη δεσμευτικών προσφορών και  προτάσεων ενδιαφέροντος λόγω χαμηλού αντιτίμου, είναι σχεδόν σίγουρο πως όσο περνούν οι ημέρες τόσο λιγότερο ελκυστική θα γίνεται η πρώτη «ψηφιακή τράπεζα» στην Ελλάδα, που δεν λειτούργησε ποτέ…

Λύσεις εκτάκτου ανάγκης

Η προσπάθεια μάλιστα να παρουσιαστεί ως έτοιμη για άμεση λειτουργία («Είμαστε ήδη λειτουργικοί από το φθινόπωρο του 2019 σε έναν κύκλο "Friends & Family" πελατών» σύμφωνα με την ανακοίνωση) ώστε να αυξηθεί το τελικό τίμημα, κρίνεται από έμπειρα στελέχη της τραπεζικής αγοράς ως κωμικοτραγική αφού θυμίζει τις περιγραφές των παρουσιάσεων FinTech Startup με ιδρυτές νεαρούς επιχειρηματίες χωρίς ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία.

Αν όμως δεν καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστεί ένα σημαντικό ποσό (γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου), τότε προ του κινδύνου να οδηγηθεί σε πτώχευση και εκκαθάριση, είναι πολύ πιθανόν να παραχωρηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο θα μπορέσει να εξασφαλίσει την επιβίωση της Praxia Bank (με το ίδιο ή άλλο όνομα). Με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, όπως φέρεται να έχουν διαμηνύσει από τις ΗΠΑ σε στελέχη της διοίκησης της τράπεζας στην Αθήνα.

Έτσι, προτάσεις ενδιαφέροντος που αρχικά είχαν απορριφθεί, όπως του τσεχικού fund της Emma Delta Capital (με εμπειρία στην Τσεχία μέσω της Airbank), της Chenavari Financial Group (με γνώση της ελληνικής αγοράς λόγω Aegean Baltic Bank) ή της Παγκρήτιας Τράπεζας, της Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα, με την τεράστια τραπεζική εμπειρία ή της εταιρίας DAMMA Συμμετοχών, που ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, θα αποτελέσουν την ύστατη «σανίδα σωτηρίας».

Αντιθέτως, οι διαρροές των τελευταίων ημερών, που ήθελαν την Viva του επιχειρηματία, Χάρη Καρώνη να έχει υποβάλλει υψηλή πρόταση και μάλιστα να έχει πλάνο επένδυσης στην Praxia Bank αγγίζουν τα «όρια της μυθοπλασίας» αφού ούτε ο ίδιος έχει εκφράσει ποτέ την πρόθεσή του να εμπλακεί στην... σωτηρία της Praxia (καθώς είναι αφοσιωμένος στο πλάνο ανάπτυξης της Viva στο εξωτερικό), ούτε φαίνεται να έχει το οικονομικό ανάστημα και τις επενδυτικές δυνατότητες που έχει θέσει ο Μπομπ Ντάιμοντ και οι συνεργάτες του στην Atlas Merchant Capital για το επόμενο βασικό μέτοχο.