Praxia Bank: «Σανίδα Σωτηρίας» από τις ΗΠΑ… μέσω Κρήτης!

Προτάσεις διάσωσης από την Παγκρήτια Τράπεζα και επενδυτικό σχήμα υπό τον Μιχάλη Σάλλα φέρεται να εξετάζονται ως λύσεις εκτάκτου ανάγκης.

Εναλλακτικά σενάρια με εγχώριους επενδυτές σε ρόλο «διασώστη» της Praxia Bank εξετάζονται κάτω από άκρα μυστικότητα τις τελευταίες ώρες καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι την λήξη της κρίσιμης προθεσμίας, που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας ως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας καθώς και ένα σημαντικό ποσό (κατά πληροφορίες εκτιμάτε γύρω στα 30-35 εκατομμύρια) για «τη λύση των συμβάσεων εργασίας» και τις αποζημιώσεις του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 19 Δεκεμβρίου, ώστε «η Praxia Bank να λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις για την εξεύρεση άμεσης λύσης, που συζητήθηκε σε ανώτερο επίπεδο, είναι η απορρόφηση της Praxia Bank από την Παγκρήτια Τράπεζα, μια από τις ισχυρότερες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας και με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια (υπό την προεδρία του Νίκου Μυρτάκη από το 2017 μετά την έγκριση της συμμετοχής της Lyktos Participations του Μιχάλη Σάλλα, ως στρατηγικού επενδυτή στο κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας και από τον περασμένο Ιούλιο, υπό την προεδρία του Γιώργου Κουρλετάκη).

Στην συγκεκριμένη πρόταση η απορρόφηση προβλέπεται να γίνει με ανταλλαγή μετοχών, με την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας να καλύπτει τις απαιτήσεις της ΤτΕ για την διατήρηση της άδειας λειτουργίας, ενώ ο βασικός μέτοχος της Praxia Bank, η Atlas Merchant Capital (AMC) του Μπομπ Ντάιμοντ, θα καταβάλει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να καλυφθούν οι αποζημιώσεις του προσωπικού.

Εφόσον, προκριθεί αυτή η λύση, η σχέση των δυο πλευρών, θα μοιάζει με την αντίστοιχη σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με την Win Bank, όπου η Praxia Bank (ενδεχομένως με νέο όνομα, πιο ελκυστικό στο νεανικό κοινό) θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως «ψηφιακή τράπεζα».

Μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση, που φαίνεται να εξετάζεται με πολύ προσοχή, φέρεται να προέρχεται απευθείας από την Lyktos Group, πρόεδρος της οποίας είναι ο (πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς), Μιχάλης Σάλλας και νυν στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να κάνει την μεγάλη επιστροφή στην ελληνική τραπεζική αγορά και να υλοποιήσει μια σειρά από φιλόδοξα και πρωτοποριακά σχέδια για εγχώρια δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Αναστασία Σακελλαρίου έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Μιχάλη Σάλλα αφού με την επιστροφή της από το εξωτερικό στην Ελλάδα το 2009, ανέλαβε καθήκοντα Συμβούλου του προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς (Μιχάλη Σάλλα), πριν μετακινηθεί το 2011 στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ανεπισήμως πάντως οι δυο προτάσεις φαίνεται πως εξετάστηκαν αλλά απορρίφθηκαν (είτε από την διοίκηση της Praxia Bank, λόγω των όρων για τα πρωτοκλασάτα στελέχη, είτε από τους εκπροσώπους του Μπομπ Ντάιμοντ, λόγω των απαιτήσεων για την καταβολή νέων κεφαλαίων από την πλευρά του). Ενδέχεται όμως να εξετασθούν εκ νέου ε συνοπτικές διαδικασίες μέσα στις προσεχείς ημέρες αφού η προθεσμία από την Τράπεζα της Ελλάδας εκπνέει σύντομα και τα περιθώρια ελιγμών, παρά την «θυσία» του προσωπικού, στενεύουν καθημερινά για την σημερινή διοίκηση της Praxia Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ