Praxia Bank: Σε διαδικασία… αντίστροφης μέτρησης!

Η τελική απόφαση στα «χέρια» του Μπομπ Ντάϊμοντ

Σε «πυρετό» αλλεπάλληλων συσκέψεων βρίσκεται η διοίκηση της Praxia Bank τις τελευταίες ώρες, μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της.

O Μπομπ Ντάϊμοντ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, στα γραφεία της Οδού Αγαμέμνονος έφτασε μόνο μια πρόταση από ξένο fund, με συγκεκριμένη «μη δεσμευτική προσφορά» καθώς και δυο επιστολές από επενδυτές, που ζητούν μικρή παράταξη για την υποβολή ολοκληρωμένων προσφορών.

Έτσι, η συγκεκριμένη προσφορά εξετάζεται κατά προτεραιότητα και αξιολογείται από την διοίκηση της Praxia Bank καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) προς την Atlas Merchant Capital, η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, προκειμένου να ενημερώσει αν θα επενδύσει τα απαραίτητα κεφάλαια, που απαιτούνται για την κεφαλαιακή επάρκεια της.

Πριν από λίγη ώρα η Praxia Bank εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε «την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τράπεζας σε συνεργασία με την UBS ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο» και το γεγονός ότι «η Atlas Merchant Capital αξιολογεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας».

Η σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας σε επόμενο χρόνο» καθώς διεξάγονται συσκέψεις τόσα στα γραφεία της τράπεζας όσο και στην έδρα της Atlas Merchant Capital στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η προσφορά προέρχεται από ένα «υβριδικό επενδυτικό σχήμα», το οποίο περιλαμβάνει γνωστό fund και «σχήμα από ομάδα επενδυτών» που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Praxia Bank.

Η μη δεσμευτική προσφορά αφορά το 100% των μετοχών που κατέχει η Atlas Merchant Capital στην Praxia bank και όχι μόνο πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και πρόκειται για μια περίπλοκη πρόταση, με όρους και προϋποθέσεις.

Όμως, η προσφορά φαίνεται πως κρίνεται χαμηλή από τα στελέχη της Atlas Merchant Capital, που περίμεναν μεγαλύτερη αποτίμηση με βάση της δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες έχουν προβεί την τελευταία διετία αλλά και εξαιτίας της ύπαρξης κεφαλαίων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ από καταθέσεις, που έχει συγκεντρώσει η τράπεζα μέσω της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταθέσεων, Raisin.

Σε επικοινωνία του emea, με στελέχη της Atlas Merchant Capital στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε πως έχουν ενημερωθεί ήδη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που έγινε σε συνεργασία με την UBS ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο και όντως έχει ξεκινήσει «η αξιολόγηση σε ανώτερο επίπεδο».

Μάλιστα, ο ιδρυτής και CEO της Atlas Merchant Capital, Μπομπ Ντάϊμοντ φέρεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα

Κομβικός ο ρόλος του Γκλεν Κιμ

Κομβικό ρόλο στην διαδικασία φαίνεται πως έχει ο σύμβουλος της Praxia Bank, Γκλεν Κιμ λόγω της 25ετούς εμπειρίας του στον τραπεζικό τομέα και στις χρηματοπιστωτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.  

Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της διοίκησης της Praxia με τους εκπροσώπους του σχήματος, που υπέβαλλε την μοναδική μη δεσμευτική προσφορά, η τελική του πρόταση θα πρέπει να αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η ιδιοκτησιακή αλλαγή και η μεταβίβαση των μετοχών θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ