Praxia Bank: Η «ώρα» της κρίσης!

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δώσει προθεσμία μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2020

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες στην Praxia Bank, την πρώτη ψηφιακή τράπεζα που συστάθηκε στη χώρα μας αλλά δεν ξεκίνησε ακόμα επίσημα την λειτουργία της, καθώς έληξε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η διοίκηση της Praxia Bank αισιοδοξεί πως η τραπεζική άδεια, που διαθέτει είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο (asset), το οποίο σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της «ψηφιακής τράπεζας» και την τεχνολογική καινοτομία πάνω στην οποία έχει χριστεί η λειτουργία της, μπορεί να προσδώσει μια σημαντική υπεραξία στον ενδεχόμενο νέο μεγαλο-επενδυτή και πιθανό αγοραστή της

Η διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτών είναι καθοριστική για την επιβίωση της τράπεζας καθώς ο βασικός μέτοχός της, η Atlas Merchant Capital του Μπομπ Ντάιμοντ, φέρεται απρόθυμη να προβεί σε περαιτέρω ενίσχυση κεφαλαίων ενώ παράλληλα συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η εξάντληση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την Praxia Bank (πρώην Credicom) και από την Ελλάδα, τόσο από επενδυτές όσο και από τραπεζικά ιδρύματα, όσο και από το εξωτερικό, κυρίως από επενδυτικά σχήματα και funds, που έχουν σχέδια αξιοποίησης μιας τραπεζικής άδειας στην ελληνική αγορά.

Μέχρι την λήξη της προθεσμίας ως ενδιαφερόμενοι φέρονταν η Τράπεζα Κύπρου, που επιδιώκει να εισέλθει εκ νέου στην ελληνική αγορά, η Aegean Baltic Bank (ΑΒΒank) που διευθύνει ο Θ. Αφθονίδης και έχει μεγαλομέτοχος την Chenavari Financial Group, η Attica Bank, που θα επιθυμούσε μια έτοιμη ψηφιακή λύση στην παρούσα φάση και ένα Βρετανικό fund, πίσω από το οποίο βρίσκονται Έλληνες και Κύπριοι επενδυτές.

Αντιθέτως, τόσο η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας όσο και του χρηματοπιστωτικού φορέα ηλεκτρονικών συναλλαγών, Viva Wallet φαίνεται πως απομακρύνονται για διαφορετικούς λόγους.

Έκπληξη της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να προκύψει από εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλοπούλου, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες που τον θέλουν να ενδιαφέρεται να εισέλθει στην τραπεζική αγορά.

Οι αυξήσεις ΜΚ και τα εμπόδια

Μέχρι σήμερα ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, Μπομπ Ντάιμοντ, μέσω του fund Atlas Merchant Capital (και της συνδεδεμένης εταιρείας AMC Oak Sarl), έχει προχωρήσει ήδη σε δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να στηρίξει τα πλάνα για την ανάπτυξη της διοίκησης της τράπεζας.

Η πρώτη αύξηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποιήθηκε το 2018 ενώ η δεύτερη αύξηση, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε στις αρχές της φετινής χρονιάς. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις καλύφθηκαν αποκλειστικά από τον βασικό μέτοχο αφού οι προσπάθειες για την συμμετοχή και άλλων επενδυτών, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Φαίνεται όμως ότι στην παρούσα φάση το σημαντικότερο εμπόδιο είναι τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας, τα οποία φέρεται να κυμαίνονται γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως σε ένα τραπεζικό ίδρυμα, χωρίς ουσιαστική λειτουργία και δίχως προοπτική για άμεση κερδοφορία.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι επίσης και το…παρελθόν της Praxia Bank, καθώς έχουν αναλωθεί τεράστια κεφάλαια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας και την προσαρμογή της στις απαιτήσεις μια σύγχρονης «ψηφιακής τράπεζας», με αποτέλεσμα παρά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να μεταφέρει μια «κληρονομιά υποχρεώσεων».

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της τράπεζας ανήλθαν στα 23,8 εκατ. ευρώ (έναντι 11,5 εκατ. ευρώ το 2017), αυξημένα κατά 107,4%. Έτσι, οι ζημίες της τράπεζας, προ απομειώσεων και λοιπών προβλέψεων, ανήλθαν στα 23,4 εκατ. ευρώ (έναντι 9,9 εκατ. ευρώ το 2017).

Η διοίκηση της Praxia Bank αισιοδοξεί πως η τραπεζική άδεια, που διαθέτει είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο (asset), το οποίο σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της «ψηφιακής τράπεζας» και την τεχνολογική καινοτομία πάνω στην οποία έχει χριστεί η λειτουργία της, μπορεί να προσδώσει μια σημαντική υπεραξία στον ενδεχόμενο νέο μεγαλο-επενδυτή και πιθανό αγοραστή της.

Άλλωστε, η σύσταση μιας «εναλλακτικής τράπεζας» που θα διεμβολίσει το νεανικό κοινό πελατών των συστημικών τραπεζών («challenger bank») ήταν εξαρχής ο στόχος της διοίκησης της Praxia Bank και η ευέλικτη δομή μιας Fintech και τα προηγμένα συστήματα τεχνολογίας που θα της επιτρέψουν να προσφέρει στους πελάτες της μια πραγματική end-to-end ψηφιακή εμπειρία χωρίς το υψηλό λειτουργικό κόστος των παραδοσιακών τραπεζών τα βασικά της πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Πάντως, θα πρέπει να τονισθεί πως ο χρόνος…τρέχει αντίστροφα πλέον για την διοίκηση της Praxia Bank αφού η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) έχει δώσει προθεσμία μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2020 στην Praxia Bank, για να αποκτήσει τους προβλεπόμενους ρυθμιστικά δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την ισχύουσα νομοθεσία.

Έτσι, δεν αποκλείεται εφόσον όλες οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες ως τα τέλη Μαρτίου, οι εποπτικές αρχές – με την έγκριση της κυβέρνησης – να επιλέξουν την λύση της απορρόφησής της από μια από τις συστημικές τράπεζες, έστω και με συμβολικό τίμημα, για την αποφυγή του «λουκέτου» και το  ρίσκο της αποσταθεροποίησης του ευάλωτου ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ