Praxia: Η «πολύφερνη νύφη» και η «προίκα» της Temenos

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος ήταν ο νέος επενδυτής να μπει στην Praxia μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όμως αυτό είναι ένα σενάριο που δεν κερδίζει έδαφος, καθώς το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί, είτε για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, είτε με απευθείας εξαγορά είναι αρκετά μεγάλο.

Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό η Praxia, το ποσό αυτό είναι τα 200 εκατ. ευρώ, αν και το ποσό που «ακούγεται» στην αγορά είναι μικρότερο και υπολογίζεται γύρω στα 40-50 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διερευνητικές επαφές της Atlas Merchant Capital για πώληση απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, στους υποψήφιους μνηστήρες της Praxia συμπεριλαμβάνονται:
Η Εθνική Τράπεζα, η οποία βλέπει την Praxia σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ολοκληρώσει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό αγοράζοντας μια σχεδόν έτοιμη ψηφιακή τράπεζα.

Η Stoiximan, η οποία όπως είχε αποκαλύψει ο Joker του emea πριν από λίγο καιρό, έχει άμεσες βλέψεις για είσοδο της στην τραπεζική αγορά, με την Praxia να μπαίνει στο στόχαστρο της, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τίμημα είναι εκτός των προθέσεων της διοίκησης αυτή την στιγμή.

Οι πληροφορίες του emea κάνουν επίσης λόγο για έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ψάχνει τρόπο να  ξαναμπεί στην Ελληνική αγορά, ενώ στους μνηστήρες περιλαμβάνεται και ένα επενδυτικό σχήμα τσέχικων συμφερόντων, το οποίο φέρεται να συνδέεται με τον ΟΠΑΠ, αλλά όχι με την Stoiximan και δεν αποτελεί συνέχεια του ενδιαφέροντος της.

Τέλος, ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών VIVA.

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι

Η Praxia έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες και να γίνει ψηφιακή τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Praxia έχει μέχρι στιγμής επενδύσει περίπου 30 – 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 10 εκατ. ευρώ έχουν πάει στην απόκτηση αδειών χρήσης του Temenos, του κορυφαίου δηλαδή τραπεζικού προγράμματος και λοιπών τραπεζικών προϊόντων.

Η υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακής τραπεζικής της Temenos είναι το μεγαλύτερο asset της Praxia αυτή τη στιγμή, καθώς έχει έτοιμα εργαλεία για τον υποψήφιο αγοραστή.

Όπως λοιπόν αποκαλύπτουν οι πληροφορίες του emea, αν και όλοι οι υποψήφιοι μνηστήρες που  παρουσιάστηκαν νωρίτερα έχουν για τους δικούς τους λόγους ισχυρές πιθανότητες, η σχεδόν έτοιμη λύση της ψηφιακής τραπεζικής περιορίζουν τους υποψήφιους σε μόλις 2.

Από την μία είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία χθες παρουσίασε το όραμα της για την μετάβαση της σε μια νέα ψηφιακή εποχή και η εξαγορά της Praxia της δίνει το δικαίωμα για άμεση υλοποίηση του προγράμματος της. Το μόνο πρόβλημα για την Εθνική είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς είναι πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή να προχωρήσει σε μια εξαγορά με μετρητά ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, πολύ δυνατός υποψήφιος είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία επιθυμεί διακαώς να μπει ξανά στην ελληνική αγορά και η απόκτηση της Praxia θα της προσφέρει άμεσα αποτελέσματα και έτοιμες λύσεις στον τομέα της ψηφιακής τραπεζικής ο οποίος ενδιαφέρει πάρα πολύ της κυπριακή τράπεζα, καθώς έτσι θα κάνει δυναμική επαν-είσοδο στην ανερχόμενη ελληνική τραπεζική αγορά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ