emea business monitor

Ο Βασίλης Ψάλτης αποτελεί το νέο «κεφάλαιο» της Alpha Bank

Δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank ο Βασίλης Ψάλτης αποτύπωσε το όραμα του για την ιστορική τράπεζα που μετρά 140 χρόνια ζωής στο ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο 2020-2022 που παρουσιάστηκε χθες.

Προσεκτικά σχεδιασμένο, δίνει δραστικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα που προέκυψαν για την τράπεζα στη διάρκεια της πολυετούς πρωτοφανούς κρίσης που έπληξε των χώρα μας και άλλαξε δραματικά το εγχώριο τραπεζικό χάρτη και οδηγεί την Alpha Bank με αισιοδοξία και βεβαιότητα στην νέα εποχή. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ισχυρό τραπεζικό όμιλο που με 14 δις ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις τόσο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες φιλοδοξεί να συμβάλει με όλες της δυνάμεις του στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή η τράπεζα βάζει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τον πελάτη, εξετάζει όλες του τις ανάγκες και του προτείνει λύσεις που ταιριάζουν στο προφίλ του και στις απαιτήσεις του.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας το νέο στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας στους δημοσιογράφους ο Βασίλειος Ψάλτης τόνισε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί ορόσημο που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εκτινάχθηκαν στην περίοδο της κρίσης, βελτιώνοντας σημαντικά την κερδοφορία της και συμβάλλοντας στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τιτλοποίηση “γίγας” οδηγεί την τράπεζα στην νέα εποχή

Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα που διαθέτει η Alpha Bank, της επιτρέπει να προχωρήσει σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 12 δισ. ευρώ η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την αγορά.

Όπως είπε ο κ. Ψάλτης, στην αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, θα αξιοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων (HAPS) (πρόγραμμα «Ηρακλής») που δημιουργείται μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης. Πρόθεσή μας είναι να ενσωματώσουμε την πλατφόρμα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας σε αυτήν της Cepal Hellas, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων τρίτων επενδυτών στην Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση κορυφαίου διεθνούς εταίρου που θα αναβαθμίσει τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ.Ψάλτης, διαβεβαιώνοντας το προσωπικό της Alpha Bank που συμμετέχει στη συναλλαγή αυτή (800 περίπου εργαζόμενοι) για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας του.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι στο επίκεντρο του μετασχηματισμού του λειτουργικού μοντέλου της Τράπεζας, βρίσκονται οι πελάτες της τράπεζας, με την προσφορά υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, μέσα από μία πιο αποτελεσματική πλατφόρμα εξυπηρέτησης. Η αναδιάρθρωση της οργανωτικής μας δομής, με σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων, και η προσήλωση της νέας διοικητικής μας ομάδας στις στρατηγικές προτεραιότητες και στην επίτευξη των στόχων μας, θα οδηγήσουν την Alpha Bank σε μία νέα εποχή, τόνισε.

Η Alpha Bank γυρίζει “σελίδα”

Ειδικότερα στην παρουσίαση που ακολούθησε επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:
– Τιτλοποίηση – ορόσημο ύψους ευρώ 12 δισ. – Project Galaxy: H συναλλαγή, ύψους 12 δισ. ευρώ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη από την αρχή της κρίσης.
– Θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Προγράμματος Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων – HAPS, κάνοντας χρήση εγγυήσεων έως 3,7 δισ. ευρώ.
– Πώληση της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPΕ) της τράπεζας προς την Cepal Hellas και ακολούθως πώληση της Νέας Cepal σε επενδυτές που συμμετέχουν στο Project Galaxy. Το νέο σχήμα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά με συνολικό χαρτοφυλάκιο προς διαχείριση που θα ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ.
– Ο δείκτης NPE της Τράπεζας στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί από 44,1% σε λιγότερο από 20% έως το τέλος του 2020, και ο δείκτης NPL (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) σε λιγότερο από 10%, ενώ το CoR αναμένεται να αποκλιμακωθεί σε επίπεδα κάτω των 100 μονάδων βάσης pro-forma για τη συναλλαγή. Η Τράπεζα θα διατηρήσει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, ανώτερη των εποπτικών απαιτήσεων, κατά την περίοδο υλοποίησης του Σχεδίου και στοχεύει σε δείκτη CAD περίπου 17% στο τέλος του 2022.
– Η επιτάχυνση του σχεδίου NPE θα πραγματοποιηθεί μέσω απόσχισης κλάδου (spinoff και hive-down) των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha Bank προς μία νέα τραπεζική οντότητα υπό την πλήρη κυριότητα της εισηγμένης εταιρείας, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία συμμετοχών (holding company).

Πελατοκεντρική Ανάπτυξη – Νέες εκταμιεύσεις
ύψους 14 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, έχοντας μειώσει δραστικά το χαρτοφυλάκιο των NPE, η Alpha Bank στρέφεται προς τους πελάτες της, παρέχοντάς τους τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση.

Με νέες εκταμιεύσεις ύψους 14 δισ. ευρώ προς στοχευμένα τμήματα πελατών ιδιωτών και επιχειρήσεων, η Τράπεζα θα στηρίξει ενεργά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στους τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης όπως οι τομείς των υποδομών, ενέργειας, αγοράς ακινήτων, ξενοδοχειακών/ τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας.

Μετασχηματισμός λειτουργικού μοντέλου – Νέα Διοικητική Δομή

Μείωση των εξόδων σε περίπου 960 εκατ. ευρώ το 2022, μέσω περιορισμού των ΜΕΑ, ελέγχου του κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Δημιουργία θέσης Chief Transformation Officer (CTO) που θα εποπτεύει την εφαρμογή του προγράμματος μετασχηματισμού και θα υποστηρίζεται από τα εξειδικευμένα στελέχη του νεοσυσταθέντος Γραφείου Μετασχηματισμού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.