Αποκλειστικό: Τι θα πουν τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών

Έμφαση στην επιστροφή στην κανονικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι θα δώσουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με δηλώσεις τους στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου στο τέλος της νέας εβδομάδας.

Όλες οι διοικήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του emea business monitor, θα τονίζουν την προσήλωση τους στο στόχο της επίτευξης της μεγάλης πρόκλησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που δεν είναι άλλος από την δραστική μείωση των μην εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η κάθε τράπεζα ακολουθεί την δική της στρατηγική με επίκεντρο τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, με απώτερο στόχο την μείωση τους σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να προσεγγίσει το μέσο ότι στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του emea business monitor, θα αναφερθούν και στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι «κάνουλες» των τραπεζών είναι ανοικτές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με βιώσιμα και υγιή σχέδια. Είναι χαρακτηριστικές οι δεσμεύσεις με κάθε ευκαιρία ότι δεν θα υπάρξουν βιώσιμα σχέδια επιχειρήσεων και ιδιωτών που δεν θα χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

1 δισ. οι επενδύσεις στο «digital transformation»

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα δηλώνουν επίσης προσήλωση στο στόχο της επίτευξης του στόχου της μείωσης του λειτουργικού κόστους που είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς και της μετάβασης στις νέα ψηφιακή εποχή. Στόχος που απαιτεί συνολικές επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και επίσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υλοποίησης με χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Όπως έχουν τονίσει τραπεζικά στελέχη πρόκειται για ένα «στοίχημα» επιβίωσης τόσο για να κρατηθεί η πελατειακή βάση των τραπεζών όσο και να κερδηθεί η μάχη του ανταγωνισμού με τους καλούμενους τρίτους παίκτες που εισέρχονται στην τραπεζική αγορά.

Αναφορικά με το στόχο μείωσης του λειτουργικού κόστους οι τράπεζες ολοκληρώνουν μεταξύ άλλων τον εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων τους, αναζητώντας η κάθε μια το άριστο μέγεθος, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και τα προγράμματα μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ