Έτσι λύνουν το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων οι ελληνικές τράπεζες

Είναι ενδεικτικό πως η ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων είναι το μοναδικό εμπόδιο για την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, μια αναβάθμιση η οποία σε συνδυασμό με το φημολογούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα δώσει σημαντική πνοή σε όλη την πραγματική οικονομία της χώρας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για την μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, οι οποίες όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσαν πριν από λίγες μέρες οι τράπεζες, έχουν σημαντική επιτυχία σε αυτό τον τομέα. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία σε συνέντευξη του, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους που τους έχουν τεθεί, ενώ για φέτος και τον επόμενο χρόνο, αναμένονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

Βάση του “ελληνικού προβλήματος” είναι σύμφωνα με τον Αντρέα Ενρία το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αναγκασμένες να λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο δεν επιτρέπει τις γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις. 

Πως όμως αντιμετώπισαν τα “κόκκινα” δάνεια στο πρώτο εξάμηνο οι Ελληνικές τράπεζες;

Εθνική Τράπεζα

Από την αρχή της φετινής χρονιάς, όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα εξαμήνου, η Εθνική Τράπεζα έχει καταγράψει μείωση των NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ ευρώ. Η μείωση ενισχύθηκε κατά το Β’ τρίμηνο 2019 (-1,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας κυρίως το Project Mirror (1,0 δισ. ευρώ), καθώς και την οργανική μείωση NPEs ύψους 0,4 δισ. ευρώ.

H υπολειπόμενη μείωση NPEs έναντι του ετήσιου στόχου ύψους 4,3 δισ. ευρώ για το 2019 διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της πώλησης εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου δανείων προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων στην Ελλάδα, της πώλησης δανείων σε Κύπρο και Ρουμανία, καθώς και μέσω επιπλέον αναδιαρθρώσεων δανείων και ρευστοποιήσεων εξασφαλίσεων.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης NPEs και το ποσοστό κάλυψης NPEs από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 37% και 56%, αντίστοιχα, παρέχοντας στην ΕΤΕ την ευελιξία να προχωράει στη μείωση NPEs δίνοντας έμφαση στις πωλήσεις και τις ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων με περιορισμένο πρόσθετο κόστος πιστωτικού κινδύνου.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επισπεύσει την προετοιμασία για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος Ιουνίου του 2020, ενώ βρίσκεται σε προπαρασκευαστική φάση για πωλήσεις και άλλων χαρτοφυλακίων NPEs, ύψους 4,5 δισ. ευρώ στο διάστημα ως το τέλος του 2020.

Όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η τράπεζα, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 αποκλειστικά μέσω οργανικών ενεργειών.

Ταυτόχρονα η συμφωνία με την Intrum δημιουργεί νέα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό στερέωμα και μέσα από αυτή, η τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στην μεταβίβαση της  εσωτερικής πλατφόρμας διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. 

Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση, 27 δισ. ευρώ υφιστάμενων NPEs της Τράπεζας, μαζί με νέα NPEs που θα δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και NPEs από τρίτες πηγές. 

Eurobank

Μεγάλη απομείωση του πακέτου ”κόκκινων” δανείων της παρουσίασε η Eurobank στα αποτελέσματα εξαμήνου, μέσα στο οποίο κατάφερε και “έβγαλε από πάνω της” NPEs ύψους σχεδόν μισού δις ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν αρνητικός κατά 321 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2019 και κατά 205 εκατ. ευρώ το B΄ τρίμηνο 2019. Ο δείκτης των NPEs υποχώρησε κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 32,8% στο τέλος Ιουνίου, με στόχο να υποχωρήσει κάτω από 16% στο τέλος του τρέχοντος έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2021.

Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. το Α΄ εξάμηνο, εκ των οποίων 2,2 δισ. το Β΄ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα κυρίως της τιτλοποίησης 1,7 δισ. στεγαστικών δανείων και του αρνητικού NPEs formation. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε κατά 70 μονάδες βάσης έναντι του Α΄ τριμήνου 2019 και ανήλθε σε 54,5%.

Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκαν κατά 3,4% έναντι του Α΄ εξαμήνου 2018 σε 348 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε 190 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.

Alpha Bank

Με έντονο ρυθμό κινήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζας. 

Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2019, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο, κατά Ευρώ 0,4 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μείωση της εκ νέου αθέτησης ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων (redefaults) λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής, όσο και στην επιτυχή αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 48,3% τον Ιούνιο 2019, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 45,3%.

Η Τράπεζα επικεντρώνεται στις ενέργειες υλοποίησης του στόχου 5,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της για το 2019, με την επίτευξη ταχύτερου ρυθμού οργανικής μείωσης καθώς και με την πώληση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετουμένων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 3,7 δισ. ευρώ περίπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ