Reuters: Η ΕΚΤ εξετάζει το φθηνό χρήμα για τις ελληνικές τράπεζες

Η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με την επαναφορά του waiver για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων εξετάζεται ήδη από την ΕΚΤ όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γιάννης Μουρμούρας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την OMFIF στο Λονδίνο, ο Γιάννης Μουρμούρας είπε ότι η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα «είναι στην ατζέντα του Μάριο Ντράγκι», προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το είχε αναφέρει δημόσια τον Σεπτέμβριο.

Σημείωσε επίσης ότι ότι «αν το «κούρεμα» (που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο) επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, θα αυξήσει κατά επιπλέον 13 δισ. ευρώ τη δυνατότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ενεχύρων από την ΕΚΤ.

Η μόνη πηγή χρηματοδότησης των εγχωρίων τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή ο ELA στον οποίο όμως καταβάλλεται πολύ υψηλότερο επιτόκιο συγκριτικά με την ΕΚΤ».

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το Reuters αναφέρει ότι ο Γιάννης Μουρμούρας επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 3,5 δισ. ευρώ, αλλά μια τέτοια κίνηση θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Σε ό,τι αφορά στους κεφαλαιακούς ελέγχους, σημείωσε ότι υπάρχουν ρίσκα εάν γίνει πρώιμα η άρση των capital controls.

Ο Γιάννης Μουρμούρας τόνισε επίσης την «επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, δεδομένου του βεβαρημένου ιστορικού της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών όρων. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές ακόμη και το β’ εξάμηνο του 2016, υπό όρους».

Τέλος, το τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι σχετικά με την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα από τους δανειστές της ο Γιάννης Μουρμούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και να μετατραπούν τα διάφορα κυμαινόμενα επιτόκια που πληρώνει η χώρα σε χαμηλά και σταθερά επιτόκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ