Ο ρόλος των επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στο τραπεζικό σύστημα

Μια πρόσκληση για δράση σε τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (fintech) σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να συνεργαστούν για να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική «επανεκκίνηση» των βασικών διαδικασιών, των συστημάτων και των υποδομών του τραπεζικού κλάδου, αποτελεί η μελέτη με θέμα «Επανεκκίνηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» που εκπόνησαν οι εταιρείες Santander InnoVentures, Oliver Wyman και Anthemis Group.

Η μελέτη επισημαίνει τις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν στον κλάδο, όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός των διαδικασιών γύρω από τα νέα στεγαστικά δάνεια 25 τρισ. δολαρίων που χορηγούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, εκτιμάται ότι 4 δισ. δολάρια χάνονται εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση των εγγυήσεων στον κλάδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (asset leasing).

Η μελέτη αναλύει την επίδραση του πρώτου κύματος των εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που εστιάζουν κυρίως στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών καθώς και στην περιοχή των πληρωμών, μέσω ενός καλά σχεδιασμένου περιβάλλοντος και έχοντας εξαλείψει τα εμπόδια που εμφανίζονται στις παραδοσιακές διαδικασίες.

Ο Mariano Belinky, διαχειριστικός διευθυντής της Santander InnoVentures, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα κεφάλαια προς τις εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της εξέλιξης στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι τράπεζες είναι αναγκαίο να καλέσουν τις εταιρίες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας να εργαστούν μέσα στη βιομηχανία μας, ακόμη και μέσα στις δικές μας επιχειρήσεις».

Ο Emmet Rennick, επικεφαλής καινοτομίας στην Oliver Wyman, αναφέρει ότι η έρευνα στην οποία στηρίζεται η μελέτη έχει εντοπίσει πολλούς τομείς του κλάδου που παρουσιάζουν τεράστιες ευκαιρίες. Στους τομείς αυτούς οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερο βαθμό αποδοτικότητας, οι πελάτες να επωφεληθούν από καλύτερες υπηρεσίες και μια νέα γενιά εταιριών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο Andrew Veitch, διευθυντής της Anthemis Group, δήλωσε: «Η ομάδα του Anthemis Group έχει βοηθήσει τις startups που ασχολούνται με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να αναπτυχθούν από το 2006 και η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πάντα ως αίσθηση: η μεγαλύτερη ευκαιρία γι αυτή τη βιομηχανία βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των νέων, φιλόδοξων startups».