emea business monitor

ETEπ: Σήμερα οι υπογραφές για εγγυήσεις 500 εκατ. σε ελληνικές επιχειρήσεις

Στα πλαίσια στήριξης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων διεθνούς εμπορικού προσανατολισμού, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προέβη σήμερα στην προσυπογραφή χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, χορηγώντας εγγυήσεις της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ-γεγονός που ανακουφίζει κάπως τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο διασυνοριακό εμπόριο της χώρας.

Ειδικότερα, η ΕΤΕπ, μέσω των σημερινών χρηματοδοτικών συμβάσεων παρέχει εγγυήσεις σε ξένες εμπορικές τράπεζες, υπέρ των ελληνικών τραπεζών, με τρεις ελληνικές (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς) και τρεις ξένες τράπεζες (Citibank, HSBC, Comerzbank).

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν, σήμερα, σε δημόσια τελετή στην Αθήνα, όπου παρέστησαν ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης. Από την πλευρά της ΕΤΕπ υπέγραψε ο αρμόδιος για την Ελλάδα Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Mihai Tanasescu παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer.

Το πρόγραμμα που αναμένεται να στηρίξει συναλλαγές ύψους € 1,5 δισ. ετησίως, μοιάζει να αποτελεί κινητήριο δύναμη για την επανεκκίνηση επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας.

Δηλώσεις Ζανιά

Εμπιστοσύνη στη δυναμική των Ελλήνων επιχειρηματιών επέδειξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς , ο οποίος στην τελετή υπογραφής του Προγράμματος, παρουσία του Πρωθυπουργού,  των αρμόδιων Υπουργών, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ και των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών δήλωσε:

“Στην Εθνική Τράπεζα πιστεύουμε στη δυναμική των Ελλήνων Επιχειρηματιών γι αυτό  συμμετείχαμε ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από το στάδιο διαμόρφωσής της”.

Στην ομιλία του, ο Γ. Ζανιάς έκανε έκκληση για συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην παροχή φτηνής χρηματοδότησης στις ελληνικές ΜμΕ, αναφέροντας:

“Τρεισήμισι χρόνια περίπου πριν μου αναφέρθηκε για πρώτη φορά πως μια ελληνική επιχείρηση δεν μπορούσε να κάνει χρήση εγγυητικής επιστολής που είχε εκδοθεί από ελληνική τράπεζα σε μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το περιστατικό το θεώρησα τότε, και ήταν, απίστευτο και συγχρόνως πολύ ανησυχητικό. 

Δυστυχώς από τότε, και πριν αρχίσουν να βελτιώνονται, τα πράγματα χειροτέρεψαν επικίνδυνα και το κόστος διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου αυξήθηκε πολύ για τις ελληνικές επιχειρήσεις αντανακλώντας το υψηλό κόστος κινδύνου της χώρας. 

Γι’ αυτό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα με την υπογραφή του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των συναλλαγών Διεθνούς Εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή τριών ξένων και τριών ελληνικών τραπεζών. 

Η συγκυρία για μια τέτοια πρωτοβουλία είναι εξαιρετική γιατί βρισκόμαστε σε τροχιά εξόδου από την κρίση και σε μια στιγμή που τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάκτησης της χαμένης ανταγωνιστικότητας είναι τεράστια και πρέπει τώρα να περάσουν στην πραγματική οικονομία με επιστροφή στην ανάπτυξη και σταδιακή μείωση της ανεργίας. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναδιάταξη (rebalancing) της ελληνικής οικονομίας ενισχύοντας τον εξωτερικό τομέα στον οποία θα πρέπει εφεξής να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας της Εθνικής Τράπεζας το Μάρτιο του 2013, το 1/3 των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι εξωστρεφείς, συνεισφέροντας στο 35% των εξαγωγών. Στην Ευρώπη η συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις εξαγωγές ανέρχεται μόλις στο 24%. Όμως μόνο το 30% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στρέφεται στις εξαγωγές από στρατηγική επιλογή, γεγονός που καταδεικνύει τα σημαντικότατα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των Εξαγωγών της Ελλάδας με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία και την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, χρειάζεται να αμβλύνουμε τους εξωγενείς παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια. Δύο τέτοιοι σημαντικοί παράγοντες, είναι η δυσκολία αποδοχής του ελληνικού κινδύνου από τους εμπορικούς εταίρους και η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις Trade Financing. 

Ακριβώς σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να δώσει απάντηση το συγκεκριμένο Πρόγραμμα της ΕΤΕπ. 

Από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επιτυχία αυτού του προγράμματος ενεργοποιώντας πλήρως τους μηχανισμούς απορρόφησης των νέων αυτών χρηματοοικονομικών εργαλείων. Εξάλλου η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων προϋπάρχει και διαρκώς βελτιώνεται και ενισχύεται. 

Ένα σημαντικό θέμα στο οποίο χρειάζεται η συνέχιση και ενδυνάμωση της συνδρομής της ΕΤΕπ είναι η συμμετοχή στην παροχή φτηνής χρηματοδότησης στις ελληνικές ΜΜΕ. Και αυτό γιατί τα σημερινά επιτόκια δανεισμού σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσια αυτών που ισχύουν στη Γερμανία (2,75% περίπου) αλλά και σε άλλες χώρες. Η ύπαρξη τέτοιων διαφορών στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Το νέο Πρόγραμμα της ΕΤΕπ, με τη συμβολή των ελληνικών και ξένων τραπεζών που συμμετέχουν, θα ενισχύσει καταλυτικά τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις στις δραστηριότητες Διεθνούς Εμπορίου. Τα τελευταία θετικά δείγματα σταθεροποίησης της οικονομίας μας, με το 26% των ΜΜΕ να ακολουθούν αναπτυξιακή πολιτική, καθώς και τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον“.

 
 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.