Πανδημία VS Ασφάλιση Οχημάτων: Τι άλλαξε το 2020 σε τιμές και προτιμήσεις καταναλωτών

Το ετήσιο report του Insurancemarket.gr σκιαγραφεί τις αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά κατά τη διάρκεια του 2020 και μας δίνει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επιλογές και τις προτιμήσεις των Ελλήνων οδηγών

Σε μια χρονιά η οποία «σημαδεύτηκε» από πολλές και μεγάλες αλλαγές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, η ασφαλιστική αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Όπως διαπιστώνουμε μέσα από το νέο report του insurancemarket.gr για το 2020, ειδικά η ασφάλιση οχημάτων στη χώρα μας, είχε αρκετές ενδιαφέρουσες «αυξομοιώσεις» και διαφοροποιήσεις τη χρονιά που μας πέρασε, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την τιμή των ασφαλίστρων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ασφάλιση δεν είναι πια όπως την ξέραμε. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι αρκετά πράγματα έμειναν σταθερά, όπως η διάρκεια ασφάλισης ή η δημοφιλέστερη προαιρετική κάλυψη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το report, το οποίο βασίζεται σε αληθινές αναζητήσεις και επιλογές των 1.500.000 χρηστών της πλατφόρμας του Insurancemarket.gr, το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου για το 2020 διαμορφώθηκε στα 155,3 ευρώ / έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής στα 86,8 ευρώ /έτος συγκριτικά με τα αντίστοιχα 176 ευρώ και 102 ευρώ του 2019. Όπως εξηγεί η έρευνα, η πτώση στην τιμή των ασφαλίστρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών παρείχε μεγάλες εκπτώσεις καθώς η περιορισμένη κυκλοφορία των οχημάτων οδήγησε σε λιγότερες ζημιές και ατυχήματα. Επιπλέον, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε εκπτώσεις προκειμένου να διευκολύνουν τους οδηγούς που λόγω των συνθηκών και της οικονομικής αβεβαιότητες, άφηναν τα οχήματά τους ανασφάλιστα ή κατέθεταν πινακίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή του ασφαλίστρου καθορίζεται από μερικούς ακόμα παράγοντες, όπως η περιφέρεια κατοικίας και η ηλικία. Το 2020, το ακριβότερο μέσο ασφάλιστρο ήταν στην Αττική (177 ευρώ ετησίως), ενώ το φθηνότερο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (118 ευρώ ετησίως). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους δεν συνυπολογίζεται, όπως επισημαίνει το report, το φύλο. Μάλιστα, το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο να προσαρμοστεί στους σχετικούς κανόνες. Οι μόνες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, είναι ότι οι γυναίκες ολοκληρώνουν ταχύτερα την online ασφάλειά τους και οι άνδρες εμφανίζονται πιο «πιστοί» στην εταιρεία που επιλέγουν.

Όσον αφορά τις καλύψεις, η συντριπτική πλειοψηφία των  Ελλήνων οδηγών (74,5%), επιλέγει τις υποχρεωτικές εκ του Νόμου καλύψεις Αστικής Ευθύνης για Σωματικές Βλάβες & Υλικές Ζημιές έναντι τρίτων, ενώ το πακέτο ασφάλισης ζημιών από Κλοπή & Φωτιά το επέλεξε μόνο το 23% των  οδηγών. Σχετικά με τη διάρκεια ασφάλισης, δημοφιλέστερη παραμένει η εξάμηνη την οποία και επιλέγει το 36,9% των Ελλήνων οδηγών. Η ετήσια διάρκεια ασφάλισης, η πιο συμφέρουσα οικονομικά διάρκεια με το χαμηλότερο ανά μήνα ασφάλιστρο,  επιλέγεται από το 34,2% των ασφαλιζομένων. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η κατά 47% αύξηση της ετήσια ασφάλισης προς το τέλος του έτους που μπορεί να εξηγηθεί από τις μεγάλες εκπτώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών κατά την περίοδο Black Friday του Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι, το 2020, η δημοφιλέστερη προαιρετική κάλυψη ήταν η Οδική βοήθεια με 58%.

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία

  • Την «καρδιά του Έλληνα οδηγού έχουν κερδίσει (με αυτή τη σειρά) τα παρακάτω αυτοκίνητα: Opel Corsa, Toyota Yaris, Opel Astra, Volkswagen Golf, Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Ford Focus, Toyota Corolla, Smart Fortwo, Seat Ibiza.
  • Ο Έλληνας επιλέγει ασφάλεια με βάση: την Αξιοπιστία (46.13%), την Εξοικονόμηση (35,45%), την Εξυπηρέτηση (11,66%), την Ευκολία (6,76%).
  • Οι επιλογές στο χρώμα του αυτοκινήτου είναι ολόιδιες και στα δύο φύλα. Την πρώτη θέση έχει το μαύρο και ακολουθεί το ασημί, το μπλε, το γκρι και το λευκό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ