Η Eurolife FFH και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φέρνουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε Πάτμο και Καβάλα

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρείας και του μουσείου για την διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Eurolife FFH με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην προσφορά δύο μουσειοσκευών στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης στην Καβάλα. Πρόκειται για δύο βαλίτσες οι οποίες συνδυάζουν το διαδραστικό παιχνίδι με τα αντίγραφα γνωστών εκθεμάτων του μουσείου με στόχο να κινήσουν το ενδιαφέρον στα παιδιά για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να μεταφέρουν την εμπειρία του μουσείου στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της ασφαλιστικής εταιρείας, η μουσειοσκευή με θέμα την Αρχαία Ελληνική Κεραμική βρίσκεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας, απ’ όπου και είναι διαθέσιμη προς δανεισμό από μουσεία, σχολεία και άλλους φορείς της περιοχής. Παράλληλα, η μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, έχει μεταφερθεί στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου, ο οποίος εγκαινιάστηκε από τη Eurolife FFH σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου, την Ομάδα Αιγαίου και τη HOPEgenesis το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020.

Η μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάστηκε για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη γνωριμία με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό με έναν διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο. Ο Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός καλύπτει την περίοδο 3200-2000 π.Χ., περίοδος γνωστή και ως Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθώς τότε άρχισε η συστηματική χρήση μετάλλων για την κατασκευή εργαλείων, όπλων και άλλων αντικειμένων. Οι πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες της περιόδου είναι τα μαρμάρινα ειδώλια και τα περίτεχνα μαρμάρινα σκεύη.

Η μουσειοσκευή της Αρχαίας Ελληνικής Κεραμικής του Μουσείου παρέχει πληροφορίες για τα βασικά στάδια κατασκευής ενός πήλινου αγγείου, τους πιο αντιπροσωπευτικούς κεραμικούς ρυθμούς -τον τρόπο δηλαδή διακόσμησης των αγγείων κατά τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο στην Αττική-, τα σχήματα και τις ονομασίες των αγγείων, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα σχήματα και τη χρήση. Τα αρχαία αγγεία είναι τα αντικείμενα που συναντάμε πιο συχνά στα μουσεία.

Μόνο από την Αττική έχουν σωθεί περίπου 80.000 ακέραια διακοσμημένα αγγεία. Παρατηρώντας κανείς τις παραστάσεις πάνω σε αυτά, μαθαίνει πώς ζούσαν, ντύνονταν, διασκέδαζαν, δούλευαν και λάτρευαν τους θεούς τους οι αρχαίοι Έλληνες.