Ένας χρόνος ΔΕΗ blue: Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή “πράσινης” κινητικότητας με την καταλυτική συνδρομή της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, εισήλθε δυναμικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, θέτοντας τα θεμέλια για τη μετάβαση στις «καθαρές» μεταφορές για τη χώρα μας.
[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Ο κόσμος μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μας έχουν αναγκάσει να ξεχάσουμε όλα όσα μέχρι χθες μπορεί να θεωρούσαμε δεδομένα. Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, ανάμεσα στις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η κλιματική αλλαγή.

Ένα από τα κύρια αίτια του προβλήματος είναι τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα συμβατικά αυτοκίνητα. Γεγονός που κάνει τη «στροφή» στην ηλεκτροκίνηση να είναι μονόδρομος, επιτάσσοντας να αφήσουμε πίσω μας τα συμβατικά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Μάλιστα, η ηλεκτροκίνηση, σήμερα, θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό «όπλο» απέναντι στην κλιματική κρίση, καθώς το CO2 που εκπέμπει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του, είναι κατά 35% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των βενζινοκίνητων οχημάτων, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της εποχής, η ΔΕΗ, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της ενέργειας, δημιούργησε τη ΔΕΗ blue με σκοπό να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μετακινούμαστε και να κάνει την ηλεκτροκίνηση προσιτή και προσβάσιμη προς όλους! Η ΔΕΗ blue, μπορεί να μετρά μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, εντούτοις έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στη χώρα μας. Παράλληλα, οδεύει δυναμικά στην εκπλήρωση του βασικού της στόχου που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία 10.000 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι το 2025.

Και εγένετο… Η ΔΕΗ blue

Ήταν Πέμπτη, 1η Ιουλίου 2021, στο κατάμεστο Metropolitan Expo, σε μια μαγευτική τελετή με φόντο όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του μπλε, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας για τη ΔΕΗ blue. Στο βάθος, σε έναν μεγάλο προβολέα, μπορούσε κανείς να αντικρίσει το όραμα της εταιρείας για το νέο της εγχείρημα, συμπυκνωμένο σε λίγες μόνο λέξεις: «Tο μέλλον… φορτίζει!».

Το πλάνο της ΔΕΗ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Η εταιρεία έκανε δυναμική είσοδο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, δίχως αναστολές ή δεύτερες σκέψεις στο να θέσει τον πήχυ ψηλά. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Nα δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσια προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την παροχή νέων υπηρεσιών που απορρέουν εξ αυτής.

Αποφασισμένη να γράψει τον πρόλογο της νέας εποχής της ενέργειας στη χώρα μας, η ΔΕΗ αναγνώρισε τη σημασία της ηλεκτροκίνησης ως βασικής συνιστώσας της «πράσινης» μετάβασης. Έτσι, λοιπόν, ανέλαβε ενεργό δράση και δημιούργησε τη ΔΕΗ blue για να μπορέσει η χώρα μας να κερδίσει το «στοίχημα» των «καθαρών» μεταφορών. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ έκρινε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους στόχους της ευρωπαϊκής «πράσινης» συμφωνίας, οι οποίοι απαιτούν το 30% των νέων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά ως το 2030.

ΤΟ OFFERING ΤΗΣ ΔΕΗ blue

Η υπηρεσία ΔΕΗ blue προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο της ΔΕΗ βασίζεται σε δύο πυλώνες:

1. Την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση δημόσιων υποδομών φόρτισης σε σημεία ενδιαφέροντος όπως: εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λιμάνια αλλά και σε δημόσιους σταθμούς στάθμευσης, εθνικές οδούς κ.ο.κ.

2. Την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης που καλύπτουν όλο το φάσμα των διαρκώς εξελισσόμενων αναγκών των πελατών, από
υπηρεσίες δημόσιας και οικιακής φόρτισης και οικιακούς και ημιδημόσιους σταθμούς φόρτισης μέχρι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και διαχείρισης στόλου οχημάτων.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μέσω της ΔΕΗ blue η εταιρεία καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά τον ενεργειακό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δύο θεμελιώδεις αρχές στις οποίες και αναπτύσσει βήμα βήμα το μέλλον της.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής, «η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα βασικό “όχημα” για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί πανευρωπαϊκά για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλύτερη ποιότητα ζωής».

Μάλιστα, ανέφερε πως: «Στη ΔΕΗ γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα χάσουμε το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης. Ως ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της ενέργειας, η ΔΕΗ αναγνώρισε τον ρόλο της, που είναι να φέρει την ηλεκτροκίνηση στη χώρα, δημιουργώντας με πολύ γοργούς ρυθμούς το μεγαλύτερο πανελλαδικά δίκτυο δημόσια προσβάσιμων φορτιστών».

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στάσσης είναι ο άνθρωπος-«κλειδί» πίσω από το μεγαλόπνοο σχέδιο της βιώσιμης
μετάβασης της ΔΕΗ. Νέος σε ηλικία, αλλά με πλούσια εμπειρία, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 2019.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωπος με μία σειρά σημαντικών προκλήσεων, με σκληρή δουλειά κατάφερε να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον οικονομικό αλλά και ενεργειακό εξορθολογισμό της ΔΕΗ.

Οι πυλώνες ανάπτυξης του σχεδιασμού της ΔΕΗ σχετίζονται με τις διαφορετικές ανάγκες φόρτισης ανά σημείο με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέσος χρόνος παραμονής των οδηγών.
2. Εμπειρία χρήστη μέσω μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής εμπειρίας.
3. Διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα παραπάνω.

Πού βρίσκεται το εγχείρημα της ΔΕΗ blue σήμερα

Η ΔΕΗ blue το είπε και το έκανε ουσιαστικά! Σήμερα, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο λειτουργίας, η εταιρεία φορτίζει πλέον τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη, αλλά και σε 65 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δίχως περιστροφές, η ΔΕΗ blue κατάφερε τελικά να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο προσβάσιμων φορτιστών στη χώρα
με περισσότερους από 550 φορτιστές.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα φτάσει συνολικά τους 1.000 σταθμούς φόρτισης.

Οι δημόσιοι φορτιστές της ΔΕΗ blue είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, για να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς στις κοντινές αλλά και στις πιο μακρινές διαδρομές τους. Μάλιστα, όσοι εγγράφονται στην εφαρμογή της ΔΕΗ blue μπορούν να επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές.

Λύσεις φόρτισης για το σπίτι

Προκειμένου να καλύψει πλήρως τις ανάγκες οικιακής φόρτισης, η ΔΕΗ blue προσφέρει ποικιλία φορτιστών, ενώ παράλληλα εγγυάται και την εγκατάστασή τους. Οι οικιακοί φορτιστές είναι αποδεδειγμένα ταχύτεροι, πιο «έξυπνοι» και ασφαλέστεροι από μία τυπική πρίζα.

Επίσης, οι συσκευές της εταιρείας πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιδότηση από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

…Μα και για τις επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ blue προσφέρει λύσεις φόρτισης για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με οικολογική συνείδηση, που επιλέγουν ηλεκτρικό όχημα για τα στελέχη τους, θέτοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας τους. Η φόρτιση στο χώρο εργασίας γίνεται με αυτόν τον τρόπο πιο βολική από ποτέ, επιτρέποντας στο προσωπικό που οδηγεί ηλεκτρικό όχημα να φορτίζει τα οχήματά του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Συγχρόνως, παρέχει λύσεις και για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες ή τους επισκέπτες τους τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος στο χώρο του καταστήματος ή της επιχείρησής τους.

Φόρτιση οχημάτων βήμα βήμα με τη ΔΕΗ blue

Η διαδικασία φόρτισης των οχημάτων στο δίκτυο ΔΕΗ Βlue είναι εξαιρετικά απλή, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ενδιαφερόμενος χρήστης είναι να «κατεβάσει» την εφαρμογή ΔΕΗ blue.

Συγκεκριμένα, οφείλει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

1. Κατεβάζει την εφαρμογή.
2. Βρίσκει τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης που βρίσκονται κοντά του.
3. Στο σημείο φόρτισης σκανάρει το QR code για να ξεκινήσει η φόρτιση.
4. Επιλέγει τον τρόπο πληρωμής.

Ο συναρπαστικός κόσμος της εφαρμογής DEIblue

Χάρη στην εφαρμογή DEIblue της ΔΕΗ blue μπορείτε να ταξιδεύετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο ακόμα πιο εύκολα. Πιο συγκεκριμένα μέσα από την εφαρμογή θα βρείτε τα εξής:

> Φορτίζετε το αυτοκίνητό σας με το ψηφιακό πορτοφόλι σας.
> Μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα σημεία φόρτισης για το μοντέλο του αυτοκίνητου σας.
> Έχετε τη δυνατότητα να συνδέσετε το αυτοκίνητό σας για να ενημερώνεστε για την κατάσταση της μπαταρίας σας.
> Μπορείτε να οργανώσετε τα ταξίδια σας προγραμματίζοντας στάσεις και χρόνο φόρτισης.
> Σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε την κίνηση στο δρόμο σε πραγματικό χρόνο.
> Μπορείτε να σκανάρετε το QR Code σας και να φορτίσετε εύκολα.
> Έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε στα «Αγαπημένα» τα σημεία φόρτισης που θέλετε να βρίσκετε αμέσως.
> Μπορείτε να δείτε αναλυτικό ιστορικό των φορτίσεών σας.

Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play για συσκευές Android ή το App Store για συσκευές iOS.
Μετά τη λήψη της εφαρμογής, έχετε τη δυνατότητα να γίνετε μέλος δημιουργώντας λογαριασμό και χρησιμοποιώντας το e-mail σας και τον επιθυμητό κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε.

Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ως επισκέπτης.

Στρατηγικές συνεργασίες

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η ΔΕΗ blue προχώρησε στη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ). Σε συνεργασία με τον ΔΑΑ, η εταιρεία δημιούργησε τον πρώτο σταθμό δημόσιας φόρτισης σε αεροδρόμιο, συνδυάζοντας στον ίδιο σταθμό μια ποικιλία από φορτιστές AC και ταχυφορτιστές DC που φορτίζουν μέχρι 120 kW. Οι φορτιστές αυτοί μπορούν να καλύψουν πολλές διαφορετικές ανάγκες ηλεκτρικών οχημάτων στο ίδιο σημείο.

Ειδικότερα, στο επίσημο πάρκινγκ του αεροδρομίου, στο χώρο στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1, τοποθετήθηκαν:

> 5 διπλοί φορτιστές ισχύος 2 x 22 kW AC.
> 1 ταχυφορτιστής υψηλής ισχύος High Power DC 120 kW (ή 2 x 60 kW DC).
> 1 ταχυφορτιστής ισχύος 50 kW DC και 22 kW AC.

Σε δεύτερο στάδιο, τον Σεπτέμβριο του 2022, η εταιρεία ένωσε τις δυνάμεις της με τη ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Βασικός στόχος της νέας αυτής συνεργασίας, είναι η τοποθέτηση 687 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που θα καλύπτουν 1.374 θέσεις φόρτισης εντός του 2022-23.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε φορτιστής θα εξυπηρετεί συγχρόνως έως και 2 οχήματα – σε 119 καταστήματα της αλυσίδας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ σε όλη την Ελλάδα. Χάρη στη συνεργασία αυτή, οι οδηγοί θα μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας ΔΕΗ blue και να φορτίσουν το όχημά τους κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες, εφόσον ο χώρος στάθμευσης διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση.

Οι σταθμοί φόρτισης θα βρίσκονται στους χώρους στάθμευσης μεγάλων και μεσαίων καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Επίσης, η συνεργασία περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα καταστήματα της επιχείρησης.

Ψήφος εμπιστοσύνης (και) στις STARTUPS

Τον Ιούνιο του 2022 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, Carge, η οποία και αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Startup επιχειρήσεις του χώρου της. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού για εφαρμογές, οι οποίες μεταξύ άλλων δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από ένα ψηφιακό χάρτη, φτάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή.

Η σχετική τεχνολογία μπορεί να δώσει επίσης μία σειρά από άλλες πληροφορίες όπως την υγεία της μπαταρίας του οχήματος κ.ο.κ.

Η εξαγορά της Carge, μαζί με την ενσωμάτωση της ψηφιακής της πλατφόρμας στις υπηρεσίες του δικτύου της, ήταν μια κίνηση ματ από τη ΔΕΗ blue. Και αυτό γιατί μέσω αυτής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση της μεταξύ των πρωτοπόρων των ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης.

Η πρωτοβουλία G R – eco ISLANDS

Από τον Νοέμβριο του 2021, η ΔΕΗ συμμετέχει δυναμικά στην πρωτοβουλία GR-eco Islands, ένα ολιστικό σχέδιο για την «πράσινη» μετάβαση των ελληνικών νησιών.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την επίτευξη ενεργειακής και κλιματικής ουδετερότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομιών υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΔΕΗ blue ανέλαβε την τοποθέτηση 4 δημόσιων προσβάσιμων σημείων φόρτισής της, οι οποίοι συμβάλλουν στην εξάλειψη των θερμικών κινητήρων και στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος του τομέα των μεταφορών στο νησί.

Η ιδιαίτερη “γιορτή” γενεθλίων

Πρόσφατα, η εταιρεία γιόρτασε τον έναν χρόνο λειτουργίας της με έναν super διαγωνισμό, ο οποίος μοίρασε στους υπερτυχερούς δώρο 20 Citroen Ami blue.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να λάβουν μέρος στη μεγάλη κλήρωση για τα δώρα, παίρνοντας μέρος στο διαδραστικό παιχνίδι
DriveMeblue. Στο παιχνίδι έπρεπε να «οδηγήσουν» το Citroen Ami blue και να «εξαφανίσουν» τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) προστατεύοντας το περιβάλλον.

Το Citroen Ami blue είναι το ιδανικό όχημα για εύκολες, αθόρυβες, οικονομικές και χωρίς ρύπους αστικές μετακινήσεις.

Το «πάρτι», όμως, δεν τελείωσε εκεί, καθώς η ΔΕΗ blue διοργάνωσε και roadshows σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας την
ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να ζήσει από κοντά την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης, της δοκιμαστικής φόρτισης και της οδήγησης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και να ενημερωθεί για τα προνόμια που συνεπάγεται η χρήση τους.

Αποτελεί κοινό τόπο πως η ΔΕΗ blue έχει δεσμευτεί να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της στα… μονοπάτια της βιώσιμης κινητικότητας, μαχόμενη για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και τους κατοίκους του. [/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ