Όμιλος Druckfarben: Επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ για BIOCLIMA®

Ο όμιλος -που είχε αύξηση πωλήσεων 17% το πρώτο πεντάμηνο του 2022- παρουσίασε τα Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης.

Τα Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA® παρουσίασε σήμερα (16/6) ο όμιλος Druckfarben. Για την παραγωγή των οποίων -στις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Ασπρόπυργο- επενδύθηκαν 3,75 εκατομύρια ευρώ.

Την επόμενη χρονιά θα επενδυθεί άλλο περίπου 1 εκατ. ευρώ, ώστε εντός του 2024 να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η σύγχρονη, αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής. Οι νέες -υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού- εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τη γραμμή παραγωγής έτοιμων τελικών επιχρισμάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, καθώς και την αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής & συσκευασίας κονιαμάτων.

Θα μπορούν να παράγουν 140 τόνους (ανά βάρδια) χρώματος, 16 τόνους plaster (επίχρισμα) την ημέρα και ως 80 τόνους σακιά κόλλας. Θα εξυπηρετήσουν την υφιστάμενη προϊοντική γκάμα, αλλά και θα διευρύνουν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου.

Ο όμιλος Druckfarben, ανταποκρινόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις επιταγές της κοινωνίας, εξέλιξε τα Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA®, που σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ελληνική πραγματικότητα που είναι πλούσια σε μικροκλίματα και αρχιτεκτονική παράδοση.

Τα ολοκληρωμένα δομικά συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης BIOCLIMA® προσφέρουν ολοκληρωμένη λύση για την θωράκιση ενός κτιρίου καλύπτοντάς το ολικά σαν μανδύας τόσο σε κάθετες επιφάνειες (ClimaWall®) όσο και στα δώματα (ClimaRoof®).

Με αυτόν τον τρόπο, αποτελούν κομμάτι μιας νέας ανθρωποκεντρικής και περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής κουλτούρας που συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος. Κυρίως μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2, λόγω μειωμένης χρήσης μονάδων θέρμανσης/ψύξης.

Πρόκειται για «έξυπνα» συστήματα, ικανά να ανταποκρίνονται στις κλιματικές και περιβαλλοντολογικές μεταβολές, καθώς περιορίζουν τους ρύπους, συμβάλλουν στην υγιεινή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό περιβάλλον (indoor environmental quality), παρέχουν στεγανότητα, αξιοποιούν τη θερμική χωρητικότητα και βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κάθε κτιρίου είτε αυτό είναι σπίτι, σχολείο, ξενοδοχείο ή ακόμα και δημοσία δομή. Με αποτέλεσμα την αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής, και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Με όραμα να δημιουργήσει αξία και να κάνει πιο προσιτό το πράσινο μέλλον που μας αφορά όλους, τα Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA® είναι τα πρώτα ελληνικά συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης με «Πράσινη» Πιστοποίηση EPD (Environmental Product Declaration).

Εξασφαλίζουν την ανώτερη «οικολογική» ταξινόμηση των κτιριακών κατασκευών σύμφωνα με συστήματα βαθμονόμησης διεθνούς κύρους, όπως τα LEAD, BREEM & WELL.

Επιπλέον, τα προϊόντα BIOCLIMA® είναι πλήρως εναρμονισμένα με όλους τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς, σχετικά με τη θερμομόνωση και την πυροπροστασία των κτιριακών κατασκευών.

Όπως επισήμαναν τα στελέχη του ομίλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 -αφού δεν υπάρχουν στοιχεία από αυτή που έγινε το 2021- περίπου το 50% των κτιρίων στην Ελλάδα (είναι χτισμένο πάνω από 40 χρόνια και) δεν έχει μόνωση. Με συνέπεια να έχουν τεράστιες (ως και 70%) ενεργειακές απώλειες.

Τα προϊόντα BIOCLIMA® με κόστος περίπου 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μπορούν -βάσει των όσων ανέφεραν τα στελέχη της εταιρίας- να προσφέρουν μείωση των ενεργειακών απωλειών ως και 65%.

Συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας ως το 2030. Συγκεκριμένα, ν’ αναβαθμιστεί ενεργειακά το 3% του συνολικού εμδαβού των δημόσιων κτιρίων και το 12%-15% του συνόλου των κατοικιών. Δηλαδή περίπου 600 χιλιάδες σπίτια.

Οι συνθήκες (ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία), όπως είναι γνωστό, έχουν οδηγήσει σ’ ένα ράλι ακρίβειας (και) στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά κόστη. Αναγκάζοντας τις εταιρίες να ενσωματώσουν μέρος του κόστους στην τελική τιμή των προϊόντων. Η Kraft, όπως παραδέχτηκαν τα στελέχη της, μεσοσταθμικά έκανε αυξήσεις περίπου 20% σε κάθε κιλό προϊόντος.

Πάντως, ο όμιλος Druckfarben το πρώτο πεντάμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 17%. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό της συμβολής των προϊόντων BIOCLIMA® στον τζίρο του ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ