Lamda Development: «Προίκα» πάνω από 2 δισ. ευρώ

Ο Οδ. Αθανασίου προανήγγειλε τον σχηματισμό εταιρίας με τα «πέντε Malls και ότι άλλο βάλουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί σε ξένο χρηματιστήριο.

«Είμαστε υπερκαλυμμένοι». Με αυτές τις δύο κουβέντες «φωτογράφισε» χθες (23/5) -κατά την παρουσίαση του The Ellinikon Experience Centre, του μεγάλου κέντρου επισκεπτών στο Ελληνικό – τα οικονομικά δεδομένα της Lamda Development ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Οδυσσέας Αθανασίου.

Προανήγγειλε τον σχηματισμό εταιρείας με τα «πέντε Malls και ότι άλλο βάλουμε», η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Χωρίς ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό να μην είναι το Ελληνικό. Ακόμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολόγου.

Εξασφαλισμένα πάνω από 2 δισ. ευρώ, νέα αγορά και 30 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση του Mall   

Η «προίκα» της Lamda Development, αυτή τη στιγμή, ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Όπως ανέλυσε ο κ. Αθανασίου: «Έχουμε 650 εκατ. ευρώ που έχουμε πάρει από την Αύξηση Κεφαλαίου και 320 από το ομόλογο.

Έχουμε κλείσει με Eurobank, Πειραιώς 1,1 δισ. και έχουμε και προπωλήσεις στο Ελληνικό που θα μας αποφέρουν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα 200 εκατ. ευρώ πιστεύω ότι θα τα πάρουμε φέτος. Άρα, είμαστε υπερκαλυμμένοι».

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται -για να μην γράψουμε πως είναι θέμα χρόνου- τα υφιστάμενα Malls ν’ αυξηθούν από τρία (Golden Hall, Cosmos, Mall Athens) σε τέσσερα. Αφού «μπορεί να κάνουμε κάποια άλλη αγορά και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε το 2023».

Αν και ρωτήθηκε επίμονα, απέφυγε ν’ αποκαλύψει λεπτομέρειες για την επικείμενη εξαγορά. Αρκέστηκε μόνο να πει: «Για εξαγορά κοιτάμε κάτι εντός της ελληνικής επικράτειας. Παρόμοιο σαν αυτά που έχουμε. Όντως τα πετυχημένα δεν είναι πολλά».

Όσο για την πορεία των υφιστάμενων; «Τα εμπορικά μας πάνε καλά, σε σχέση με το 2019. Όχι με το 2020 και το 2021 που ήταν ο κορωνοϊός.

Το Golden Hall, είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019. Το Cosmos ήταν τον Απρίλιο και αυτό πάνω. Το Mall είναι κάτω αλλά πολύ λιγότερο απ’ ότι άλλους μήνες.

Για το Mall έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Αρχίζουμε σιγά σιγά από φέτος την ανακαίνιση. Θα είναι και ενεργειακό και γενικότερα θα γίνει ανακαίνιση αναβάθμιση».

Σχηματισμός νέας εταιρείας και εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2023

Πριν από τέσσερις μέρες (20/5) συστάθηκε -με αρχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ- η εταιρία «LAMDA ELLINIKON MALLS AND COMMERCIAL PROPERTIES HOLDING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Με διακριτικό τίτλο «LAMDA ELLINIKON MALLS HOLDING S.M.S.A.».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development και της Lamda Ellinikon, εξήγησε πως: «Έπρεπε σε συμφωνία με τις τράπεζες να φτιάξουμε μία αυτόνομη εταιρία για τα Malls που θα γίνουν στο Ελληνικό.

Για να είναι και αυτόνομος οργανισμός. Είναι καθαρά τυπικός ο λόγος για τον οποίον φτιάξαμε την εταιρία για τα δύο Malls του Ελληνικού».

Προσθέτοντας: «Έχουμε και την εταιρία Lamda Malls που έχει το Golden Hall και το Cosmos. Θα βάλουμε μέσα σε αυτή και το Mall στο Μαρούσι. Άρα, και τα τρία υφιστάμενα θα είναι σε μία εταιρία».

Το διττό σχήμα, πάντως, έχει προσωρινό χαρακτήρα. Αφού ο σχεδιασμός είναι «να σχηματίσουμε μία εταιρία που θα έχει μέσα και τα πέντε Malls και ότι άλλο βάλουμε. Αυτή θα μπει στο χρηματιστήριο από το 2023».

Όταν ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε αν εξετάζεται η εισαγωγή και σε χρηματιστήριο εκτός Ελλάδας δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Προς το παρόν κοιτάμε Ελλάδα» ανέφερε.

«Σκεφτόμαστε να βγάλουμε νέο ομόλογο»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, γνωστοποίησε πως εξετάζεται η έκδοση νέου ομολόγου. Και ανέλυσε τις παραμέτρους για την υλοποίηση ή μη της υπό σκέψη κίνησης.

«Όλη αυτή η αστάθεια δεν ευνοεί καμία επένδυση σε μετοχές, σε ομόλογα κλπ, αφού είναι μεγάλο το ρίσκο. Επειδή υπάρχει αυτή η τάση για άνοδο των επιτοκίων αυτό ανεβάζει και τις αποδόσεις στο ομόλογο.

Γιατί αν ο πληθωρισμός είναι 3% δεν θα πας να πάρεις ομόλογο που σου δίνει 2%. Άρα, και εμείς αν βγάλουμε ομόλογο η απόδοση στο κουπόνι που θα πρέπει να δώσουμε σε αυτόν που θα το αγοράσει, λογικά θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι θα δίναμε αν οι συνθήκες ήταν ομαλές.

Αν θα βγάλουμε άλλο ομόλογο; Το σκεφτόμαστε. Όχι γιατί μας λείπουν λεφτά, είμαστε υπερκαλυμμένοι. Αλλά γιατί πάντα κοιτάμε να δούμε ποιο είναι το optimum στα κεφάλαια που έχουμε.

Δηλαδή, συμφέρει να έχεις καλύτερα ομόλογο ή τραπεζικό δανεισμό; Συμφέρει να έχεις τραπεζικό δανεισμό ή να έχεις δικά σου κεφάλαια; Αυτά τα κοιτάμε, άρα ναι το εξετάζουμε είναι η απάντηση.

Και για το ’22 και για το ’23 και για το ’24. Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση πάντα για το ποιο είναι το καλύτερο. Αν αύριο έρθει μια ξένη τράπεζα και μας πει, σας δίνω δανεισμό με 2,5% -που λέει ο λόγος- θα πούμε, ενώ έχουμε τα λεφτά, ας πάρουμε από εδώ. Αυτά είναι πάρα πολύ ρευστά, όλα. 

Πες ότι θέλουμε να βγάλουμε ομόλογο για το ’23. Αν εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί ν’ ανέβουνε πολύ τα επιτόκια το ’23, πρέπει να το ζυγίσουμε.

Σε συμφέρει να το βγάλεις τώρα που δεν το χρειάζεσαι και να δώσεις και το κουπόνι το παραπάνω τους επόμενους 6 μήνες ή να περιμένεις το ’23; Αλλά το ’23 μπορεί να δώσεις 5%.

Ξαναλέω, όμως. Αυτές είναι αποφάσεις που έχουν και ρίσκο. Αν δούμε ότι φέτος μπορούμε να βγάλουμε ένα ομόλογο με ένα κουπόνι Α και πιστεύουμε ότι του χρόνου οι αγορές μπορεί οι αγορές να έχουν πάει στον… ουρανό, μπορεί να το κάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ