ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ: Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενεργειακής επένδυσης 21 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώνεται εντός του 2023 η τοποθέτησή φωτοβολταϊκών σε καταστήματα My Market και Metro Cash & Carry.

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» -εκτός από τα νοικοκυριά και- για τις επιχειρήσεις. Το άλμα στις τιμές της ενέργειας αυξάνει σημαντικά τα έξοδα και κατ’ επέκταση  συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους και κατά συνέπεια μειώνει την καθαρή κερδοφορία.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, για τις εταιρείες λιανεμπορίου, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όσον αφορά στις επιβαρύνσεις από τις διαδοχικές αυξήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καθώς στο τελικό κόστος για τον υπολογισμό του περιθωρίου κέρδους δεν συμπεριλαμβάνονται η προμήθεια ρεύματος.

Υπολογίζουν μάλιστα ότι μετά τις επιδοτήσεις από τις αποφάσεις της κυβέρνησης το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί περίπου 8%. Με τα ποσά που καταβάλλουν οι εταιρίες να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Από περίπου 10 εκατ. που πλήρωναν πριν από την ενεργειακή κρίση, πλέον το ποσό που πληρώνουν αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο στον κλάδο του λιανεμπορίου αναζητούν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και μείωσης των επιπτώσεων της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας για την λειτουργία καταστημάτων και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση του στόχου (της) αφού έχει μπει στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της επένδυσης για την απόκτηση, εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των καταστημάτων My Market και Metro Cash & Carry.   

Από την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, αναμένεται ότι θα καλύπτεται περίπου το 20% των αναγκών των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea.gr, το έργο, για το οποίο επενδύονται 21 εκατ. ευρώ από την METRO ABEE, θα περατωθεί εντός του 2023. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ