Ο ΟΠΑΠ «διδάσκει» τον επιχειρηματικό κόσμο τι σημαίνει εμπράγματη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η στρατηγική του ΟΠΑΠ στο Ουκρανικό είναι πολυεπίπεδη και κινείται σε άξονες που φιλοδοξούν να προσφέρουν απτή βοήθεια

Μαθήματα σύγχρονου management, που διαπνέεται από ενσυναίσθηση, ταχύτητα, ακεραιότητα, ουσιαστική στήριξη σε κάποιον που δοκιμάζεται έντονα και έχει απειράριθμες ανάγκες, καθαρότητα στάσης δίχως να αφήνεται να εισχωρήσει καν η παραμικρή πιθανότητα παρερμηνείας, προσφέρει προς κάθε ενδιαφερόμενο η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Η αναίτια, όσο και ανήθικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την συνοδεία πολεμικών ενεργειών, αποτέλεσε την πλέον πρόσφατη αφορμή για το C-Level management του ΟΠΑΠ, που με εντυπωσιακή αμεσότητα, αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα, όσο και κρυστάλλινη θέση, σχεδίασε και υλοποιεί ένα action plan ουσίας, μακριά από την πρόκληση εφήμερων εντυπώσεων και την εφαρμογή δράσεων CSR για τους τύπους και την συμπλήρωση των απαραίτητων quotas…

Η στρατηγική του ΟΠΑΠ στο Ουκρανικό είναι πολυεπίπεδη και κινείται σε άξονες που φιλοδοξούν να προσφέρουν απτή βοήθεια. Συγκεκριμένα, επέλεξε να σταθεί στο πλευρό των Ουκρανών και δη των πληγέντων, συνεισφέροντας στη σημαντική ανθρωπιστική πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέσω της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης του.

Από τα πρώτα εικοσιτετράωρα, κιόλας, τέσσερα για την ακρίβεια (από τις 28 Φεβρουαρίου 2022) της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο ΟΠΑΠ ανέστειλε τον στοιχηματισμό σε όλα τα αθλητικά γεγονότα που συνδέονται με ρωσικές και λευκορωσικές διοργανώσεις, αλλά και αντίστοιχες ομάδες προερχόμενες από τις συγκεκριμένες χώρες.

Last but not least, προ ημερών φωταγώγησε το κτίριο των κεντρικών του γραφείων στη Λεωφόρο Αθηνών στο μπλε και το κίτρινο, τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, σε μια επίδειξη ηθικής στήριξης και αλληλεγγύης προς το αγωνιζόμενο έθνος και τους κατοίκους του.

Management με παρελθόν που τους «έδειξε» το μέλλον!

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, μα και ενδεικτικό συνάμα των διδαγμάτων της ζωής και της ιστορίας, που σφυρηλατούν χαρακτήρες, προσωπικότητες και αναδεικνύουν την ηθική ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης, είναι το γεγονός πως τα στελέχη που απαρτίζουν τις πλέον καίριες θέσεις του top management του ΟΠΑΠ έχουν γεννηθεί στην Δημοκρατία της Τσεχίας. Σήμερα. Γιατί πριν από μερικές δεκαετίες, όταν και γεννήθηκαν , ονομαζόταν Τσεχοσλοβακία και βρισκόταν δέσμια του κομμουνισμού.

Τόσο ο Kamil Ziegler, Εκτελεστικός Πρόεδρος (Executive President) της ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο ο Jan Karas, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του Οργανισμού, μα και ο Pavel Mucha, Οικονομικός Διευθυντής (CFO) στην ΟΠΑΠ Α.Ε., έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

«Δεν πάψαμε στιγμή να ονειρευόμασταν να ζήσουμε, εργαστούμε και να μεγαλώσουμε με ελευθερία, διαφάνεια και δημοκρατία…» 

Για να μην αναφέρουμε τον Karel Komarek, ιδιοκτήτη της πλειοψηφίας των μετοχών (και) του ΟΠΑΠ, ο οποίος σε κοινή ανοικτή επιστολή-ανακοίνωση των KKCG και Allwyn Entertainment, εταιρειών που του ανήκουν και μέσω αυτών διαχειρίζονται μια σειρά από επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, που εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου 2022 κάνουν λόγο περί «βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντάς την ως μια «παράλογα επιθετική ενέργεια που πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους γενναίους Ουκρανούς που επλήγησαν από τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Μια, ωστόσο, παράγραφος αποτυπώνει την… μεγάλη εικόνα: «Ως Τσέχικες εταιρείες με τρομερή υπερηφάνεια για την κληρονομιά μας, η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε τις σκληρές ελευθερίες που η χώρα μας μόλις πρόσφατα ανέκτησε μετά από χρόνια κάτω από την μπότα της σοβιετικής καταπίεσης. Πολλοί από τους υπαλλήλους μας -μεταξύ των οποίων και εμείς προσωπικά- μεγάλωσαν κάτω από τον κομμουνισμό και την ολοκληρωτική σκιά της Σοβιετικής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι ήμασταν αναγκασμένοι να βιώνουμε κάτω από ένα απολυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς, δεν πάψαμε στιγμή να ονειρευόμασταν να ζήσουμε, εργαστούμε και να μεγαλώσουμε τις δικές μας οικογένειες σε μια Δημοκρατία της Τσεχίας που εκτιμούσε την ελευθερία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει τώρα να σταθούμε ώμο με ώμο σε πλήρη αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό για να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές αξίες πάνω στις οποίες χτίζονται οι σύγχρονες κοινωνίες μας. Δεν μπορούμε και δεν θα αντέξουμε τον βάναυσο ιμπεριαλισμό που σηκώνει για άλλη μια φορά το άσχημο κεφάλι του στο κατώφλι μας».

Η δε επιστολή καταλήγει: «Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μικρές μόνο πράξεις σε σύγκριση με τους χιλιάδες γενναίους Ουκρανούς που έχουν πάρει τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα και τις ελευθερίες τους. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη οποιουδήποτε εκτιμά τις ελεύθερες και δημοκρατικές αξίες να παίξει τον ρόλο του, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι. Είναι κρίσιμο να μιλήσουμε όλοι ανοιχτά!».