Carrefour: Η μεγάλη επιστροφή των γαλλικών σουπερμάρκετ στην Ελλάδα

Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν για την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας συνεργασίας με αποκλειστικό αντιπρόσωπο για την ελληνική αγορά.

Με οκτώ νέα σουπερμάρκετ επιστρέφει στην Ελλάδα ο γαλλικός κολοσσός της Carrefour, μέσω συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας εκπροσώπησης που υπεγράφηκε στο Παρίσι πριν από δύο εβδομάδες με την εταιρεία «Retail & More», θυγατρική του Ομίλου AVE (Audio-Visual Entrainment) του Ν.Θ.Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ στην Γαλλία.

Η συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως εντός των επόμενων ημερών καθώς απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για την δημοσιοποίηση της σχετικής συμφωνίας, που αποτελεί συνέχεια της αρχικής συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού για το master franchising των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της Carrefour στην Ελλάδα και το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η ελληνική εταιρεία ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει καταστήματα με νέα επωνυμία όπως επίσης και να παρέχει κατ΄αποκλειστικότητα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Carrefour. Επιπλέον, μέσω της πρόσφατης σύμβασης έχει πλέον την δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα brand (Carrefour Market, Carrefour Express, Carrefour City, Carrefour Contact, Carrefour Cash & Carry, κ.α.) του γαλλικού ομίλου, όπως για παράδειγμα την δημιουργία καταστημάτων βιολογικών προϊόντων (Carrefour Bio) και τα νέα tech σουπερμάρκετ… χωρίς ταμεία (Carrefour City+).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα σχέδια της εταιρείας «Retail & More» περιλαμβάνουν αρχικά την ανάπτυξη τεσσάρων ιδιόκτητων καταστημάτων λιανικής (αλλά κανένα τύπου Carrefour hypermarket) και τέσσερα μικρότερα καταστήματα πόλης στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, το Ηράκλειο και την Πάτρα ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συνεργασίες franchise με μικρότερα τοπικά σουπερμάρκετ, παράλληλα με την διάθεση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ της επαρχίας.

Μάλιστα, στην Αθήνα και την Λάρισα έχουν επιβεβαιωθεί οι συμφωνίες για την μίσθωση ακινήτων και την πρόσληψη διευθυντών από τη νεοσυσταθείσα εταιρεία, ένας εκ των οποίων είναι πρώην στέλεχος της Carrefour στην Ελλάδα και ο δεύτερος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος στην Θεσσαλία με εμπειρία στο λιανεμπόριο.

Για την απόφαση της Carrefour να επιστρέψει στην Ελλάδα, ιδιαίτερη βαρύτητα φέρεται πως έπαιξαν συγκεκριμένοι παράγοντες όπως οι δεσμεύσεις που παρείχε ο Όμιλος AVE, ο επιχειρηματίας Νικόλαος Θ. Βαρδινογιάννη και ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας στην Ελλάδα Βασίλης Στασινούλιας, ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής την περίοδο 2008-2011 έχοντας όμως συνολική θητεία σε διάφορες επιτελικές θέσεις σχεδόν για δύο δεκαετίες.

Η «Retail & More» ΑΕ ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου του 2021 με έδρα την Παλλήνη και αρχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ, με βασικούς μετόχους την (θυγατρική του Ομίλου ΑVE) εταιρεία «Τeleunicom ΑΕ» με ποσοστό 51% και την εταιρεία «ΕΝΙΕ Εκμετάλλευσης Ακινήτων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» με εκπρόσωπο και διαχειρίστρια την Έλενα Νικολαϊδου με ποσοστό 49%.

Στη διοίκηση της ελλληνικής εταιρείας Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο (νυν Αντιπρόεδρος της ΑVE) Θωμάς Ρούμπας, Aντιπρόεδρος ο (νυν Πρόεδρος των εταιρειών Teleunicom και Globalsat) Αθανάσιος Μπακόπουλος, μέλη οι Βασίλης Παπαδόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών TeleUnicom-Globalsat) και Δημήτρης Κοντογιάννης (πρώην στέλεχος του Αllou Fun Park) και Διευθύνων Σύμβουλος ο -επί χρόνια επικεφαλής της Carrefour Eλλάδας- Βασίλης Στασινούλιας.

Η «Retail & More» θα έχει βασική δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων καθώς και τις πωλήσεις προϊόντων μέσω διαδικτύου (online shop) και εφαρμογών καθώς ο Β.Στασινούλιας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχοντας την εμπειρία από την επιτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια του ηλεκτρονικού σουπερμάρκετ yoda.gr, στο οποίο υπήρξε ιδρυτής και CEO την περίοδο 2016-2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Carrefour εισήλθε στην ελληνική αγορά το 1995 μετά από συμφωνία συνεργασία με την οικογένεια Μαρινόπουλου (Prisunic, Champion Marinopoulos,Continente Marinopoulos) και αποχώρησε το 2012, αφήνοντας αρχικά τα σήματα της στην Mαρινόπουλος. Σήμερα η Carrefour διαθέτει παγκόσμια παρουσία με 12.215 καταστήματα σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο με ετήσιο τζίρο 78,6 δισ.ευρώ, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Παρισίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ