Γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα που αλλάζει την εικόνα της ΕΥΔΑΠ

H διοίκηση της εταιρείας έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω του οποίου θα της επιτρέψει να παράσχει ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αναβαθμίζοντας τις υποδομές της, αντιμετωπίζοντας δραστικά παθογένειες του παρελθόντος

Συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και το 2030, με σημαντικό τμήμα του προαναφερθέντος ποσού να διοχετεύεται στον μετασχηματισμό της, δρομολογεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

Όπως σημειώνεται, κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα έχει προσθέσει θετικό πρόσημο δίπλα από τις επιμέρους εκκρεμότητες που την απασχολούν σήμερα, όπως λ.χ. η συμφωνία για την τιμή του αδιύλιστου νερού, η νέα σύμβαση για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, η αποστολή των λογαριασμών νερού στους καταναλωτές κ.ο.κ. 

Μάλιστα, την προσεχή Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021, έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας προκειμένου να εγκρίνει τη νέα σύμβαση με το Δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου νερού μέχρι το 2040.

Σύμφωνα με την επιτευχθείσα συμφωνία, προβλέπεται μέσο κόστος για την ΕΥΔΑΠ στα 0,089 ευρώ ανά τόνο για την χρονική περίοδο 2021 – 2040, ποσό το οποίο και είναι κατά 41,05% μειωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο που ίσχυε κατά την επταετία 2013 – 2020.

Προ ημερών υπεγράφη η νέα διετή σύμβαση με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, με κόστος 0,27 ευρώ ανά λογαριασμό.

Πάνω από 220 εκατ. ευρώ χρωστάμε στην ΕΥΔΑΠ!

Επιπροσθέτως, στα 177 εκατομμύρια ευρώ,  εκ των οποίων τα 42 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε οφειλές του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ. Επιπροσθέτως, στα 9 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές που ήδη βρίσκονται υπό διακανονισμό.

ΕΥΔΑΠ: Αποτελεσματική αντιμετώπιση των
προκλήσεων στην πορεία προς το μέλλον!

Η πολυετής γνώση και εμπειρία, η απόλυτη εξειδίκευση, η ολοένα και πιο έντονη διείσδυση της τεχνολογίας, η δραστικά αυξανόμενη σημασία, μα και αξία της ευρύτερης ευαισθητοποίησης και εναρμόνισης με το πλαίσιο των επιταγών της Environmental, Social and Governance (ESG) δράσης, σε συνάρτηση με πλήθος από ξεπερασμένες χρονικά και αποδοτικά υποδομές σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής που ζητούν επιτακτικά αντικατάσταση και αναβάθμιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή, αλλά και υγιεινή παροχή, διαχείριση, μα και χρήση νερού, συνθέτουν το αναδυόμενο πεδίο στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και υπευθυνότητα η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ).

Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία στην χώρα μας, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού, με το πελατολόγιο της στον τομέα της ύδρευσης, να απαρτίζεται από – περίπου – 4.400.000 πελάτες ή αλλιώς 2.160.000 συνδέσεις. Όσο για το μήκος των αγωγών της ανέρχεται σε 14.000 χιλιόμετρα. Ο δε τομέας της αποχέτευσης εξυπηρετεί 3.500.000 πελάτες, ενώ το συνολικό μήκος αγωγών ανέρχεται σε 9.500 χιλιόμετρα.

Οι σκοποί της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ αποτελούν – ουσιαστικά – την… πυξίδα που καταδεικνύει το μέλλον της, καθώς εκτός από την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, περιλαμβάνουν την μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση, συντήρηση, επέκταση και ανανέωση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, την διαδικασία άντλησης, αφαλάτωσης, επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής πάσης φύσεως υδάτων, καθώς επίσης και την πραγματοποίηση έργων και διαδικασιών συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας, διαχείρισης και διάθεσης των προϊόντων της επεξεργασίας των λυμάτων.

Κι αυτό, καθώς στο προαναφερθέν modus operandi «συναντώνται» βασικές έννοιες της δραστηριοποίησης της ΕΥΔΑΠ, όπως έργα, επενδύσεις, σεβασμός στο περιβάλλον, ποιότητα, ποσότητα, μα και φροντίδα για μελλοντικές ανάγκες και σκοπούς.

Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς στην Αττική τα δίκτυα ύδρευσης έχουν συμπληρώσει αισίως έξι δεκαετίες ζωής και λειτουργίας, η αντικατάστασή τους προβάλει ως επιτακτική ανάγκη. Αναλογιζόμενη την βαρύτητα και σημασία της συγκεκριμένης πτυχής, η ΕΥΔΑΠ, επιχειρεί να τριπλασιάσει τον ρυθμό αλλαγής των δικτύων, σήμερα!

Παράλληλα, η εταιρεία κάνει ανακύκλωση όχι μόνο του νερού άρδευσης αλλά και των υλικών που βγαίνουν από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και νέα έργα όπως εκείνο που υλοποιείται στο Δήμο Αθηναίων μέσω του οποίου γίνεται καθαρισμός λυμάτων για πότισμα σε ορισμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου στο Γαλάτσι. Εκεί, θα στεγαστούν μια σειρά από υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτες στην Αττική. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, θα είναι και η εξοικονόμηση περί του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Έργο πνοής για την Ανατολική Αττική

Εδώ και δύο μήνες, η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ένα εντυπωσιακών διαστάσεων, πολυεπίπεδο, όσο και αρκούντως απαιτητικό έργο που απαρτίζεται από συνολικά τέσσερις εργολαβίες και που εκτιμάται πως θα αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την τοπική κοινωνία και περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους της.

Πρόκειται για το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και Αρτέμιδος-Σπάτων, του οποίου εργασίες για την κατασκευή 103 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Πικέρμι, Ντράφι, Άγιο Σπυρίδωνα, Διώνη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, αναμένεται να συνδεθούν περισσότερα από 2.800 ακίνητα, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων και επιχειρηματιών των περιοχών αυτών.

Η εκ του μηδενός κατασκευή 230 χλμ. αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, που θα συνδέσει 8.500 ακίνητα σε Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ντράφι, Άγιο Σπυρίδωνα, Διώνη, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, την οποία υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόκειται δε, αναμφίβολα για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η εταιρεία, συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ

Ισχυρό «ταμείο» που «μεταφράζεται» σε έργα ουσίας

Ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθε στα 257,5 εκατομμύρια ευρώ, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 76,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το EBITDA έφτασε στα 40,7 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ήταν 57,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 34,8 εκατομμύρια ευρώ. Μεγέθη, τα οποία «εκπέμπουν» ευρωστία, υγεία και ετοιμότητα σε ότι αφορά την διαρκή αναζήτηση καινούριων προκλήσεων και ευκαιριών, μέσω των οποίων η ΕΥΔΑΠ θα καταφέρει να διασφαλίσει την οικονομική ανεξαρτησία της και κατά τα πολλά προσεχή χρόνια. Κάτι, που θα της δώσει τη δυνατότητα να επιλέξει τον ρυθμό, το εύρος και το βάθος των κινήσεων σε ότι αφορά την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που έχει καταστρώσει.

Παράλληλα, σημαντική κίνηση για το well-being της εταιρείας από τούδε και στο εξής κρίνεται το κλείσιμο της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, δίνοντας λύση σε ένα ζήτημα που αποτελούσε και «αγκάθι» εδώ και πολλά χρόνια, εγκλωβίζοντάς την και στερώντας της την αναπτυξιακή δυναμική της.

Πλέον, αποτελεί ζήτημα ημερών ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία σχετικά με το αδιύλιστο νερό, η οποία έπειτα και από την επίτευξη σχετικής συμφωνίας για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040, η ΕΥΔΑΠ θα μείνει με ταμειακά διαθέσιμα που θα υπερβαίνουν το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ψηφιακός μετασχηματισμός «κλειδί» για την επόμενη ημέρα!

Πρώτιστης προτεραιότητας δράση για την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Χάρη Σαχίνη, δεν είναι άλλος από τον συνολικότερο ψηφιακό, μα και «πράσινο» μετασχηματισμό της.

Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών, διαμορφώνοντας έναν δυναμικό οργανισμό με το βλέμμα στο μέλλον, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω του οποίου θα της επιτρέψει να παράσχει ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αναβαθμίζοντας τις υποδομές της, αντιμετωπίζοντας δραστικά παθογένειες του παρελθόντος, όπως λ.χ. η δαιδαλώδης οργάνωση, η λειτουργία με βάση silo κ.ο.κ.

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, μα και φιλόδοξο συνάμα πλάνο στρατηγικού μετασχηματισμού με «προίκα» έργα transformation των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 175 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική θα αγγίξουν σε αξία τα 700 εκατομμύρια ευρώ!

Προς αυτή την κατεύθυνση καταλυτικής σημασίας αναμένεται να αναδειχθεί ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στο επίπεδο της χρηματοδότησης, σε συνάρτηση και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η τεχνολογία αποτελεσματικός αρωγός transformation

Προς την κατεύθυνση στήριξης και περαιτέρω επιτάχυνσης της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ, ξεχωριστό ρόλο καλείται να παίξει η τεχνολογία με τις επιμέρους πτυχές της. Κι αυτό, καθώς με την εφαρμογή εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων και εφαρμογών, το όραμα για την υλοποίηση και λειτουργία έξυπνων δικτύων έρχεται ένα βήμα εγγύτερα.

Παράλληλα, συμβάλουν και στη λελογισμένη χρήση του νερού και κατ’ επέκταση στην αύξηση του διαθέσιμου αποθέματος. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να υπάρξει ευρεία αξιοποίηση «έξυπνων» μετρητών, νέας γενιάς εξοπλισμού δικτύων, ενώ η ψηφιοποίηση αναμένεται να συμβάλει στην συνολικότερη αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών.

Δυναμικό παρόν και στην κυκλική οικονομία

Ένας από τους δυναμικά αναδυόμενους στόχους της ΕΥΔΑΠ είναι η σταδιακή μείωση των παραγόμενων αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση των παραπροϊόντων από τις παραγωγικές διαδικασίες, με ανάκτηση και παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα των παραγωγικών διαδικασιών και με σταθερή μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. «Κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διαρκής αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του Οργανισμού.

Μάλιστα, κάνοντας πράξη την υπεύθυνη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, αλλά και τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας, η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτοί έχουν οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ