ΤΑΙΠΕΔ: Στο «φουλ» οι μηχανές μετά από μια χρονιά που ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Στα 2 δισ. ευρώ έφτασαν τα έσοδα, για το ΤΑΙΠΕΔ, το 2021, ενώ το 2022 θα δοθεί έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις του υπουργείου Ενέργειας.

Με «φουλ» τις μηχανές εργάζεται το επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσουν μερικές από τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην ολοκλήρωση τους, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την χθεσινή συνάντηση που είχε η διοίκηση του Ταμείου με εκπροσώπους του Τύπου.

Το 2021 όπως επισημάνθηκε  ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με τα έσοδα να φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ και να ξεπερνούν ακόμη και τους στόχους που είχαν τεθεί.

Στο 2022 όπως αναφέρθηκε και από τον διευθύνοντα σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, θα δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων στις ιδιωτικοποιήσεις του υπουργείου Ενέργειας και συγκεκριμένα της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και των Αποθηκών Καβάλας.

Ειδικότερα, αναφορικά με την πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως έγινε γνωστό αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις (της διαμάχης ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, για τις οφειλές της τελευταίας) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Όλα τα assets όπως επισημάνθηκε έχουν σχετική αξία σε μια ανταγωνιστική αγορά και οι επενδυτές δεν περιμένουν, για το λόγο αυτό ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Αναφορικά με το σενάριο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ η εκτίμηση του είναι  ότι δεν έχει νόημα με δεδομένη την εκκρεμότητα του δικαστηρίου με την ELFE, ενώ αντίθετα το σενάριο που εξετάζεται είναι να πουληθεί χωριστά η ΕΠΑ Αττικής

Αναφορικά με την καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί στη διαδικασία των Αποθηκών Καβάλας αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένεται από τη ΡΑΕ να δημοσιευθεί ο κανονισμός τιμολόγησης, που θα καθορίζει τι μέρος της επένδυσης θα πληρώνεται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τι από τους επενδυτές. Από το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται όμως ότι μπορεί να προχωρήσει η δημοσίευση της πρόσκλησης για τις δεσμευτικές προσφορές άμεσα και για το λόγο αυτό έχει περάσει από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ μεταφράζεται και άμεσα θα δημοσιευθεί.

Ανφορικά με μια επίσης κρίσιμη πρόκληση την ΛΑΡΚΟ, όπως έγινε γνωστό γίνεται την τρέχουσα χρονική περίοδο ο τρίτος γύρος σχολίων των τριών επενδυτών, στη σύμβαση ενοικίασης. Πρόκειται για μια απαιτητική και δύσκολη διαδικασία για την οποία γίνεται εργασία σε βάθος με πολλά ζητήματα προς επίλυση. Η διαδικασία είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης  Σταμπουλίδης έδωσε έμφαση στη σημασία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων που αποτελεί εργαλείο για τη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου τα έργα να προχωρούν και να μη χάνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Σε μια χρονική περίοδο όπου τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι στενά, είναι απαραίτητα  για τη χώρα να προλάβει να  εξασφαλίσει τα κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών της, όπως τα νοσοκομεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα δάση.  

Έχουν ήδη ανατεθεί στη Μονάδα Ωρίμανσης τα πρώτα 7 έργα προύπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ και στις 15 Δεκεμβρίου θα ανατεθούν και άλλα τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουν για να απορροφήσουν κονδύλια. Άμεσα προετοιμάζονται τα έργα όπως ο  καθαρισμός διάνοιξη και δασοπροστασία 35 Εθνικών Δρυμών, έργο προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας καθώς και η  συντήρηση του ΟΑΚΑ με την  προκήρυξη να γίνεται εντός των επομένων ημερών.

Επίσης η ωρίμανση 8 νοσοκομείων που θα γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές του, ενώ ακολουθούν ακόμη 72 που προτεραιοποιεί το υπουργείο Υγείας καθώς και η αναβάθμιση 150 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης έργα της Δημόσιας Διοίκησης όπως το Πρωτοδικείο Αθηνών που θα μεταφερθεί από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ