Evergrande: Με τον φόβο της άτακτης χρεοκοπίας υπό το βάρος 305 δισ. δολαρίων

Παρά την χθεσινή συμφωνία για την αποπληρωμή δύο ομολογιών, ο κινεζικός όμιλος δεν πλήρωσε την Δευτέρα δόσεις δανείων και αναζητάει εναγωνίως λύσεις για τα υπόλοιπα χρέη του.

Η χθεσινή συμφωνία με ορισμένους από τους ομολογιούχους που ανακοίνωσε η διοίκηση του κινεζικού κολοσσού του real estate Evergrande, δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές, ούτε να διασφαλίσει την κοινή γνώμη ότι απέφυγε οριστικά το ενδεχόμενο να κηρύξει αιφνιδιαστικά στάση πληρωμών ή χρεοκοπία.

Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν, η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μιας ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γουάν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Ωστόσο, ο γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σεντζέν, απέχει πολύ από την επίλυση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό ύψος του χρέους του και κινδυνεύει ακόμα με κατάρρευση απ.ό το κολοσσιαία σε μέγεθος χρέη του. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, τα χρέη της Evergrande (δάνεια, ομόλογα, συμβόλαια, υποχρεώσεις, κ.α.) υπερβαίνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 260 δισ. ευρώ) και ισοδυναμούν συνολικά με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας. Ουσιαστικά τα χρέη της είναι μεγαλύτερα από το ΑΕΠ πολλών χωρών της Ασίας και της Αφρικής!

Όπως αναφέρουν αρκετοί ξένοι αναλυτές, την Δευτέρα δεν κατάφερε να πληρώσει δόσεις δανείων σε κινεζικές τράπεζες ενώ σήμερα είναι η καταληκτική προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές ομολόγων και δανείων που δεν περιλαμβάνονται στην χθεσινή συμφωνία μίας εκ των θυγατρικών της εταιρειών. Όπως επισημαίνουν διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ξένες οικονομικές ιστοσελίδες, η Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πώς σκοπεύει να τακτοποιήσει τις (άμεσες) υποχρεώσεις της ενώ η διοίκηση της δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση για την πιθανότητα αναδιάρθρωση των χρεών της.

Η ανησυχία περί σεναρίου, όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, οδήγησε σε βουτιά τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.

Οι προσωπικές ιστορίες- Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες

Δεδομένης και της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στην Κίνα του σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων σύμφωνα με την περυσινή απογραφή, οι συνθήκες και η ψυχολογική τους πίεση που αντιμετωπίζουν οι πελάτες της Evergrande, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Είναι χαρακτηριστική η προσωπική ιστορία μιας γυναίκας που έχει χάσει τον ύπνο της, πέφτοντας θύμα των πρακτικών του κινεζικού κολοσσού.

Η Τζι Ουενσέν πριν έξι μήνες πλήρωσε 85.000 ευρώ για να αποκτήσει ένα διαμέρισμα, όμως εξακολουθεί να μην έχει τίποτα στα χέρια, ενώ το όνομά της δεν υπάρχει στον τίτλο ιδιοκτησίας, γιατί η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει στη δημοτική αρχή τα χρήματα που έπρεπε. Διαδηλώσεις θυμωμένων αγοραστών κατοικιών και επενδυτών έχουν οργανωθεί την τελευταία εβδομάδα σε αρκετές πόλεις της Κίνας.

Τι σημαίνει η πιθανή κατάρρευση της Evergrande

H Evergrande η οποία ιδρύθηκε το 1996, έχει υπό την κατοχή της σε εξέλιξη περισσότερα από 1.300 πρότζεκτ σε περισσότερες από 280 πόλεις σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια. Ο όμιλος συνολικά στον οποίο υπάγεται η εταιρεία αυτή που δραστηριοποιείται στο real estate, o Hengda Group, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που εκτείνεται από την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, αλλά κα την οικονομική διαχείριση. Η προσωπική περιουσία του ιδρυτή της, Hui Ka Yan, σύμφωνα με αμερικανικές οικονομικές ιστοσελίδες, ανέρχεται σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (σε έκθεση της S&P Global Ratings στις 20/9) ανέφερε ότι «η αθέτηση πληρωμών είναι πιθανή». Η Evergrande θεωρείται ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας και από τους Top 10 του κόσμου. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου έχασαν 135 δισ.δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της Evergrande!

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings, η εταιρεία οφείλει να πληρώσει σήμερα τόκους (κουπόνι ομολόγου) αξίας 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022 ενώ ένα άλλο κουπόνι ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων θα πρέπει να πληρωθεί την επόμενη εβδομάδα (29/9/2021) για ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2024.

Και τα δύο αυτά ομόλογα (μεταξύ δεκάδων άλλων) θα βρεθούν σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών, αν η Evergrande δεν αποπληρώσει τα κουπόνια το αργότερο σε 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας τους καθώς βάσει νομοθεσίας θα υπάρχει βεβαιωμένο πιστωτικό γεγονός.

Τι θα κάνει η κινεζική κυβέρνηση

Σύμφωνα με νέα έκθεση της S&P Global Ratings, η κυβέρνηση της Κίνας δεν πρόκειται να διασώσει με κρατικά κεφάλαια την Evergrande, με βάση τα τελευταία δεδομένα και τις διαρροές μελών της κυβέρνησης. Με μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια, την οποία αναδεικνύουν Κινέζοι αναλυτές… «Εκτός κι αν κινδυνεύσει η κινεζική οικονομία ή υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση από την “μόλυνση” του δημόσιου συμφέροντος και των απλών πολιτών».

Στον αντίποδα, εκτιμά η Citi ότι οι “Αρχές τελικά θα αναλάβουν να αποτρέψουν τον συστημικό κίνδυνο, ώστε να αγοράσουν χρόνο”, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να πέσουν θύμα αυτής της κρίσης. Οι China Minsheng Banking Corp., Ping An Bank Co. και China Everbright Bank Co. θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δεν είναι μόνο οι ιδιώτες που έχουν προπληρώσει ιδιοκτησίες που αποδεικνύεται ότι δεν έχουν στα χέρια τους, αλλά και οι μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται με τον κινεζικό όμιλο, οι κατασκευαστικές, οι επιχειρήσεις κατασκευαστικών και δομικών υλικών, κινδυνεύουν κι αγωνιούν υπό το βάρος μια πιθανής κατάρρευσης.

Ο κίνδυνος είναι ορατός και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας, είναι μια βόμβα στα θεμέλιά της, καθώς η Evergrande οφείλει χρήματα σε 171 εγχώριες τράπεζες και 121 άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Μια δυσάρεστη εξέλιξη θα οδηγούσε και τις τράπεζες πλέον να γίνουν πιο διστακτικές στον δανεισμό τους, καθώς και οι ξένοι επενδυτές θα έβλεπαν πλέον ως μη ελκυστικό προορισμό την Κίνα.

Σε περίπτωση χρεοκοπίας κινδυνεύουν επενδυτικά κεφάλαια, επενδυτές, family offices, επενδυτικά σχήματα, χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό, αφού έχει επενδυτές στα ομόλογά της από 60 χώρες και δάνεια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής ενώ φαίνεται πως έχουν «εκτεθεί» Αγγλικές και ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες στα ομόλογά της. Τεράστιο πρόβλημα θα έχουν κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας, διαχειριστές ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ και χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ