Ελλάδα: Πως έγινε παγκόσμιος επενδυτικός «παράδεισος»

Οι «χρυσές» συμφωνίες που έχουν εξασφαλίσει στην χώρα μας νέα επενδυτικά κεφάλαια άνω των 10 δισ.ευρώ μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2021.

Σε «ράλι» προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων έχει αποδυθεί, από την αρχή του τρέχοντος έτους, η ελληνική οικονομία, αποτελώντας ισχυρό «πόλο έλξης» τόσο για μεγάλους επενδυτές όσο και για διεθνή private equity funds. Οι μεγάλες συμφωνίες που χαρτογραφούν τον «χρυσό» επενδυτικό χάρτη της χώρας εκτείνονται από κορυφαίες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι συμφωνίες εξαγορών ελληνικών εταιρειών από πολυεθνικές και πωλήσεων πλειοψηφικών μετοχικών «πακέτων» σε ξένα funds.

Η σημαντική διαθέσιμη ρευστότητα που παρατηρείται διεθνώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και αναλυτές, οδηγεί σε ανάλογες προσδοκίες για τις προοπτικές ανάπτυξης. «Καταλύτης» στην περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, με 32 δισ. ευρώ να διατίθενται προς αξιοποίηση στο ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν αναλόγως.

Χαρακτηριστική της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων, είναι η στάση των διεθνών επενδυτικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι αναλύσεις τους αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της εγχώρια οικονομίας. Δίνουν εντυπωσιακά υψηλότερες προβλέψεις μετά την άνοδο κατά 16,2% του β’ τριμήνου την τρέχουσα χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody’s Analytics κάνει λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 8,2% για το 2021. Από την πλευρά της η UBS εκτιμά ότι θα υπάρξει ενίσχυση κατά 7,9% του ελληνικού ΑΕΠ το 2021, ενώ η Capital Economics προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 8,5%.

Υπενθυμίζεται ότι και η Εθνική Τράπεζα προέβη σε σημαντική προς το βέλτιστον αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο 7,5% για το 2021 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που έλαβε λόγο για μόλις 5,7%.

Στη δεύτερη χρονιά της πανδημίας -και μόλις το πρώτο εννιάμηνο του 2021 – έχουν ήδη λάβει χώρα επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών αλλά και παραχωρήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ.

Κυριότεροι πρωταγωνιστές που διαμορφώνουν και το νέο τοπίο στις επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους είναι οι περιπτώσεις των: ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, Εγνατία Οδός, Εθνική Ασφαλιστική, METLIFE, Vivartia, Wind Hellas, Chipita, Pharmathen.

Από τις σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες της χρονιάς, ξεχωρίζει το μεγάλο έργο στο Ελληνικό που ανέλαβε η Lamda Development, καθώς και η κοινοπραξία της Mohegan με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το καζίνο. Στην λίστα με τα «χρυσά» deals της φετινής χρονιάς ανήκουν μεταξύ άλλων:

  • Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie (με αντίτιμο 2,1 δισ.ευρώ),
  • Η εξαγορά της Chipita από τη Mondelez International (ύψους 1,6 δισ. ευρώ),
  • Η πώληση της Pharmathen στη διεθνή επενδυτική εταιρεία BC Partners Group (αξίας 1,6 δισ. ευρώ),
  • Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis (συμφωνία ύψους 1,5 δισ. ευρώ),
  • Η εξαγορά της WIND Ελλάς από τη United Group (θυγατρική της BC Partners) συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ,
  • Η παραχώρηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas (φτάνει τα 733 εκατ. ευρώ).

Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί και ο μείζων ρόλος στη επενδυτική δραστηριότητα της χώρας από τους κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις στην χώρα μας από την Pfizer, την Eldorado, την Philip Morris, την Accor καθώς και η υλοποίηση της συμφωνίας για τη δημιουργία data center στην Αττική από την Microsoft (project ύψους 400 εκατ. ευρώ).

Την ίδια χρονική περίοδο, ισχυρό παρών με σημαντική συμβολή στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα δίνουν και αρκετοί από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της ελληνικής αγοράς, όπως είναι ο Μυτιληναίος, η Μotor Oil και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες, ενεργειακούς ομίλους αλλά και επενδυτικά σχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ