Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πως ολοκληρώθηκε η «διπλή διαδικασία ιδιωτικοποίησης»

Σχεδόν 36 χρόνια από την κρατικοποίησή τους τον Σεπτέμβριο του 1985, τα ιστορικά ναυπηγεία γυρίζουν…σελίδα στην ιστορία τους, περνώντας στον έλεγχο του δισεκατομμυριούχου Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την ολοκλήρωση των δυο πλειοδοτικών διαγωνισμών (στρατιωτικού τμήματος και εγκαταστάσεων ΕΤΑΔ), από τους οποίου αναδείχθηκαν πλειοδότες δυο εταιρείες του βαθύπλουτου Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες της κυβέρνησης και έναν άγονο διαγωνισμό, ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία η διπλή, παράλληλη, διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των ιστορικών ναυπηγείων.

Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πώληση του ακινήτου  που περιλαμβάνει τη δεξαμενή 5 και τις προβλήτες 3 και 4 των ναυπηγείων, που έγινε με ηλεκτρονική δημοπρασία, οριστικός πλειοδότης αναδείχτηκε η εταιρεία «Milina Enterprises Company LTD» (συμφερόντων του εφοπλιστή και επιχειρηματία Γεωργίου Προκοπίου), με προσφερόμενο οικονομικό αντάλλαγμα που ανήλθε στα 37.316.041 ευρώ. Αντίτιμο μεγαλύτερο κατά 21,5% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού των 30,7 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον διεθνή διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) για το στρατιωτικό τμήμα η εταιρεία «Forest Grove» (συμφερόντων του εφοπλιστή και επιχειρηματία Γεωργίου Προκοπίου) υπέβαλλε προσφορά 25,2 εκατομμύρια ευρώ και αναδείχτηκε πλειοδότης, έχοντας υψηλότερο προσφερόμενο αντίτιμο με σχέση με τις δεύτερη προσφορά.

Έτσι, σχεδόν 36 χρόνια (Σεπτέμβριος 1985) μετά την κρατικοποίησή τους από την τότε ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα περάσει στον έλεγχο εταιρειών του Γ. Προκοπίου, με συνολικό αντίτιμο ύψους 62,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, για την επαναλειτουργία τους ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 10-16 εκατ. ευρώ για την έκδοση της άδειας πυρόσβεσης που είναι απαραίτητη από την ισχύουσα νομοθεσία και για την ρύθμιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Όσον αφορά στην επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, με αντικατάσταση μέρους του και την απόκτηση νέων μηχανημάτων καθώς και την επιβεβλημένη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, θα απαιτηθεί ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ ενώ η μελέτη άλλου υποψηφίου επενδυτικού σχήματος (επίσης Έλληνα εφοπλιστή) στον ίδιο διαγωνισμό ανέφερε πως θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να αποκτήσουν και πάλι ηγετική θέση στον χώρο της Μεσογείου.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού

«Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γυρίζουν μία δεκαετή σελίδα αβεβαιότητας και ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο παραγωγικής δουλειάς, ανάπτυξης και ευημερίας. Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά, και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε μάλιστα την σημασία της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων και την σημαντικής επένδυσης, η οποία θα ακολουθήσει για την επαναλειτουργία τους: «Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά, και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ολοκληρώθηκε ήδη με επιτυχία. Με περισσότερους υποψήφιους επενδυτές από κάθε άλλη φορά. Και με τελικό τίμημα τετραπλάσιο του αρχικού που συνολικά αγγίζει τα 78.000.000 ευρώ. Δύο χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες μας έδωσαν την εντολή να πάμε τη χώρα μπροστά, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας για περισσότερες δουλειές και ανάπτυξη για όλους».

Ιδιαίτερα ικανοποιητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τονίζοντας την σημασία της παραχώρησης τους καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σημαντικά για την ελληνική οικονομία:« Ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία. Σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Δεκεμβρίου, για το μεν περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΑΔ, εμφανίστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την πρώτη φορά δεν είχε υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, για το δε περιουσιακό στοιχείο που τελεί υπό ειδική διαχείριση, εμφανίστηκαν επίσης δύο ενδιαφερόμενοι, αντί ενός τον Δεκέμβριο, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν σημαντικά υψηλότερη προσφορά. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επί δεκαετίες, τελούσαν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, συσσωρεύοντας προβλήματα και χρέη. Η προηγούμενη κυβέρνηση απλώς έθεσε τα Ναυπηγεία σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες. Η σημερινή κυβέρνηση, έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητά της, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ