Pyramis: Ετοιμάζει πυρετωδώς τη νέα…«Pitsos»

Με την τεχνογνωσία στελεχών και εργαζομένων που απολύθηκαν από την BSH Hellas και εξοπλισμό του εργοστασίου της Pitsos, που έκλεισε τον Μάρτιο και εξασφάλισε την Παρασκευή, θα δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ελληνικών οικιακών συσκευών.

Στην δημιουργία ενός νέου σύγχρονου εργοστασίου στην Αττική (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Αγ. Στέφανο) ή την Βοιωτία (Οινόφυτα) με δυο γραμμές παραγωγής οικιακών συσκευών – μεταξύ αυτών και οι κουζίνες- θα προχωρήσει η εταιρεία «Pyramis» (Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ), μετά την συμφωνία της Παρασκευής για την απόκτηση μέρους του εξοπλισμού της BSH Hellas (BSH ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Α.Β.Ε) από το εργοστάσιο στο Αγ. Ιωάννη Ρέντη Αττικής, που έκλεισε στα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα, έχουν εξεταστεί ήδη χώροι για να στηθεί η μονάδα παραγωγής με τις δυο γραμμές τόσο στα Οινόφυτα όσο και στον Ασπρόπυργο αλλά εξετάζονται και άλλες περιοχές κατάλληλες για την ανέγερση ή λειτουργία εργοστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από 3 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει την εξαγορά μέρους (και όχι του συνόλου) των μηχανημάτων και του εξοπλισμού του εργοστασίου, το οποίο έκλεισε με απόφαση της μητρικής εταιρείας καθώς και των απαραίτητων καλουπιών.

Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε η Pyramis – εκτός του εξοπλισμού της (πρώην) Pitsos- θα προμηθευτεί και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό για την πλήρη λειτουργία των δυο γραμμών παραγωγής, όπως και συμπληρωματικά μηχανήματα που κρίνονται αναγκαία αλλά δεν υπήρξε θέληση από την πλευρά των Γερμανών για την πώλησή τους.

Για τη λειτουργία των δυο γραμμών παραγωγής θα χρειασθούν 100 πρώην εργαζόμενοι της Πίτσος, οι οποίοι έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν τη λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων θα διπλασιαστεί τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί η μονάδα παραγωγής θα έχει ξεκινήσει ο πρώτος γύρος προσλήψεων εργατικού δυναμικού, κατά αποκλειστικότητα πρώην εργαζομένων του εργοστασίου της Pitsos.

Η Pyramis σκοπεύει να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων (περίπου 200) καθώς επιθυμεί να αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία τους στην διαδικασία παραγωγής των συγκεκριμένων οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών.

Αναφορικά με το παραγωγικό έργο του εργοστασίου προβλέπεται να φθάσει να παράγει ετησίως μέχρι 120.000 τεμάχια κουζινών και εστιών από τις δυο γραμμές παραγωγής, ώστε να είναι επιχειρηματικά βιώσιμο. Όλα τα νέα προϊόντα θα φέρουν την επωνυμία «Pyramis» ή νέου ονόματος (brand name) και όχι της Πίτσος («Pitsos») αφού υπήρξε κατηγορηματική άρνηση των Γερμανών για την παραχώρησή του, ή την οποιαδήποτε σύνδεση με τα δικά τους εμπορικά σήματα.

Έτσι, η συνολική επένδυση του επιχειρηματία Νίκου Μπακατσέλου ύψους 8 εκατ. ευρώ μπορεί τελικά να φθάσει μέχρι και τα 10 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως φημολογείται το πλάνο ανάπτυξης του νέου εργοστασίου έχει καταρτίσει η διοίκηση της εταιρείας Pyramis με βάση πληροφορίες, δεδομένα και τεχνογνωσία, πρώην στελεχών της Pitsos και της BSH Hellas, που έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της.

Η συμφωνία με τους Γερμανούς

Παρά την μεσολάβηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και συνεργατών του Πρωθυπουργού, οι Γερμανοί της BSH Hausgerate (Bosch und Siemens Hausgerate GmbH), έκαναν σκληρά παζάρια επί 3 μήνες, απορρίπτοντας την αρχική και τις δυο βελτιωμένες συμπληρωματικές προτάσεις της εταιρείας «Pyramis» (Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ). Τελικά, μετά από συνεχείς αναβολές αποδέχτηκαν την τελική προσφορά μόνο ως προς το σκέλος της εξαγοράς των μηχανημάτων και των καλουπιών του εργοστασίου στην Αττική, που έχει σταματήσει την παραγωγή από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

H συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού (γραμμή παραγωγής) του εργοστασίου της Pitsos στην Pyramis, προκειμένου να παράγει προϊόντα (κουζίνες, φούρνους, εστίες) που μέχρι πρότινος παρήγαγε η Bosch στην Ελλάδα.
Αντιθέτως, η συμφωνία δεν προβλέπει την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου στο Ρέντη, την δυνατότητα παραγωγής με την μέθοδο του «φασόν» 60.000 τεμαχίων κουζινών με την επωνυμία «Pitsos».

Επίσης, δεν προβλέπει την παραχώρηση του brand name της Πίτσος για την ελληνική αγορά και τα νέα προϊόντα πρέπει να φέρουν άλλη επωνυμία. Όπως επίσης δεν περιλαμβάνει την δυνατότητα εκμίσθωσης του εργοστασίου στο Ρέντη καθώς η σχετική πρόταση είχε απορριφθεί από τους Γερμανούς τον περασμένο μήνα.

Τα σχέδια για την ελληνική παραγωγή 

Η Pyramis είναι μία ιστορική ελληνική εμπορική και βιομηχανική επιχείρηση που παράγει και εμπορεύεται προϊόντα για κουζίνα και μπάνιο, η οποία διαθέτει θυγατρική στη Γερμανία την Pyramis Deutschland GmbH και σε άλλες 7 χώρες στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Μέση Ανατολή. Το 2019 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 57,88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ προήλθαν από εξαγωγές.

Η βασική παραγωγική μονάδα της Pyramis, έκτασης 30.000 τ.μ., βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης και παράγει ανοξείδωτα προϊόντα κουζίνας, μικροσυσκευές, νεροχύτες κουζινών και μπάνιου, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες, κ.ά. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα άνω των 1,5 εκατομμυρίου τεμαχίων ετησίως, με το 97% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε 65 χώρες από όλο τον κόσμο. Το δεύτερο εργοστάσιο γρανιτένιων νεροχυτών ξεκίνησε το 2014 την λειτουργία του στην βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς με παραγωγική δυναμικότητα πάνω από 40.000 μονάδες (νεροχύτες) ετησίως. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ σχεδίαζε τα τελευταία χρόνια την επέκτασή της στις οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές, με την υλοποίηση μιας μεγάλες επένδυσης για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου. Γι’ αυτό και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του εργοστασίου της «Πίτσος», αξιολογώντας την σημασία της (παραγωγικής) τεχνογνωσίας αλλά και την αξία της παράδοσης που συνόδευε την ιστορική εταιρεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ