Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Λιγότερες οι αιτήσεις των επιχειρήσεων- Ποιες θα “μείνουν” εκτός

2 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα υποβάλλουν αίτηση λόγω της πιθανότητας  να μην λάβουν την προκαταβολή

Λιγότερες αιτήσεις έχουν υποβληθεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 λόγω των περιορισμών και των αυστηρών κριτηρίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 213.555 αιτήσεις. Όπως προβλέπεται, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Απριλίου.

Ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός αποζημίωσης

Ειδικότερα, 2 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα υποβάλλουν αίτηση λόγω της  πιθανότητας  να μην λάβουν την προκαταβολή, επειδή δε θα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Πιο αναλυτικά, “εκτός” των πληρωμών θα μείνουν οι  επιχειρήσεις που:

  • Είχαν μείωση τζίρου κάτω από 20% την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 
  • Είχαν αύξηση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019
  • Είχαν ελάχιστο τζίρο τριμήνου κάτω από 600 ευρώ

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

Ο βασικός λόγος που πολλές επιχειρήσεις δεν υπέβαλλαν αίτηση, είναι ότι τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων της αποζημίωσης, θα καθοριστούν μετά το πέρας της πρώτης φάσης αιτήσεων.

Στο myBusinessSupport μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσες επιχειρήσεις:

  • Επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας  τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους
  • Έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ( χωρίς αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019)

Βέβαια, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις με περιοριστικά μέτρα που είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

  • Ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων, έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιλεχθούν ανεξαρτήτως του τζίρου, τον οποίο σημείωσαν. Αν ,ωστόσο, έλαβαν κάποια ενίσχυση από τον 5ο και τον 6ο κύκλο επιστρεπτέας, τότε το ποσό αποζημίωσης θα προκύψει από το ποσοστό μείωσης του τζίρου.

Από το 2022 το επιστρεπτέο μέρος της αποζημίωσης

Όπως και σε προηγούμενους κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021. Παράλληλα, το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί έκτακτη ενίσχυση για τις κατηγορίες επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από την πανδημία, οι οποίες αναφέρθηκαν άνωθεν με προσθήκη και του λιανεμπορίου. Τα ποσά θα κυμανθούν ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 20 εργαζόμενους
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ