Άδωνις Γεωργιάδης: Eίμαστε υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών κέντρων

Οι χώροι εστίασης θα ανοίξουν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο κανάλι του OPEN, σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου που έγινε την Δευτέρα 5 Απριλίου, την επιρροή που είχε στην αγορά και τις εικόνες συνωστισμού που προκάλεσε.

Συγκεκριμένα, είπε: «Παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις αποδόσεις της αγοράς από το άνοιγμα λέγοντας ότι «η πρώτη εβδομάδα ήταν μουδιασμένη για την αγορά. Ήταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Όλοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου».

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα και την πιθανή ημερομηνία ανοίγματος, ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της όσο το δυνατόν πιο σύντομης αλλά «η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απέξω».

Ο Υπουργός, επίσης, απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τον λόγο που δεν ανοίγουν οι χώροι εστίασης υπό τους όρους της μέτρησης με μεζούρα και την τήρηση των αποστάσεων ότι: «Όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

Στο τέλος της συνέντευξής του, ρωτήθηκε για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τους δικαιούχους της. Ο Υπουργός τόνισε σχετικά με αυτό ότι «δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά. Δεν έχουν πάρει τίποτα, όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία. Δεν υπάρχει μέτρο χωρίς αύξηση τζίρου. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ