ΕΛΓΕΚΑ: Αυξημένος τζίρος και ζημίες το 2020

Σε 1,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες του ομίλου την περσινή χρονιά, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 192,5 εκατ. ευρώ

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2020 για τον όμιλο ΕΛΓΕΚΑ, με το EBITDA και τα έσοδα του ομίλου να παρουσιάζουν αύξηση παρά τις μεγάλες προκλήσεις που επέφερε η πανδημία στον κλάδο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα. Σημαντική άνοδο σημείωσε και ο κύκλος εργασιών, ενώ για την ίδια περίοδο αύξηση σημείωσαν επίσης τα λειτουργικά κόστη και οι ζημίες.

Ειδικότερα, τα βασικότερα στοιχεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ για το 2020 είναι τα ακόλουθα:

Αύξηση των πωλήσεων κατά 7,4%, η οποία οφείλεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών (+7,5%) όσο και στην αύξηση των πωλήσεων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών logistics (+7,3%). Ειδικότερα, στον τομέα της εμπορίας τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ διαθέτοντας ισχυρή και εδραιωμένη θέση στην αγορά της Ελλάδας και της Ρουμανίας κατάφερε να αναπτύξει τις πωλήσεις του κατά 8,3% και 6,1% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.

Αύξηση της μικτής κερδοφορίας κατά 2,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 όπου, σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων, έχει διατηρηθεί το μικτό περιθώριο κέρδους στο 17,37% σε σχέση με 17,22% το 2019.

Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας σε 5,6 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ στο 2019, έχοντας διατηρήσει το λειτουργικό του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, παρά το συνεχές εκτεταμένο πλάνο προώθησης καθώς και των απαιτούμενων έκτακτων δαπανών αντιμετώπισης της πανδημίας κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του ομίλου (έξοδα διάθεσης, διοίκησης, λοιπά έσοδα/έξοδα) αυξήθηκαν τη χρήση 2020 κατά 7,0%, σε οριακά μικρότερο ποσοστό δηλαδή από ότι οι πωλήσεις, με αποτέλεσμα το λειτουργικό περιθώριο EBIT (κέρδη προ τόκων και φόρων) να διαμορφωθεί σε 2,89% το 2020 συγκριτικά με 2,69% το 2019.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2020 διαμορφώθηκε σε 192,5 εκατ. ευρώ έναντι 179,2 εκατ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο έτος, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 33,4 εκατ. ευρώ έναντι 30,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 2,6 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,0 εκατ. ευρώ το 2019 και τα Αναπροσαρμοσμένα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων («Adjusted EBITDA» χωρίς την επίδραση από το Δ.Π.Χ.Α. 16) σε 8,9 εκατ. ευρώ έναντι 8,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, συγκριτικά με τη χρήση του 2019, καταγράφηκαν ζημίες, προ και μετά φόρων, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 2,3 εκατ. ευρώ και μετά φόρων 1,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αναφορικά με τις ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,4 εκατ. ευρώ.

Η αρνητική επίδραση που είχαν συγκεκριμένα μη λειτουργικά στοιχεία του ισολογισμού όπως ζημίες επενδυτικών ακινήτων στις θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού, η μηδενική επίδραση συμμετοχής σε κοινοπραξίες σε αντιδιαστολή με το συγκριτικό έτος 2019 κατά το οποίο είχαν συμβάλλει θετικά καθώς και η επιβάρυνση από το χρηματοοικονομικό κόστος σε σύγκριση με την χρήση 2019 κατά την οποία ενσωματώθηκε όφελος λόγω της αναδιάρθρωσης του μακροπρόθεσμου δανεισμού (Δ.Π.Χ.Α. 9), συνετέλεσαν στη μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων του ομίλου.

“Το 2021 θα αποτελέσει ένα ακόμα έτος με πολλές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς η πανδημία συνεχίζει να υφίσταται. Ωστόσο η αναμενόμενη σταδιακή εξομάλυνση των επιπτώσεών της, μέσω της αντιμετώπισής της από την ιατρική κοινότητα, ενδεχομένως να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα της επαναφοράς των ρυθμών ζωής σε κανονικά επίπεδα. Εντούτοις, είναι κοινή πεποίθηση ότι αφενός, η εν λόγω προσαρμογή θα είναι μία αργή και απαιτητική διαδικασία και αφετέρου, πολλές μεταβλητές όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά από αυτήν.

Ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ θα συνεχίσει να ακολουθεί αναπτυξιακή πορεία, έχοντας πραγματοποιήσει μία σειρά επιτευγμάτων κατά την περίοδο των τελευταίων ετών και έχοντας ισχυροποιήσει την εμπορική του θέση στην αγορά μέσω της ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του, της ενίσχυσης των συνεργασιών του με προμηθευτές και πελάτες του, καθώς και της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών του και της χρηματοοικονομικής δομής του. Σε αυτό το πλαίσιο και για την θωράκιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού στις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στα τέλη του 2020 αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 6,9 εκατ. ευρώ της μητρικής εταιρίας ΕΛΓΕΚΑ, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α΄ εξαμήνου 2021″ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία κατόπιν της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περσινή χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ